Vinske priče

Vinarija Erdut najvece bure Foto V Jovanovic

U POSETI ERDUTSKIM VINOGRADIMA II deo

Ova vinarija ima najveće bure na svetu u kome je 75 hiljada litara graševine. Napravljeno je od 109 dubova ili ...
Dalje
Vinarija Erdut vino Foto V Jovanovic

U POSETI ERDUTSKIM VINOGRADIMA I deo

Erdutski vinogradi su smešteni uz Dunav u skoro idealnim uslovima za negovanje njenog veličnastva – loze. Među čokotima dominiraju bele ...
Dalje
pub photo Dirk Conrads on Pixabay

ČOKOTI HENIRKA OSMOG

Gde je Englez, tu je i pab. Neutralna teritorija na koju svako može da stupi, da se sretne s ljudima, ...
Dalje
vina vinarije Grabak VB Mariniranje Foto M Jablanov

VRNJAČKA BANJA: VINARIJA GRABAK

Mlada vinarija iz Vrnjačke Banje koja je uspela da pokupi zlato na Dekanteru u Londonu 2020. godine za vino Vivak ...
Dalje
Studio portrait of beautiful sensual caucasian brunette smelling white wine while holding glass near nose, standing with closed eyes and enjoying taste over gray background

TEMPERATURE SERVIRANJA VINA

Vino ima samo jednog sudiju – onog ko ga pije! Zato naučimo da otkrivamo i kroz uživanje osetimo pravi ukus ...
Dalje
Merlot Sukac mariniranje Foto M Jablanov

Podrum Šukac iz Sremske Kamenice

Na najvećoj smotri srpskog vinarstva, prošle godine u Beogradu – zablistala je vinarija Šukac, jer su se sva njena vina ...
Dalje
Srdjan Dincic Djidja Djudjica i Sava Jojic 1 Foto Vinarija Mackov podrum

Dan mladog vina u Irigu

Ovaj dan je održan 19. novembra, kada je Sava Jojić, svečano otvorio prvo bure iz koga je potekao portugizer, vino ...
Dalje
Mariniranje leaf-by Lynn Greyling Pixabay

Majka vina

Apel vinogradarima za vraćanje autohtonim vinskim sortama vinove loze, da nam vinske karte ne bi spale na samo nekoliko vina ...
Dalje
balsamic-vinegar Mariniranje 1 photo by Kerry Hart from Pixabay

O vinskm sirćetu

U sirće prelaze svi sastojci iz vina: kiseline, tanini, estri, arome... Zato vinsko sirće ima izvanrednu aromu i prijatan ukus ...
Dalje
vineyard Fruska gora Mariniranje Foto M Jablanov

NAJBOLJI VINOGRADSKI LOKALITETI NA FRUŠKOJ GORI 2

Tereni sa koijh dolaze najkvalitetnija vina, koja su u nekad svojom lepotom pronosila u svetu slavu Srema, danas su uglavnom ...
Dalje
vineyard Mariniranje photo Pixabay

NAJBOLJI VINOGRADSKI LOKALITETI NA FRUŠKOJ GORI

Rakovački arhimandrit Prokopije Bolić, naš prvi ampelograf je ukazao na najbolje lokalitete gajenja vinove loze na Fruškoj gori ...
Dalje
dusty bottles Mariniranje 1 photo by Julia Volk from Pexels

VINSKE ZABLUDE

Vino nije stabilno, ono evoluira – ima svoju mladost, zrelo doba i starost koja završava smrću. Sudbina vina je da ...
Dalje
old wine cellar photo by mb photoarts on Freepik

Nauka u vinskim podrumima

Zahvaljujući velikom izboru enzima, kvasaca, bistrila i drugih preparata, vinari mogu da od grožđa kreiraju vlastiti stil vina ...
Dalje
wine barrels Mariniranje photo by Leo Hau on Pixabay

Mane vina

Nastaju kao posledice nedovoljne brige tokom prerade ili čuvanja grožđa, mogu da budu takve da vino čine nepodesnim za piće ...
Dalje
Bartender looking at glass of red wine at bar counter

Vinski cvet i zavrelica

Vinske bolesti, najčešće mladih vina zbog kojih vina postaju bljutava ili kisela. Do nijh dolazi nepravilnim postupanjem ...
Dalje
Prosecco Mariniranje Freepik

Proseko

Dobar proseko je lagano, elegantno vino, ležerno i sa delikatnom svežinom. Pije se dok je mlad, tj. ne stariji od ...
Dalje
Beli pino Mariniranje Foto Vinarija Draskovic

Autentični beli pino vinarije Drašković

Za promotera nove Authentic linije je izabran beli pino, koji rađa na čokotima jedinstvenog guduričkog klona belog burgundca ...
Dalje
Mariniranje comparing-sorts-of-wine by pressfoto on Freepik

Vinska lektira

Naša čula su najprecizniji instrumenti za degustaciju i teško je zamisliti da će nos, oko i nepce ikad dobiti dostojnu ...
Dalje
Mariniranje orange wine photo Freepik

