
U POSETI ERDUTSKIM VINOGRADIMA II deo
Ova vinarija ima najveće bure na svetu u kome je 75 hiljada litara graševine. Napravljeno je od 109 dubova ili ...
Dalje
Dalje

U POSETI ERDUTSKIM VINOGRADIMA I deo
Erdutski vinogradi su smešteni uz Dunav u skoro idealnim uslovima za negovanje njenog veličnastva – loze. Među čokotima dominiraju bele ...
Dalje
Dalje

ČOKOTI HENIRKA OSMOG
Gde je Englez, tu je i pab. Neutralna teritorija na koju svako može da stupi, da se sretne s ljudima, ...
Dalje
Dalje

VRNJAČKA BANJA: VINARIJA GRABAK
Mlada vinarija iz Vrnjačke Banje koja je uspela da pokupi zlato na Dekanteru u Londonu 2020. godine za vino Vivak ...
Dalje
Dalje

TEMPERATURE SERVIRANJA VINA
Vino ima samo jednog sudiju – onog ko ga pije! Zato naučimo da otkrivamo i kroz uživanje osetimo pravi ukus ...
Dalje
Dalje

Podrum Šukac iz Sremske Kamenice
Na najvećoj smotri srpskog vinarstva, prošle godine u Beogradu – zablistala je vinarija Šukac, jer su se sva njena vina ...
Dalje
Dalje

Dan mladog vina u Irigu
Ovaj dan je održan 19. novembra, kada je Sava Jojić, svečano otvorio prvo bure iz koga je potekao portugizer, vino ...
Dalje
Dalje

Majka vina
Apel vinogradarima za vraćanje autohtonim vinskim sortama vinove loze, da nam vinske karte ne bi spale na samo nekoliko vina ...
Dalje
Dalje

O vinskm sirćetu
U sirće prelaze svi sastojci iz vina: kiseline, tanini, estri, arome... Zato vinsko sirće ima izvanrednu aromu i prijatan ukus ...
Dalje
Dalje

NAJBOLJI VINOGRADSKI LOKALITETI NA FRUŠKOJ GORI 2
Tereni sa koijh dolaze najkvalitetnija vina, koja su u nekad svojom lepotom pronosila u svetu slavu Srema, danas su uglavnom ...
Dalje
Dalje

NAJBOLJI VINOGRADSKI LOKALITETI NA FRUŠKOJ GORI
Rakovački arhimandrit Prokopije Bolić, naš prvi ampelograf je ukazao na najbolje lokalitete gajenja vinove loze na Fruškoj gori ...
Dalje
Dalje

VINSKE ZABLUDE
Vino nije stabilno, ono evoluira – ima svoju mladost, zrelo doba i starost koja završava smrću. Sudbina vina je da ...
Dalje
Dalje

Nauka u vinskim podrumima
Zahvaljujući velikom izboru enzima, kvasaca, bistrila i drugih preparata, vinari mogu da od grožđa kreiraju vlastiti stil vina ...
Dalje
Dalje

Vinski cvet i zavrelica
Vinske bolesti, najčešće mladih vina zbog kojih vina postaju bljutava ili kisela. Do nijh dolazi nepravilnim postupanjem ...
Dalje
Dalje

Autentični beli pino vinarije Drašković
Za promotera nove Authentic linije je izabran beli pino, koji rađa na čokotima jedinstvenog guduričkog klona belog burgundca ...
Dalje
Dalje

Vinska lektira
Naša čula su najprecizniji instrumenti za degustaciju i teško je zamisliti da će nos, oko i nepce ikad dobiti dostojnu ...
Dalje
Dalje

Boja vina: narandžasta
Narandžasta vina su od belog grožđa spravljena tehnologijom kojom se prave crna vina, a uglavnom se prave od lokalnih sorti ...
Dalje
Dalje

Rajnski rizling: Formula 5 F
Formula 5 F najkraće opisuje rajnski rizling koristeći pet engleskih reči: fruity, floral, fine, finesse i finish ...
Dalje
Dalje

