Kulinarije

Dvobojna čorba Viktorija

Mariniranje two colours soup photo M Jablanov

Mariniranje two colours soup photo M Jablanov

Dvobojna čorba Viktorija

Pre tačno deset godina put me je naneo na Palić. Tamo sam, zajedno s divnim kolegama Ruškom Luko, Petrom Samardžijom i Nikolom Stojanović, išla da napravimo reportažu za novine. U samoj bilizini jezera nalazio se čuveni restoran Vila Viktorija koji je vodio poznati ugostitelj Gigo Grunčić sa svojom suprugom Marijom. Pre svega divni ljudi, pa onda i odlični ugostitelji su za nas pripremili pravu gozbu. No, ono što me je zaista impresioniralo je da Gigo nije skrivao svoje kulinarske tajne – bio je otvoren i za pitanja i široke ruke delio savete.

Između ostalog, reko je da naše domaćice mnogo greše, jer puno toga jestivog bacaju… Odveo nas je u kuhinju, koja je bila veličine restorana i otvoriviši jedan od lonaca u kom se kuvala čorba od brokolija, otkrio mi da čorbu ne kuva od dela na kom je cvast, nego od stabla i listova. Cvast mu je bila prilog uz jelo. Bila sam iznenađena da su i listovi jestivi, a on me je uputio da su listovi i od kelerabe, karfiola, cvekle… jestivi i ukusni i da je prava šteta da se bacaju. To je bila prava inspiracija za mene, prvom prilikom sam kupila brokoli i krenula da eksperimentišem.

Gospodina Grunčića više nema, restoran je prešao u neke druge ruke, ali kad god pravim čorbu od brokolija setim se ovog sjajnog subotičkog ugostitelja. Zato sam ovu dvobojnu čorbu poželela da nazovem Viktorija, jer je stvarno pobednička – zdrava, ukusna i prava za hladne dane!

Mariniranje two colours soup photo M Jablanov

Za čorbu od brokolija je potrebno:

• stablo i lišće dva brokolija
• 2-3 čena belog luk
• 1 kašičica mešavine začina (bez aditiva)
• 1 kašika ulja od semenki grožđa
• nekoliko listića žalfije
• nekoliko listova kiseljaka (nije obavezan sastojak)
• 5 dl vode
• malo mlevene mešavine raznih vrsta bibera
• kisela pavlaka po želji za dekoraciju
• kockice prženog hleba
• semenke bundeve golice za dekoraciju

Za čorbu od bundeve je potrebno:

• 500 g bundeve
• 50 g praziluka
• 20 g đumbira
• 1 kašika ulja od semenki grožđa
• malo mlevene mešavine raznih vrsta bibera
• 5 dl vode

Mariniranje two colours soup photo M Jablanov

Opranim listovima brokolija odvojiti središnji deo i iseckati ga sitno, a same listove iseći na trakice. Potom stablu od brokolija skinuti drvenasti deo, pa ga iseći na kolutove. Iseckati beli luk. Drške kiseljaka iseckati, a listove ostaviti po strani.

Iseckati praziluk, bundevu i đumbir.

Beli luk staviti na zagrejano ulje i čim zamiriše, dodati iseckane drške od listova, kolutove od stabla, malo propržiti, pa dodati listove, prodinstati na kratko i naliti vodom. Staviti kašičicu mešavine začina, poklopiti i ostaviti da se kuva. Kada provri kuvati još dvadesetak minuta.

U drugom loncu propržiti praziluk na malo ulja, pa dodati đumbir i bundevu. Prodinstati kratko, pa naliti vodom i dodati kašičicu mešavine začina, poklopiti i ostaviti da se kuva. Kada provri kuvati još petnaesetak minuta. Kada je bundeva mekana čorba je gotova, tada je začiniti mlevenom mešavinom raznih vrsta bibera. Izmiksati je štapnim mikserom.

U međuvremenu iseckane kockice hleba propržiti na malo maslinovog ulja.

Kada je čorba od brokolija gotova dodati malo mlevene mešavine raznih vrsta bibera, listove kiseljaka i žalfije i izmiksati štapnim mikserom.

Da bi u tanjuru čorba bila dvobojna potrebno je da obe čorbe budu iste gustine. Trik je da ih sipate u tanjir istovremeno (s dve kutlače) svaku na suprotan kraj tanjira. Ukrasite ih semenkama bundeve golice, komadićima preprženog hleba i po želji kašičicom kisele pavlake.

Uživajte!

Marina Jablanov Stojanović

Foto: M. Jablanov