Boja vina: narandžasta

Narandžasta vina su od belog grožđa spravljena tehnologijom kojom se prave crna vina, a uglavnom se prave od lokalnih sorti ...
Dalje
boja vina Mariniranje photo on PIXABAY

Boja vina

Boja je važna pri proceni vina i njihov je zdravstveni karton. Prema boji vina se dele na bela, ružičasta, crna ...
Dalje
white wine bottle glass with grape Mariniranje photo on Freepik

Rajnski rizling: Formula 5 F

Formula 5 F najkraće opisuje rajnski rizling koristeći pet engleskih reči: fruity, floral, fine, finesse i finish ...
Dalje
Dragan Zaric vinarija Vinograd Hopovo Mariniranje Foto priv arhiva

Vino Joakim i Ana vinarije Vinograd Hopovo

Ova kupaža pleni čarobnom i profinjenom aromom i blagošću ukusa, odlikuje je svežina i miris grožđa, bogatstvo i lepota kiselina ...
Dalje
Mariniranje wine and chese bz jean-marie dupuis 1 Pixabay

Sirevi i vino

Vino ne postoji zato da bi se pilo „solo“, nego traži zalogaj, a uloga sira da upotpuni i zaokruži gotovo ...
Dalje
Anticki spomenici Turska Mariniranje Foto M Jablanov

Antički putevi vina (3)

U starom Rimu vino je imalo statusni simbol – nepogrešivo se znalo ko je ko po vinu koje pije. A ...
Dalje
Anticki spomenici Turska Mariniranje Foto M Jablanov M

Antički putevi vina (2)

Vino je bilo univerzalno piće i za Rimljane, a pili su ga i cezar i robovi. Svoje zanje o vinu ...
Dalje
Mariniranje monument by Hans Braxmeier from Pixabay

Antički putevi vina

Grčka je podlegla rimskom oružiju, ali je Italijom zavladala grčka kultura, a vinova loza i vino nude najlepše objašnjenje tog ...
Dalje
Pouring white wine into the wine glass on dark background

Vinumov šardone sur li

Dobijena na ovaj način vina su s lepšom i postojanom bojom, otporna na oksidaciju. Ukus je dug, pun, zaobljen, složen, ...
Dalje
Mariniranje viticulture by ivabalk from Pixabay

Vina sa taloga

Mi pijemo vina koja bi mogla biti mnogo bolja, a jedan od važnih razloga za to je previsoki rod grožđa ...
Dalje
Platinasti Omnibus Lector Vinarija Erdevik printscreen 1 Facebook

NAGRAĐENI OMNIBUS LEKTOR VINARIJE ERDEVIK

Na najvećoj vinskoj smotri na svetu Dekanter (London, 2020. godine), erdevičko vino je svrstano među najbolje i okićeno je platinastom ...
Dalje
Tanja Djuricic

Enolog Tatjana Đuričić

Vina koje je Đuričićeva kreirala osvojila su na najprestižnijim takmičenjima u svetu najveća priznanja koje su ikada naša vina dobila ...
Dalje
Viognie Foto privatna arhiva

Vionje iz Srema

Već prvi gutljaj vina vionje vinarije „Komuna” iz Rivice uverava vas u svoju personalnost i novi ukus Srema, koji treba ...
Dalje
viognier chateau grillet

Vionje

Loza zagonetnog porekla iz oblasti Kondrio (dolina Rone) u Francuskoj daje vino koje spada u najskuplja bela vina na svetu ...
Dalje
Mariniranje deguste champagne PEXELS

Govor vina

Da bi se moglo uživati u vinu, trebalo bi o njemu ponešto i znati. Ko ume da sluša – čuće ...
Dalje
Mariniranje taste by Marcela Villegas 1 Pixabay

Ocenjivanje vina

Za ocenjivanje vina važna su specijalna čula, smeštena u posebnim organima: vida, sluha, njuha i ukusa. Ipak, ukus je najvažniji ...
Dalje
Mariniranje bermet Filipec Foto www bermet filipec hr

Samoborski bermet

Filipecov bermet je vatreno i vrlo slatko vino. Tople, rubinskocrvene boje i bogate, plemenite arome s naglaskom na pelin ...
Dalje
Mariniranje shery vina Foto M Jablanov

Šeri vina

Najzaslužniji za slavu ovih španskih vina velike finoće i izuzetne arome su Englezi. Ime šeri potiče od španskog mesta Heres ...
Dalje
Mariniranje martini photo by tproud on Pixabay

Kokteli: martini draj

Kod nas koktel je još uvek nešto nedokučivo i strano, rezervisano samo za one najimućnije ...
Dalje
Mariniranje cokanj Foto M Jablanov

Aperitivi 3

Naučne studije su potvrdile je da je vino (penušavo, belo, crveno, roze) s manje alkohola nabolji aperitiv, a ne žestoka ...
Dalje
Inspired young woman with long shiny hair looking over shoulder and laughing holding glass of cold beverage. Indoor portrait of happy girl in hat with ribbon drink cocktail with plants on background