Vino Joakim i Ana vinarije Vinograd Hopovo
Ova kupaža pleni čarobnom i profinjenom aromom i blagošću ukusa, odlikuje je svežina i miris grožđa, bogatstvo i lepota kiselina ...
Dalje
Dalje

Sirevi i vino
Vino ne postoji zato da bi se pilo „solo“, nego traži zalogaj, a uloga sira da upotpuni i zaokruži gotovo ...
Dalje
Dalje

Antički putevi vina (3)
U starom Rimu vino je imalo statusni simbol – nepogrešivo se znalo ko je ko po vinu koje pije. A ...
Dalje
Dalje

Antički putevi vina (2)
Vino je bilo univerzalno piće i za Rimljane, a pili su ga i cezar i robovi. Svoje zanje o vinu ...
Dalje
Dalje

Antički putevi vina
Grčka je podlegla rimskom oružiju, ali je Italijom zavladala grčka kultura, a vinova loza i vino nude najlepše objašnjenje tog ...
Dalje
Dalje

Vinumov šardone sur li
Dobijena na ovaj način vina su s lepšom i postojanom bojom, otporna na oksidaciju. Ukus je dug, pun, zaobljen, složen, ...
Dalje
Dalje

Vina sa taloga
Mi pijemo vina koja bi mogla biti mnogo bolja, a jedan od važnih razloga za to je previsoki rod grožđa ...
Dalje
Dalje

NAGRAĐENI OMNIBUS LEKTOR VINARIJE ERDEVIK
Na najvećoj vinskoj smotri na svetu Dekanter (London, 2020. godine), erdevičko vino je svrstano među najbolje i okićeno je platinastom ...
Dalje
Dalje

Enolog Tatjana Đuričić
Vina koje je Đuričićeva kreirala osvojila su na najprestižnijim takmičenjima u svetu najveća priznanja koje su ikada naša vina dobila ...
Dalje
Dalje

Vionje iz Srema
Već prvi gutljaj vina vionje vinarije „Komuna” iz Rivice uverava vas u svoju personalnost i novi ukus Srema, koji treba ...
Dalje
Dalje

Govor vina
Da bi se moglo uživati u vinu, trebalo bi o njemu ponešto i znati. Ko ume da sluša – čuće ...
Dalje
Dalje

Ocenjivanje vina
Za ocenjivanje vina važna su specijalna čula, smeštena u posebnim organima: vida, sluha, njuha i ukusa. Ipak, ukus je najvažniji ...
Dalje
Dalje

Samoborski bermet
Filipecov bermet je vatreno i vrlo slatko vino. Tople, rubinskocrvene boje i bogate, plemenite arome s naglaskom na pelin ...
Dalje
Dalje

Kokteli: martini draj
Kod nas koktel je još uvek nešto nedokučivo i strano, rezervisano samo za one najimućnije ...
Dalje
Dalje

Aperitivi 3
Naučne studije su potvrdile je da je vino (penušavo, belo, crveno, roze) s manje alkohola nabolji aperitiv, a ne žestoka ...
Dalje
Dalje

Aperitivi 2 deo
Gorka pića pobuđuju organ ukusa, od koga kreću stimulativni refleksi sposobni da aktiviraju lučenje želudačnih sokova ...
Dalje
Dalje

Predrag Bajilo o berbi
Dani branja grožđa danas se obavljaju bez slavlja i pesme u tišini i radno, a najdraži gost je onaj koji ...
Dalje
Dalje

Kvasci vrenja
Najjače oružje za kojim vinari posežu da iz ubranog grožđa oslobode sav njegov potencijal i prenesu ga u vino jesu ...
Dalje
Dalje

Vina i poslastice
Glavno pravilo je usklađivanje slasti – vino mora da bude slađe od deserta, da bi taj spoj bio uzbudljiv i ...
Dalje
Dalje

Vino i sir
Vina i sirevi mogu svojim sljubljivanjem sačiniti skladnu zajednicu, koja ističe njihove najlepše i najplemenitije osobine ...
Dalje
Dalje

