Prof Thomas Petschner boy

Smeh kao lek

Doktori klovnovi

Osim humanitarnog rada profesor dr Tomas Pečner je i jedan od pionira pokreta doktora klovnova. Zamolili smo ga da nam nešto kaže o ovoj svojoj aktivnosti.

– Smeh je najbolji lek. Poznati doktor klovn Peč Adams (o čijem životu je snimljen film – Roboin Vilijams ga je glumio) je to svojim radom samo potvrdio. Devedesetih se oformila nevelika organizacija doktora klovnova koja je delovala u Evropi i Americi. Među tom ekipom bio sam i ja. Jedan sam od pionira ovog pokreta i to je deo moje lekarske prakse kojom se ponosim, jer sam se osećao privilegovanim kada uspem da izmamim osmeh bolesnom detetu, ili staroj osobi na umoru.

Ova organizacija se razgranala, delom zahvaljujući i meni, potom sam pre nekih desetak godina otvorio Institut u Berlinu gde se zainteresovani spremaju da postanu doktori klovnovi. Pozvao sam najbolje u tom poslu, kao što su Majkl Kristijansen i Beni Vorn da budu predavači. Program je takav da obuka traje 1.200 sati, a od toga je 500 sati praktičnog rada.

• Da li i koliko osmeh i smeh može zaista da bude lek?

– Znamo šta se dešava kada se čovek smeje: počinje lučenje tzv. hormona sreće koji blagotvorno utiču na ceo organizam, ali mene je interesovalo šta je okidač. Deo mog istraživanja bio je usmeren da otkrijem zašto je smeh najbolji lek. Ono što smo u istraživanjima otkrili je da timusna žlezda reaguje na poziciju naših mišića lica dok se smejemo. Tako da one osobe koje stavljaju botoks ne bi li izgledale lepe i mlade izgube radost, jer ne mogu više da se smeju. Ukoliko nežno lupkate po grudnoj žlezdi takođe ćete je aktivirati. Naše telo je pametno samo ga treba slušati.

Marina Jablanov Stojanović

Foto: privatna arhiva dr Tomasa Pečnera