Aperitivi 2 deo

Gorka pića pobuđuju organ ukusa, od koga kreću stimulativni refleksi sposobni da aktiviraju lučenje želudačnih sokova ...
Dalje
Mariniranje apperitive by Taryn Elliott from Pexels

Aperitivi

Aperitivi su alkoholna pića ili kokteli koji otvaraju apetit ili pripremaju želudac za bolјi prijem hrane ...
Dalje
Mariniranje grape harvest by elle-hughes 1 on pexels

Predrag Bajilo o berbi

Dani branja grožđa danas se obavljaju bez slavlja i pesme u tišini i radno, a najdraži gost je onaj koji ...
Dalje
Mariniranje muljanje grozdja by Alex Fragoso from Pixabay

Kvasci vrenja

Najjače oružje za kojim vinari posežu da iz ubranog grožđa oslobode sav njegov potencijal i prenesu ga u vino jesu ...
Dalje
Mariniranje bermet Foto M Jablanov

Vina i poslastice

Glavno pravilo je usklađivanje slasti – vino mora da bude slađe od deserta, da bi taj spoj bio uzbudljiv i ...
Dalje
Mariniranje vino cominda on Freepik

Vino i sir

Vina i sirevi mogu svojim sljubljivanjem sačiniti skladnu zajednicu, koja ističe njihove najlepše i najplemenitije osobine ...
Dalje
Mariniranje salat and wine Foto M Jablanov

Vino i povrće

Kod izbora vina uz vegetarijanska jela značajan parametar je da li je povrće jakog ili nežnog ukusa i na koji ...
Dalje
Mariniranje grilled-meat-with-vegetables-wine on Freepik

Vino i crvena mesa

Fiona Beket smatra da uz crvena mesa najbolje idu crvena vina, ali uz ogradu da sve zavisi od toga kako ...
Dalje
Mariniranje photo by fran hogan on Unsplash

Živinsko meso, perad i vino

Pravilo da bela vina idu uz bela mesa, sve manje važi. Pre svega važan je ukus i način pripreme mesa ...
Dalje
vina Brindza Foto priv arhiva

Vinarija Brindza

Vina iz ove vinarije s Telečke domaćini mnogo ne hvale – to ostavljaju svima koji ga probaju! Utisak je da ...
Dalje
Mariniranje luxury-4by Atanas Paskalev on Pixabay

Vino i riba

Većina riba je nežnog ukusa, koji neće nadjačati nijedno vino. Crno vino ide uz lososa i tunu, dok se ostale ...
Dalje
Mariniranje celebration-Pixabay

Predjelo i vino

Danas se vodiračuna o izboru koji harmonizuje odnos jela i pića, treba istaći da je šampanjcu mesto pre jela, ili ...
Dalje
Mariniranje green-farm-by Roland Dumke on Pexels

Vinski putevi

Improvizovana gostionica duž vinogradarskog područja ne čini vinski put, nego prenoćišta i hoteli, kulturno-istorijski spomenici, suveniri… ...
Dalje
Mariniranje couple-smelling-food on Freepik

Vino u kuhinji

Vino i hrana su oduvek bili veliki lјubavnici. Svi znaju da nema dobre kuhinje i izuzetnih gurmanskih specijaliteta bez vina ...
Dalje
Mariniranje food-by Engin Akyurt from Pixabay

Vino i hrana

Mnogo je faktora koji utiču na harmoniju hrane i vina: važno je kakva je hrana, kako se spravlja, koji se ...
Dalje
Mariniranje bottle-by Vinotecarium Pixabay

Opisi kvaliteta vina

Kada se za neko vino kaže da je suvo, to zbunjuje ljubitelje vina, jer je vino tečnost… U stvari suvoća ...
Dalje
Mariniranje Petar Samardzija degustacija Foto N Stojanovic

Mirisi vina

Bukei vina koji se razvijaju u čaši sadrže beskrajnu raznolikost cvetova i kod istog vina se razlikuju u zavisnosti kada ...
Dalje
Mariniranje wine-glass-on-a-barrel-by Arthur Brognoli on Pexels

Vinska kultura

U podrumu pušenje je strogo zabranjeno i ne se služi bilo kakvo jelo. Važno pravilo je i da se pri ...
Dalje
Mariniranje glass of rose wine foto M Jablanov

Temperature vina

Piće koje traži veliku brigu, pa i nežnost, ne bi smelo da se nudi, toči i ispija na varvarski način ...
Dalje
Mariniranje M Jablanov foto NStojanovic

Vinska pravila

Cilj viševekovnog iskustva na kojem se zasnivaju pravila umeća pijenja je da pomognu da na pravi način uživamo u dobroj ...
Dalje
Mariniranje Photo by Justin Aikin on Unsplash

Otkrivanje vina

Preporuka je da se piju zdrava lokalna vina, koja su najbolјi pratioci naših jela kao što su: sarma, pasulј, gibanica, ...
Dalje
Mariniranje wineglass-by Jill Wellington on Pixabay