Vino i povrće
Kod izbora vina uz vegetarijanska jela značajan parametar je da li je povrće jakog ili nežnog ukusa i na koji ...
Dalje
Dalje

Vino i crvena mesa
Fiona Beket smatra da uz crvena mesa najbolje idu crvena vina, ali uz ogradu da sve zavisi od toga kako ...
Dalje
Dalje

Živinsko meso, perad i vino
Pravilo da bela vina idu uz bela mesa, sve manje važi. Pre svega važan je ukus i način pripreme mesa ...
Dalje
Dalje

Vinarija Brindza
Vina iz ove vinarije s Telečke domaćini mnogo ne hvale – to ostavljaju svima koji ga probaju! Utisak je da ...
Dalje
Dalje

Vino i riba
Većina riba je nežnog ukusa, koji neće nadjačati nijedno vino. Crno vino ide uz lososa i tunu, dok se ostale ...
Dalje
Dalje

Predjelo i vino
Danas se vodiračuna o izboru koji harmonizuje odnos jela i pića, treba istaći da je šampanjcu mesto pre jela, ili ...
Dalje
Dalje

Vinski putevi
Improvizovana gostionica duž vinogradarskog područja ne čini vinski put, nego prenoćišta i hoteli, kulturno-istorijski spomenici, suveniri… ...
Dalje
Dalje

Vino u kuhinji
Vino i hrana su oduvek bili veliki lјubavnici. Svi znaju da nema dobre kuhinje i izuzetnih gurmanskih specijaliteta bez vina ...
Dalje
Dalje

Vino i hrana
Mnogo je faktora koji utiču na harmoniju hrane i vina: važno je kakva je hrana, kako se spravlja, koji se ...
Dalje
Dalje

Opisi kvaliteta vina
Kada se za neko vino kaže da je suvo, to zbunjuje ljubitelje vina, jer je vino tečnost… U stvari suvoća ...
Dalje
Dalje

Mirisi vina
Bukei vina koji se razvijaju u čaši sadrže beskrajnu raznolikost cvetova i kod istog vina se razlikuju u zavisnosti kada ...
Dalje
Dalje

Vinska kultura
U podrumu pušenje je strogo zabranjeno i ne se služi bilo kakvo jelo. Važno pravilo je i da se pri ...
Dalje
Dalje

Temperature vina
Piće koje traži veliku brigu, pa i nežnost, ne bi smelo da se nudi, toči i ispija na varvarski način ...
Dalje
Dalje

Vinska pravila
Cilj viševekovnog iskustva na kojem se zasnivaju pravila umeća pijenja je da pomognu da na pravi način uživamo u dobroj ...
Dalje
Dalje

Otkrivanje vina
Preporuka je da se piju zdrava lokalna vina, koja su najbolјi pratioci naših jela kao što su: sarma, pasulј, gibanica, ...
Dalje
Dalje

Pinot grigio (pino gri)
Susret s istarskim vinogradarima koji u hladu ispod masline dižu čaše s ružičastim vinom i slave ga ističući njegovo novosadsko ...
Dalje
Dalje

Šećer i vino 2
Sedamdesetih godina vinarije su bile ozbiljni potrošači šećera, ali na etikete pored grozda, nisu stavlile i šećernu repu i tako ...
Dalje
Dalje

Šećer i vino
Uveren sam da je bilo bezbroj onih koji su šećer popili u vinu pod imenom roko, jure, dalmatinsko bilo... uživajući ...
Dalje
Dalje

Kako odnegovati nepce
Prvo se gleda se boja, bistrina i kristalnost vina, potom se uživa u bukeu, pa tek tada sledi prvi gutljaj ...
Dalje
Dalje

Autohtone sorte 3
Nastavljam sa podsećanjem na neke od naših starih domaćih sorti vinove loze koje su u Panonskoj niziji, pre više stotina ...
Dalje
Dalje

Autohtone sorte 2
Danas se više zna o manama autohtonih sorti nego o tome zašto su ih naši preci zavoleli i negovali stotinama ...
Dalje
Dalje

