Kulinarije

Bećarski ratatouille

Mariniranje becarski ratatouille Foto M Jablanov

Mariniranje becarski ratatouille Foto M Jablanov

Bećarski ratatouille

Za sve koji vole povrće ovo je idealno letnje jelo. No, čemu ova složenica? – Upravo zato, što je u pitanju jedan složenac – nije ni klasični bećar paprikaš u koji ide samo luk, pečena paprika i paradajz, ali nije ni baš pravi ratatuj, jer sam ga „marinirala“, odnosno napravila svoju verziju.

Ratatuj (franc. Ratatouille) je francusko jelo i to je specijalitet od povrća koji se vezuje za Provansu, pre svega za Nicu. Služe ga kao toplo predjelo, glavno jelo ili kao hladno predjelo, jer se može pripremiti i dan pre, a kada odstoji neko vrijeme, postaje još ukusniji. Klasičan recept se priprema se od patlidžana, tikvica, paprika, mesnatog i oguljenog paradajza, eventualno crvenog luka, koji je u nekim receptima izostavljen. Od začinskog bilja prednost ima sveži bosiljak, majčina dušica, majoran i peršun.

Moj recept je modifikovan jer koristim beli patlidžan koji sada ima da se kupi i na našem tržištu, a nema onu gorčinu plavog i ima slatkast ukus. Potom ja stavljam i šampinjone, ali mogu i neke druge vrste pečurki – pre svega bukovače, tako da je ovo jelo kompletno u pogledu sastava jer sadrži i dovoljnu količinu proteina. U svojoj verziji ratatuja dajem prednost crvenom biberu, jer je specifičnog ukusa i nema gorčinu kao crni kada se pregrize.

Mariniranje becarski ratatouille sastojci Foto M Jablanov

Potrebno je:

1 veća glavica crvenog luka
1/2 struka praziluka
4 paradajza
1 cukini tikvica
2 manja bela patlidžana
500 g pečene paprike (oko 800g sveže)
1 čen belog luka
300 g šampinjona
10 zrna crvenog bibera
0,5 l soka od paradajza
3 kašike ulja od semenki
grožđa
nekoliko grančica bosiljka
1 grančica sveže žalfije
1 grančica sveže nane

Paprika se ispeče i pokrije folijom da se upari. Potom se oljušti od kožice, peteljke i semenki i isecka na kvadratiće 1×1 cm.

Patlidžan oljuštiti i iseckati na kockice, tikvicu takođe iseckati na kockice (nije je potrebno ljuštiti)

Opran praziluk i crveni luk iseckati na rebarca i propržiti na ulju od semenki grožđa. Malo posoliti i dinstati da postane staklast. Tada dodati sitno iseckani beli luk i čim počne da miriše dodati patilidžan, a potom i tikvice. Dinstati oko desetak minuta, pa dodati oljušten i iseckan paradajz kome su odstranjene semenke. Potom dodati pečenu papriku, kratko dinstati pa usuti sok od paradajza. Posoliti po potrebi i dodati crveni beber i iseckane pečurke i kuvati najviše još 15 minuta.

Dok se povrće kuva iseckati listiće bosiljka, nane i žalfije i dodati u jelo. Skloniti sa vatre, promešati i ostaviti još 10 do 15 minuta da se ukusi prožmu

Ovo jelo može da se posluži i sa palentom ili pirinčem. Kada se jede hladno može se poslužiti sa kriškom mladog kravljeg sira. U svakom slučaju ovo pikantno jelo lepo se slaže s nečim što je blagog ukusa. Ukoliko želite još malo mirišljavih začina možete dodati i kašičicu – dve  namaza od maslina, kao ja.

Oni koji jedu meso mogu dodati malo ispržene suve slanine pred kraj – daće jelu poseban šmek.

Uživajte!

Foto: M. Jablanov