Pinot grigio (pino gri)

Susret s istarskim vinogradarima koji u hladu ispod masline dižu čaše s ružičastim vinom i slave ga ističući njegovo novosadsko ...
Dalje
Mariniranje repa i grozdje Pixabay

Šećer i vino 2

Sedamdesetih godina vinarije su bile ozbiljni potrošači šećera, ali na etikete pored grozda, nisu stavlile i šećernu repu i tako ...
Dalje
Mariniranje sugar by Bruno Germany Pixabay

Šećer i vino

Uveren sam da je bilo bezbroj onih koji su šećer popili u vinu pod imenom roko, jure, dalmatinsko bilo... uživajući ...
Dalje
Marinirnanje delicious-food-by Vincent Rivaud on Pexels

Kako odnegovati nepce

Prvo se gleda se boja, bistrina i kristalnost vina, potom se uživa u bukeu, pa tek tada sledi prvi gutljaj ...
Dalje
Mariniranje slankamenka Foto M Jablanov

Autohtone sorte 3

Nastavljam sa podsećanjem na neke od naših starih domaćih sorti vinove loze koje su u Panonskoj niziji, pre više stotina ...
Dalje
Mariniranje grapes-by congerdesign Pixabay

Autohtone sorte 2

Danas se više zna o manama autohtonih sorti nego o tome zašto su ih naši preci zavoleli i negovali stotinama ...
Dalje
Mariniranje by Jean van der Meulen -Pixabay

Autohtone sorte

Proizvodnja vina od autohtonih sorti je možda nešto skuplja i rizičnija, ali su ona posebna, jedinstvenai najautentičniji potpis nekog vinogorja ...
Dalje
Mariniranje donkey-by babaric78 Pixabay

O težaku, magarcu i lozi

Dalmaciju nisu odhranile ni masline ni riba, nego – tovar, jer magarac i čovek stizali su tamo gde malo ko ...
Dalje
Mariniranje Vinarija Djordje vino roze Foto priv arhiva

Vina Deliblatske peščare 3

Vinska hodočašća dovela su me u Devojački bunar, najlepši deo Peščare – čuveni vinogradarski potes u posetu vinariji „Đorđe” ...
Dalje
Mariniranje vinarija Galot Foto priv arhiva

Vina Deliblatske peščare 2

Priča o vinima Deliblata započinje u vinariji Galot u Banatskom Karlovcu, koja se nalazi na padinama nekadašnje pustinje nastale povlačenjem ...
Dalje

Vina Deliblatske peščare

Vinogradarstvo Deliblata datira od Rimljana i Dačana, najcrnje mu je bilo u doba vladavine Otomana, pošto je Banat najduže ostao ...
Dalje
Mariniranje 0 glass of wine -by David Geib Pexels

Daruvarski sovinjon

Sovinjon treba ispiti dve-tri, najviše četiri godine posle berbe. Nakon toga gubi britku kiselkastost i svežinu, dobija prve bore… ...
Dalje
pexels-7291225

Rumenika – brak kadarke i terana

Prastare sorte kadarka i teran – nikada se pre nisu srele ni videle, u njihovom srećnom braku nastala je rumenika, ...
Dalje
Mariniranje wine Pixabay

Mandiceva rumenka

Bojan Mandić je rumeniku, koja je godinama čamila u kolekciji Instituta u Sremskim Karlovcima zasadio i od nje napravio vino ...
Dalje
Mariniranje orezivanje vinograda

Sveti Trifun

Vinogradar osam meseci bdi nad svojim vinogradom sa čvrstom verom da će ga sačuvati od raznih napasti i bolesti ...
Dalje
Mariniranje photo by dqtk73 Pixabay

Alkoholi i kiseline

Mišel Rolan: „Vino dobijeno od dobrog grožđa, iz dobrog vinograda – uvek je bolje od onoga koje je napravio dobar ...
Dalje
Mariniranje wine by Jindra Jindrich Pixabay

Nedozrela vina

Nakon završetka alkoholne fermentacije, vino još nije pogodno za piće: ukus je više-manje neharmoničan i sa izraženim mirisom na kvasac ...
Dalje
Mariniranje holly quran by Ashraf Chemban Pixabay

Islam i vino

Prema proroku Muhamedu Bog je prokleo vino i svakog koji ga pije, lije, prodaje i toči ...
Dalje
Mariniranje celebrating by Martina Schomaker Pixabay

Lekovita svojstva vina

Vino je, tvrdio je još Plutarh „najkorisnije među pićima, najukusnije među lekovima i najbolje među jelima” ...
Dalje
Mariniranje cross by James Chan Pixabay

Liturgijsko vino

Pričešće se u SPC obavlja likerskim vinom boje rubina proizvedenim u Patrijaršiskom podrumu u Sremskim Karlovcima ...
Dalje
Mariniranje champagne pixabay