Autohtone sorte
Proizvodnja vina od autohtonih sorti je možda nešto skuplja i rizičnija, ali su ona posebna, jedinstvenai najautentičniji potpis nekog vinogorja ...
Dalje
Dalje

O težaku, magarcu i lozi
Dalmaciju nisu odhranile ni masline ni riba, nego – tovar, jer magarac i čovek stizali su tamo gde malo ko ...
Dalje
Dalje

Vina Deliblatske peščare 3
Vinska hodočašća dovela su me u Devojački bunar, najlepši deo Peščare – čuveni vinogradarski potes u posetu vinariji „Đorđe” ...
Dalje
Dalje

Vina Deliblatske peščare 2
Priča o vinima Deliblata započinje u vinariji Galot u Banatskom Karlovcu, koja se nalazi na padinama nekadašnje pustinje nastale povlačenjem ...
Dalje
Dalje

Vina Deliblatske peščare
Vinogradarstvo Deliblata datira od Rimljana i Dačana, najcrnje mu je bilo u doba vladavine Otomana, pošto je Banat najduže ostao ...
Dalje
Dalje

Daruvarski sovinjon
Sovinjon treba ispiti dve-tri, najviše četiri godine posle berbe. Nakon toga gubi britku kiselkastost i svežinu, dobija prve bore… ...
Dalje
Dalje

Rumenika – brak kadarke i terana
Prastare sorte kadarka i teran – nikada se pre nisu srele ni videle, u njihovom srećnom braku nastala je rumenika, ...
Dalje
Dalje

Mandiceva rumenka
Bojan Mandić je rumeniku, koja je godinama čamila u kolekciji Instituta u Sremskim Karlovcima zasadio i od nje napravio vino ...
Dalje
Dalje

Sveti Trifun
Vinogradar osam meseci bdi nad svojim vinogradom sa čvrstom verom da će ga sačuvati od raznih napasti i bolesti ...
Dalje
Dalje

Alkoholi i kiseline
Mišel Rolan: „Vino dobijeno od dobrog grožđa, iz dobrog vinograda – uvek je bolje od onoga koje je napravio dobar ...
Dalje
Dalje

Nedozrela vina
Nakon završetka alkoholne fermentacije, vino još nije pogodno za piće: ukus je više-manje neharmoničan i sa izraženim mirisom na kvasac ...
Dalje
Dalje

Islam i vino
Prema proroku Muhamedu Bog je prokleo vino i svakog koji ga pije, lije, prodaje i toči ...
Dalje
Dalje

Lekovita svojstva vina
Vino je, tvrdio je još Plutarh „najkorisnije među pićima, najukusnije među lekovima i najbolje među jelima” ...
Dalje
Dalje

Liturgijsko vino
Pričešće se u SPC obavlja likerskim vinom boje rubina proizvedenim u Patrijaršiskom podrumu u Sremskim Karlovcima ...
Dalje
Dalje

PENUŠAVA VINA
Oduvek je golicanje nepca mehurićima penušaca bilo potvrda luksuza, posebne prilike, značajnog događaja ...
Dalje
Dalje

Pričesno vino
Misom, liturgijom ili pričešću se obnavljaju uspomene na Isusovu Poslednju večeru, kada je on svoju žrtvu simbolizovao vinom kao svojom ...
Dalje
Dalje

Religija i vino
Vinska kultura posle antičkog doba u hrišćanskoj Evropi ostala je, ali su se usponom islama modeli pijenja značajno izmenili ...
Dalje
Dalje

Tamnjanika kasna berba
Tamjanika, kraljica Župe u prošlosti, zahteva mnogo truda i više od drugih sorti, ali ona zato uzvraća neponovljivom lepotom ...
Dalje
Dalje

Istorija vina
Legende kazuju da čovek nije izmislio vino. On ga je samo pronašao već stvoreno u prirodi! ...
Dalje
Dalje