PENUŠAVA VINA

Oduvek je golicanje nepca mehurićima penušaca bilo potvrda luksuza, posebne prilike, značajnog događaja ...
Dalje
Mariniranje wine by congerdesign Pixabay

Pričesno vino

Misom, liturgijom ili pričešću se obnavljaju uspomene na Isusovu Poslednju večeru, kada je on svoju žrtvu simbolizovao vinom kao svojom ...
Dalje
Mariniranje window - by falco Pixabay

Religija i vino

Vinska kultura posle antičkog doba u hrišćanskoj Evropi ostala je, ali su se usponom islama modeli pijenja značajno izmenili ...
Dalje
Mariniranje grape PIXABAY

Tamnjanika kasna berba

Tamjanika, kraljica Župe u prošlosti, zahteva mnogo truda i više od drugih sorti, ali ona zato uzvraća neponovljivom lepotom ...
Dalje
Mariniranje qusayr amera 8th sc by Loretta Rossiter Pixabay

Istorija vina

Legende kazuju da čovek nije izmislio vino. On ga je samo pronašao već stvoreno u prirodi! ...
Dalje
Mariniranje grapevine leaf by Mabel Amber Pixabay

O istoriji loze

Kultura vinove loze vrlo je stara, a knjige starostavne kažu da je loza cvetala i donosila plodove još pre nego ...
Dalje
Mariniranje portugizac pexel

Portugizac

Ljubitelji vina širom sveta dočekuju treći četvrtak u novembru, kada je zvanični rođendan vina najkraćeg životnog veka ...
Dalje
Mariniranje cork by Robert Own Wahl Pixabay

Zelenac Kutjevo

Opojno vino, bogatog tela, slojevitog mirisa, prelepe svežine, izražene i postojane voćnosti, veoma. Dobija se od skoro zaboravljene sorte zelenac ...
Dalje
Mariniranje chianti

Kjanti klasiko reserva 2003

Ovaj kjanti je dobijen je kupažom sorte kanailo i sanđoveze, najznačjanije za vinarstvo Toskane, a aroma mu je na trešnje ...
Dalje
Mariniranje bottle wine by Pexels Pixabay

Vinumov italijanski rizling

Italijanski rizling je, za mene, bio i ostaje, istinska vinska legitimacija Fruške gore. Gaji se na velikim površinama u većini ...
Dalje

Dingač

Dingač je vino tamnocrvene do lјubičaste boje, izrazitog i karakterističnog mirisa, a ukus mu je pun, neznatno slatkast, trpkast, svež ...
Dalje
Mariniranje vinjak

Kako je rođen vinjak

Od grožđa oplemenjenog suncem svake jeseni u kruševačkom podrumu pravi se vino i od njega rakija, sa lepim imenom vinjak ...
Dalje
vinjak www rubin rs

Kako je vinjak dobio ime

Za kuma imenu vinjak, smatra se profesor Božidar Ranković (prvi put pomenuto u knjizi „Novo vinarstvo”. Pošlo se od reči ...
Dalje
Mariniranje cup pixabay

Konjak

Konjak, armanjak i vinjak su vinski destilat koji je odležao u hrastovim buradima. Broj zvezdica na etiketi obično označava broj ...
Dalje
Mariniranje belo vino i grozdje Foto M Jablanov

Pulus sovinjon 07

Na ocenjivanju vina u Ljubljani 2008. godine, jednom od najstarijih i najprestižnijih na svetu, Pulus sovinjon 07 je proglašen svetskim ...
Dalje
vinarij Tomic vinogradi na Hvaru

Tomićev plavac mali

Kada sam sreo starog znanca magistra vinarstva Andru Tomića iz Jelse na Hvaru, bila je to lepa prilika da nastavimo ...
Dalje
Mariniranje Foto M.Jablanov

Eko vino

Na oglednom polju novosadskog Poljoprivrednog fakulteta u Sremskim Karlovcima postoji vinograd veličine jednog hektara na kome više od decenije i ...
Dalje

Providencija blanko

Sa 1,2 miliona hektara vinograda, Španija je prava vinogradarska velesila, prva na svetu, daleko ispred Francuske i Italije. Za današnji ...
Dalje

Merlo Živanović

Sremski Karlovci dugo su bili prestonica naših belih vina, crno ste mogli dobiti samo u podrumu „Bajilo”. Ali i to ...
Dalje

Patlidžan i vino

Vreme je plavog patlidžana. Na pijačnim tezgama dominira svojom bojom: otvorenoljubičastom ili tamnoljubičastom, ređe crvenkastom i belom. Po obliku su ...
Dalje

Pluta na tanjiriću

Danas, i u restoranima niže kategorije, konobari ne propuštaju priliku da pred gostima, odigraju ritual njenog otvaranja, svojim omiljenim vadičepom ...
Dalje

Miris pampura

Plutani čep, konačno, je postao zamenljiv, ali samo tehnološki. Još ne i psihološki. Za većinu enofila, on je i dalje ...
Dalje

Medicinska vina

Lekari čuvene Salernitanske medicinske škole, osnovane u italijanskom gradu Salernu loš 1150 godine, smatrali su da je štetno piti vodu ...
Dalje

Kupaža bez glavobolje

Među našim vinopijama vladaju mnoge predrasude s kojima je teško izaći na kraj. Jedna od najčešćih je da je škodljivo ...
Dalje

Jankova smederevka

Priznajem, o autohtonoj balkanskoj sorti smederevki, sve do skora, nisam imao svoj stav. O njoj sam slušao sve najgore! Stručnjaci ...
Dalje

Širaz

Ako ste siti kabernea, merloa, pinoa, šardonea i još nekoliko čuvenih vina koja su preplavila planetu, danas vam preporučujemo da ...
Dalje

Graševina mitrovac

Kad se pomene Kutjevo, prva asocijacija, i kod ljudi koji nisu ljubitelji vina, jeste graševina, jedan od sinonima za italijanski ...
Dalje

Vindulov roze Rosana

Vreme je za vina koja su sinonim leta i osveženja - roze. U svetu su sve zastupljenija na vinskim kartama ...
Dalje

Frankovka

Frankovka je stara crna sorta severnih vinogorja, poznata još pre filokserne pošasti. Gaji se u Austriji, Nemačkoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Mađarskoj, ...
Dalje

Dubrovačka malvasija

U Državnom arhivu u Dubrovniku čuva se molba iz davne 1385. godine, kojom lekar Bartolo od tadašnje dubrovačke vlasti traži ...
Dalje

Crvena Slankamenka

Vino koje, mi stariji, pamtimo po svojim prvim vinskim iskustvima, pa i pijanstvima, presušilo je i u vinskim podrumima Fruškogoraca, ...
Dalje

Vino prijateljstva

Vino prijateljstva Mnogi koji su bili u hrvatskom delu Istre imali su priliku da uz istarske specijalitete uživaju i u ...
Dalje
Mariniranje wine trijumf barique

Trijumf barik

Uz šardone, sovinjon je najčuvenija bela vinska sorta u Francuskoj. Gaji se u svim vinogradarskim zemljama sveta s umerenom klimom ...
Dalje
Mariniranje aperitif pixabay

Cvajgelt

Cvajgelt je kod nas bila gotovo nepoznata sorta, čak i među stručnjacima. Ne verujem da se njeno vino moglo naći ...
Dalje
Mariniranje wine- by ally Pixabay

Teranton

O arhivskim vinima kod nas se malo govori i zna. U svetu je, međutim, za njih interesovanje sve veće. Na ...
Dalje
Mariniranje desertno vino 3 Foto M Jablanov

Iločki traminac

Ako ste bili u Iloku, a niste pili iločki traminac, kao da niste bili. Iločko vinogorje je kraljevstvo ove sorte, ...
Dalje
Mariniranje Ph Edyta Wilk from Pixabay

Italijanski rizling

Pred nama je buteljka italijanskog rizlinga iz sremskokarlovačkog podruma Instituta za voćarstvo i vinogradarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu. Razlikuje ...
Dalje
Mariniranje Amelie Blanc vina

Ameline tajne

Ameline tajne Na policama jedne novosadske vinoteke pažnju mi je privukla boca francuskog vina na čijoj etiketi je, pored crteža ...
Dalje
Mariniranje belo vino PIXABAY

Žlahtina

Žlahtina To što je dingač za Pelješac, pošip za Korčulu, faros za Hvar, murvički plavac za Brač, to je za ...
Dalje
Mariniranje wine Pixabay

Fakultetsko crno

Fakultetsko crno Kad se vino ovako zove, teško mu je odoleti. Pri prvom susretu pristupate mu sa većim poverenjem nego ...
Dalje
Mariniranje Debit vinarija Bibic Foto priv arhiva

Vinarija Bibić Plastovo, Hrvatska

Debit u Beogradu Odluku da odem na beogradski Sajam vina u februaru, doneo sam u poslednji čas, zapravo sutradan nakon ...
Dalje
Mariniranje plantaze burad

Barikirani crnogorski vranac

Barikirani crnogorski vranac Prvi utisak, kažu, ne vara, pa posle prvih gutljaja crnogorskog vranca iz barika odmah telegrafski beležimo: zanimljivo ...
Dalje
Mariniranje vino u boci PIXABAY

Rizling bononia

Rizling bononia Vinarija porodice Šijački je pored glavne seoske ulice, na kraju Banoštora, uzdignuta iznad same obale Dunava. Na travi ...
Dalje
Mariniranje Beowine X Foto M Jablanov

Utisci sa X Beowine festivala 2019.