O istoriji loze
Kultura vinove loze vrlo je stara, a knjige starostavne kažu da je loza cvetala i donosila plodove još pre nego ...
Dalje
Dalje

Portugizac
Ljubitelji vina širom sveta dočekuju treći četvrtak u novembru, kada je zvanični rođendan vina najkraćeg životnog veka ...
Dalje
Dalje

Zelenac Kutjevo
Opojno vino, bogatog tela, slojevitog mirisa, prelepe svežine, izražene i postojane voćnosti, veoma. Dobija se od skoro zaboravljene sorte zelenac ...
Dalje
Dalje

Kjanti klasiko reserva 2003
Ovaj kjanti je dobijen je kupažom sorte kanailo i sanđoveze, najznačjanije za vinarstvo Toskane, a aroma mu je na trešnje ...
Dalje
Dalje

Vinumov italijanski rizling
Italijanski rizling je, za mene, bio i ostaje, istinska vinska legitimacija Fruške gore. Gaji se na velikim površinama u većini ...
Dalje
Dalje

Kako je rođen vinjak
Od grožđa oplemenjenog suncem svake jeseni u kruševačkom podrumu pravi se vino i od njega rakija, sa lepim imenom vinjak ...
Dalje
Dalje

Kako je vinjak dobio ime
Za kuma imenu vinjak, smatra se profesor Božidar Ranković (prvi put pomenuto u knjizi „Novo vinarstvo”. Pošlo se od reči ...
Dalje
Dalje

Pulus sovinjon 07
Na ocenjivanju vina u Ljubljani 2008. godine, jednom od najstarijih i najprestižnijih na svetu, Pulus sovinjon 07 je proglašen svetskim ...
Dalje
Dalje

Tomićev plavac mali
Kada sam sreo starog znanca magistra vinarstva Andru Tomića iz Jelse na Hvaru, bila je to lepa prilika da nastavimo ...
Dalje
Dalje

Providencija blanko
Sa 1,2 miliona hektara vinograda, Španija je prava vinogradarska velesila, prva na svetu, daleko ispred Francuske i Italije. Za današnji ...
Dalje
Dalje

Merlo Živanović
Sremski Karlovci dugo su bili prestonica naših belih vina, crno ste mogli dobiti samo u podrumu „Bajilo”. Ali i to ...
Dalje
Dalje

Patlidžan i vino
Vreme je plavog patlidžana. Na pijačnim tezgama dominira svojom bojom: otvorenoljubičastom ili tamnoljubičastom, ređe crvenkastom i belom. Po obliku su ...
Dalje
Dalje

Pluta na tanjiriću
Danas, i u restoranima niže kategorije, konobari ne propuštaju priliku da pred gostima, odigraju ritual njenog otvaranja, svojim omiljenim vadičepom ...
Dalje
Dalje

Miris pampura
Plutani čep, konačno, je postao zamenljiv, ali samo tehnološki. Još ne i psihološki. Za većinu enofila, on je i dalje ...
Dalje
Dalje

Medicinska vina
Lekari čuvene Salernitanske medicinske škole, osnovane u italijanskom gradu Salernu loš 1150 godine, smatrali su da je štetno piti vodu ...
Dalje
Dalje

Kupaža bez glavobolje
Među našim vinopijama vladaju mnoge predrasude s kojima je teško izaći na kraj. Jedna od najčešćih je da je škodljivo ...
Dalje
Dalje

Jankova smederevka
Priznajem, o autohtonoj balkanskoj sorti smederevki, sve do skora, nisam imao svoj stav. O njoj sam slušao sve najgore! Stručnjaci ...
Dalje
Dalje

Graševina mitrovac
Kad se pomene Kutjevo, prva asocijacija, i kod ljudi koji nisu ljubitelji vina, jeste graševina, jedan od sinonima za italijanski ...
Dalje
Dalje

Vindulov roze Rosana
Vreme je za vina koja su sinonim leta i osveženja - roze. U svetu su sve zastupljenija na vinskim kartama ...
Dalje
Dalje