Dobar nastup Vojvođanskih vinara Vinarstvo predstavlja jednu od grana privrede koja kod nas beleži stalni rast, pa se odluka da ...
Dalje
Mariniranje ljubav i vino pexels

Vino i ljubav

Vino i ljubav - Sveti Trifun i Sveti Valentin Običaj je da vinogradari 14. februara izađu u svoje vinograde, orežu ...
Dalje
Mariniranje vino kaberne sovinjon kamnik

Kamnikov kaberne sovinjon

Kamnikov kaberne sovinjon U Bordou, u Francuskoj, vinogradari za svoju staru sortu kaberne sovinjon, koja potiče još iz rimskog doba, ...
Dalje
Mariniranje desertno vino Petra Foto M Jablanov

Petra

Petra Prve jugoslovenske sorte vinove loze priznate su 1970. godine u Institutu za vinogradarstvo i voćarstvo u Sremskim Karlovcima. Stvorio ...
Dalje
Mariniranje rajnski rizling

Kišov rajnski rizling

Kišov rajnski rizling Već više od dvadeset pet godina, kada me neko od prijatelja i znanaca pita za savet koje ...
Dalje
Mariniranje frankovka na punom stolu

Vinumova frankovka

Vinumova frankovka U „Vinumovom“ podrumu u Sremskim Karlovcima, između nekoliko vrhunskih vina, opredelili smo se za frankovku. Ne zato što ...
Dalje
Mariniranje Val extra suvi Plantaze

Penušava vina

Crnogorski val Godine 1830. stiglo je u parisku poštu pismo adresirano: „Najvećem pesniku Francuske”. Direktor pošte odmah ga je uputio ...
Dalje
Mariniranje christmas

Božić i vino

Božić i vino Pred nama su Božićni praznici, koji ni u religioznom smislu ne mogu da prođu bez vina. Najveći ...
Dalje
Mariniranje case

Odabir čaša za vino

Kad u ponoć mehurići pojure ka vrhu Vino je jedina živa tečnost, zato se na slobodi isto kao i čovek ...
Dalje
Misno vino Photo by James Coleman on Unsplash

Misno vino

Misno vino Misno vino odavno je izašlo iz crkvenih okvira. U mnogim zemljama proizvođači ga, pa i sama crkva, stavljaju ...
Dalje
Mariniranje muskat otonel Foto M Jablanov

Muskat otonel

Vršački muskat otonel Dva najpoznatija brenda „Vršačkih vinograda“ su banatski rizling i muskat otonel. Prvi je cenjen i tražen među ...
Dalje
Marinirinje glass of red wine Foto M Jablanov

Vindulov tri star

Vindulov tri star Zvuči nelogično, ali je činjenica: Temerin, smešten u najplodnijem delu bačke ravnice, na turističkoj vinskoj mapi Vojvodine ...
Dalje
Mariniranje Ledeno vino Foto M Jablanov

Ledeno vino

Ledeno vino Ima krajeva u svetu u kojima se vina prave od veoma zrelog ili prezrelog grožđa, branog ponekad i ...
Dalje
Mariniranje wine 2 Pixabay

Vega Sisilia Unico

Vega Sisilia Unico Složili smo se da kad se čaša odloži, učtivost prema vinu zahteva komentar. Pohvalu, kritiku, o njemu ...
Dalje
Mariniranje portugizer-vnarija mackov podrum

Noć mladog vina

Svatovac - poziv na veselje Postoje vina koja se neguju kao dame, pa im godine ne oduzimaju lepotu, nego samo ...
Dalje
Mariniranje Le beaujolais nouveau PEXELS copy

Božole nuvo

Božole nuvo Trećeg četvrtka u novembru u celom svetu počinje da se pije božole nuvo (beaujolais nouveau), mlado vino iz ...
Dalje
Mariniranje belo vino Foto M Jablanov

Rajnski rizling

Rajnski rizling s Bisernog ostrva Sve do skora, kad se spomene Biserno ostrvo prva asocijacija bila je vino krokan. Istoimenu ...
Dalje
Najava Mariniranje vino PEXELS

Merlo

Merlo iz Mačkovog podruma Pisanje o vinu slično je pisanju o knjigama. Da bi prikazi o njima bili verni, treba ...
Dalje
Najava Mariniranje belo vino Pixabay

Žusot

Žusot S vremena na vreme se na ocenjivanju vina pred Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu dešavaju iznenađenja. Tako je ...
Dalje
Najava Mariniranje red wine Foto M Jablanov

Carigrad

Carigrad Prokupac se ne predaje. Dugo godina potiskivana od poznatih zapadnoevropskih sorti, naša autohtona loza, pod kojom je u prošlosti ...
Dalje

Slatko vino

Šira, fina kao grožđe Kupivši komad zemlje obroncima Fruške gore između Sremske Kamenice i Ledinaca moj otac je želeo da ...
Dalje
Mariniranje wine PIXABY

Lantijeri zelen

Lantijeri zelen Kada vam Slovenac pokloni flašu zelena ili vas pozove na čašu tog vina, onda budite uvereni da vam ...
Dalje
Mariniranje red wine Foto M Jablanov

T’ga za jug

T’ga za jug Nostalgična pesma „T’ga za jug” (tuga za jugom – prim.aut.) makedonskog preporoditelja i pesnika Konstantina Miladinova napisana ...
Dalje
Mariniranje Photo by rawpixel on Unsplash

Ezerjo

Photo by rawpixel on Unsplash Ezerjo Na svetskom kongresu vinogradara i vinara, krajem XX veka, u Lisabonu, ocenjeno je da ...
Dalje
Mariniranje crveno vino Foto M Jablanov

Vranac pro corde

Vranac pro corde Ako bismo uz svakodnevni obrok pili po dva decilitra vrhunskog vina vranac pro korde (pro corde - ...
Dalje
Mariniranje belo vino Foto M Jablanov

Mirna Bačka

Mirna Bačka Laslo i Erika Dujmović, iz Temerina, dugo su razmišljali o tome kako da krste svoje novo vino u ...
Dalje
Mariniranje crveno vino Foto M Jablanov

Probus

Probus Pre desetak godina pojavile su se prve flaše vina sorte probus, stvorene u sremskokarlovačkom Institutu za vinogradarstvo i vinarstvo ...
Dalje

Don Oliver

Don Oliver U čuvenom „Vinskom dvoru“ u Hajdukovu gostima za aperitiv poslužuju vino. Ne bi to bilo ništa neobično da ...
Dalje
wine Perez

Perez pascuas 2001

PEXELS Perez pascuas 2001 Španija je vinogradarska velesila. Sa 1,2 milion hektara vinograda, prva je na svetu, ispred Francuske i ...
Dalje
white

Neoplanta

Neoplanta Neoplanta je prva vinska sorta vinove loze nastala na prostoru nekadašnje Jugoslavije. Stvorio ju je, u Institutu za vinogradarstvo ...
Dalje
crnogorski kaberne foto plantaze

Crnogorski kaberne

www.plantaze.com Crnogorski kaberne Kaberne sovinjon (Cabernet sauvignon) je sorta vinove loze od koje se dobijaju najbolja crna vina na svetu ...
Dalje
Mariniranje Stanusina vino Foto M Jablanov

Stanušina

Stanušina Stanušina je autohtona makedonska sorta. Zovu je, ređe, i tikveško i gradeš. Gaji se gotovo isključivo u Makedoniji, najviše ...
Dalje

Mavrud

MAVRUD Autohtono vino Mavrud je deo palete dobrih vina kojima će se domaćini podičiti i ponuditi vas ukoliko se nađete ...
Dalje
NAJAVA Mariniranje belo vino Foto M Jablanov

Semijon

Semijon Stara francuska vinska sorta semijon, poznata kao pratilac sovinjona, s kojim se, iz svoje postojbine, doline reke Žironde u ...
Dalje
Najava Mariniranje ranac

Vranac

Vranac Konačno je utvrđeno: vranac je crnogorska autohtona sorta vinove loze. Pored njega to su još krstač i žižak. Analize ...
Dalje
Mariniranje cvicek najava

Cviček

Cviček Lagano, crvenkasto i kiselkasto dolenjsko vino, koje Slovenci umilno zovu cviček, najprodavanije je vino u toj bivšoj severnoj jugoslovenskoj ...
Dalje
Mariniranje krstac

Krstač

Krstač Krstač je, kažu Crnogorci, biser Crne Gore: „ljeti ga piju da se rashlade, a zimi da se ugriju”. Krstač ...
Dalje
mariniranje roze

Roze vina

Roze vina Roze vina više nisu vinski autsajderi, kako se kod nas još uvek misli. U svetu su ona sve ...
Dalje

Sila

Sila Minulih decenija, selekcioneri i genetičari Instituta za vinogradarstvo i vinarstvo u Sremskim Karlovcima, poznate naučne kuće stvorili su, u ...
Dalje
NAJAVA kale

Kale

Kale Skoplje je sa sve četiri strane sveta okruženo vinogradima, ali je tek u novom milenijumu dobilo svoja prva vina ...
Dalje
NAJAVA sauvignon

Sovinjon

Sovinjon Sovinjon (sauvignon) ili muskatni silvanac, kako ponegde kod nas još zovu ovu vinovu lozu, spada među pet najpoznatijih belih ...
Dalje
kevendinka

Kevendinka

Kevendinka Naše vinsko tržište je u znaku paradoksa, do sada nepoznatog: vina vrhunskih sorti, priznata i nagrađivana, trče za potrošačima, ...
Dalje

Bermet

Bermet Za ape­ri­tiv uz da­na­šnji ne­delj­ni ru­čak pred­la­že­mo ber­met. Vi­no o ko­me se uop­šte­no zna sve, ali o sva­kom po­seb­no ...
Dalje
najava pero

VINSKA KARTA PETRA SAMARDŽIJE

Prema našem zsakonu o vinu („Službeni glasnik RS”, broj 41/09) vino se prema boji razvrstava na: belo, roze i crveno ...
Dalje

Petar Samardžija – najbolji enolog među novinarima i najbolji novinar među enolozima

Izuzetno mi je zadovoljstvo da će na ovom blogu, o lozi, grožđu, vinima i vinskoj kuturi biti predstavljeni tekstovi jednog ...
Dalje