Dubrovačka malvasija
U Državnom arhivu u Dubrovniku čuva se molba iz davne 1385. godine, kojom lekar Bartolo od tadašnje dubrovačke vlasti traži ...
Dalje
Dalje

Crvena Slankamenka
Vino koje, mi stariji, pamtimo po svojim prvim vinskim iskustvima, pa i pijanstvima, presušilo je i u vinskim podrumima Fruškogoraca, ...
Dalje
Dalje

Vino prijateljstva
Vino prijateljstva Mnogi koji su bili u hrvatskom delu Istre imali su priliku da uz istarske specijalitete uživaju i u ...
Dalje
Dalje

Trijumf barik
Uz šardone, sovinjon je najčuvenija bela vinska sorta u Francuskoj. Gaji se u svim vinogradarskim zemljama sveta s umerenom klimom ...
Dalje
Dalje

Iločki traminac
Ako ste bili u Iloku, a niste pili iločki traminac, kao da niste bili. Iločko vinogorje je kraljevstvo ove sorte, ...
Dalje
Dalje

Italijanski rizling
Pred nama je buteljka italijanskog rizlinga iz sremskokarlovačkog podruma Instituta za voćarstvo i vinogradarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu. Razlikuje ...
Dalje
Dalje

Ameline tajne
Ameline tajne Na policama jedne novosadske vinoteke pažnju mi je privukla boca francuskog vina na čijoj etiketi je, pored crteža ...
Dalje
Dalje

Fakultetsko crno
Fakultetsko crno Kad se vino ovako zove, teško mu je odoleti. Pri prvom susretu pristupate mu sa većim poverenjem nego ...
Dalje
Dalje

Vinarija Bibić Plastovo, Hrvatska
Debit u Beogradu Odluku da odem na beogradski Sajam vina u februaru, doneo sam u poslednji čas, zapravo sutradan nakon ...
Dalje
Dalje

Barikirani crnogorski vranac
Barikirani crnogorski vranac Prvi utisak, kažu, ne vara, pa posle prvih gutljaja crnogorskog vranca iz barika odmah telegrafski beležimo: zanimljivo ...
Dalje
Dalje

Rizling bononia
Rizling bononia Vinarija porodice Šijački je pored glavne seoske ulice, na kraju Banoštora, uzdignuta iznad same obale Dunava. Na travi ...
Dalje
Dalje

Utisci sa X Beowine festivala 2019.
Dobar nastup Vojvođanskih vinara Vinarstvo predstavlja jednu od grana privrede koja kod nas beleži stalni rast, pa se odluka da ...
Dalje
Dalje

Vino i ljubav
Vino i ljubav - Sveti Trifun i Sveti Valentin Običaj je da vinogradari 14. februara izađu u svoje vinograde, orežu ...
Dalje
Dalje

Kamnikov kaberne sovinjon
Kamnikov kaberne sovinjon U Bordou, u Francuskoj, vinogradari za svoju staru sortu kaberne sovinjon, koja potiče još iz rimskog doba, ...
Dalje
Dalje

Kišov rajnski rizling
Kišov rajnski rizling Već više od dvadeset pet godina, kada me neko od prijatelja i znanaca pita za savet koje ...
Dalje
Dalje

Vinumova frankovka
Vinumova frankovka U „Vinumovom“ podrumu u Sremskim Karlovcima, između nekoliko vrhunskih vina, opredelili smo se za frankovku. Ne zato što ...
Dalje
Dalje

Penušava vina
Crnogorski val Godine 1830. stiglo je u parisku poštu pismo adresirano: „Najvećem pesniku Francuske”. Direktor pošte odmah ga je uputio ...
Dalje
Dalje

Božić i vino
Božić i vino Pred nama su Božićni praznici, koji ni u religioznom smislu ne mogu da prođu bez vina. Najveći ...
Dalje
Dalje

Odabir čaša za vino
Kad u ponoć mehurići pojure ka vrhu Vino je jedina živa tečnost, zato se na slobodi isto kao i čovek ...
Dalje
Dalje

Misno vino
Misno vino Misno vino odavno je izašlo iz crkvenih okvira. U mnogim zemljama proizvođači ga, pa i sama crkva, stavljaju ...
Dalje
Dalje

Muskat otonel
Vršački muskat otonel Dva najpoznatija brenda „Vršačkih vinograda“ su banatski rizling i muskat otonel. Prvi je cenjen i tražen među ...
Dalje
Dalje

Vindulov tri star
Vindulov tri star Zvuči nelogično, ali je činjenica: Temerin, smešten u najplodnijem delu bačke ravnice, na turističkoj vinskoj mapi Vojvodine ...
Dalje
Dalje

Ledeno vino
Ledeno vino Ima krajeva u svetu u kojima se vina prave od veoma zrelog ili prezrelog grožđa, branog ponekad i ...
Dalje
Dalje

Vega Sisilia Unico
Vega Sisilia Unico Složili smo se da kad se čaša odloži, učtivost prema vinu zahteva komentar. Pohvalu, kritiku, o njemu ...
Dalje
Dalje

Noć mladog vina
Svatovac - poziv na veselje Postoje vina koja se neguju kao dame, pa im godine ne oduzimaju lepotu, nego samo ...
Dalje
Dalje

Božole nuvo
Božole nuvo Trećeg četvrtka u novembru u celom svetu počinje da se pije božole nuvo (beaujolais nouveau), mlado vino iz ...
Dalje
Dalje

Rajnski rizling
Rajnski rizling s Bisernog ostrva Sve do skora, kad se spomene Biserno ostrvo prva asocijacija bila je vino krokan. Istoimenu ...
Dalje
Dalje

Slatko vino
Šira, fina kao grožđe Kupivši komad zemlje obroncima Fruške gore između Sremske Kamenice i Ledinaca moj otac je želeo da ...
Dalje
Dalje

Lantijeri zelen
Lantijeri zelen Kada vam Slovenac pokloni flašu zelena ili vas pozove na čašu tog vina, onda budite uvereni da vam ...
Dalje
Dalje

T’ga za jug
T’ga za jug Nostalgična pesma „T’ga za jug” (tuga za jugom – prim.aut.) makedonskog preporoditelja i pesnika Konstantina Miladinova napisana ...
Dalje
Dalje

Vranac pro corde
Vranac pro corde Ako bismo uz svakodnevni obrok pili po dva decilitra vrhunskog vina vranac pro korde (pro corde - ...
Dalje
Dalje

Mirna Bačka
Mirna Bačka Laslo i Erika Dujmović, iz Temerina, dugo su razmišljali o tome kako da krste svoje novo vino u ...
Dalje
Dalje

Don Oliver
Don Oliver U čuvenom „Vinskom dvoru“ u Hajdukovu gostima za aperitiv poslužuju vino. Ne bi to bilo ništa neobično da ...
Dalje
Dalje

Perez pascuas 2001
PEXELS Perez pascuas 2001 Španija je vinogradarska velesila. Sa 1,2 milion hektara vinograda, prva je na svetu, ispred Francuske i ...
Dalje
Dalje

Crnogorski kaberne
www.plantaze.com Crnogorski kaberne Kaberne sovinjon (Cabernet sauvignon) je sorta vinove loze od koje se dobijaju najbolja crna vina na svetu ...
Dalje
Dalje

Kevendinka
Kevendinka Naše vinsko tržište je u znaku paradoksa, do sada nepoznatog: vina vrhunskih sorti, priznata i nagrađivana, trče za potrošačima, ...
Dalje
Dalje

VINSKA KARTA PETRA SAMARDŽIJE
Prema našem zsakonu o vinu („Službeni glasnik RS”, broj 41/09) vino se prema boji razvrstava na: belo, roze i crveno ...
Dalje
Dalje

Petar Samardžija – najbolji enolog među novinarima i najbolji novinar među enolozima
Izuzetno mi je zadovoljstvo da će na ovom blogu, o lozi, grožđu, vinima i vinskoj kuturi biti predstavljeni tekstovi jednog ...
Dalje
Dalje