U POSETI ERDUTSKIM VINOGRADIMA II deo
Ova vinarija ima najveće bure na svetu u kome je 75 hiljada litara graševine. Napravljeno je od 109 dubova ili …
U POSETI ERDUTSKIM VINOGRADIMA I deo
Erdutski vinogradi su smešteni uz Dunav u skoro idealnim uslovima za negovanje njenog veličnastva – loze. Među čokotima dominiraju bele …
ČOKOTI HENIRKA OSMOG
Gde je Englez, tu je i pab. Neutralna teritorija na koju svako može da stupi, da se sretne s ljudima, …
VRNJAČKA BANJA: VINARIJA GRABAK
Mlada vinarija iz Vrnjačke Banje koja je uspela da pokupi zlato na Dekanteru u Londonu 2020. godine za vino Vivak …
TEMPERATURE SERVIRANJA VINA
Vino ima samo jednog sudiju – onog ko ga pije! Zato naučimo da otkrivamo i kroz uživanje osetimo pravi ukus …
Podrum Šukac iz Sremske Kamenice
Na najvećoj smotri srpskog vinarstva, prošle godine u Beogradu – zablistala je vinarija Šukac, jer su se sva njena vina …
Dan mladog vina u Irigu
Ovaj dan je održan 19. novembra, kada je Sava Jojić, svečano otvorio prvo bure iz koga je potekao portugizer, vino …
Majka vina
Apel vinogradarima za vraćanje autohtonim vinskim sortama vinove loze, da nam vinske karte ne bi spale na samo nekoliko vina …
O vinskm sirćetu
U sirće prelaze svi sastojci iz vina: kiseline, tanini, estri, arome… Zato vinsko sirće ima izvanrednu aromu i prijatan ukus …
NAJBOLJI VINOGRADSKI LOKALITETI NA FRUŠKOJ GORI 2
Tereni sa koijh dolaze najkvalitetnija vina, koja su u nekad svojom lepotom pronosila u svetu slavu Srema, danas su uglavnom …
NAJBOLJI VINOGRADSKI LOKALITETI NA FRUŠKOJ GORI
Rakovački arhimandrit Prokopije Bolić, naš prvi ampelograf je ukazao na najbolje lokalitete gajenja vinove loze na Fruškoj gori …
VINSKE ZABLUDE
Vino nije stabilno, ono evoluira – ima svoju mladost, zrelo doba i starost koja završava smrću. Sudbina vina je da …
Nauka u vinskim podrumima
Zahvaljujući velikom izboru enzima, kvasaca, bistrila i drugih preparata, vinari mogu da od grožđa kreiraju vlastiti stil vina …
Vinski cvet i zavrelica
Vinske bolesti, najčešće mladih vina zbog kojih vina postaju bljutava ili kisela. Do nijh dolazi nepravilnim postupanjem …
Autentični beli pino vinarije Drašković
Za promotera nove Authentic linije je izabran beli pino, koji rađa na čokotima jedinstvenog guduričkog klona belog burgundca …
Vinska lektira
Naša čula su najprecizniji instrumenti za degustaciju i teško je zamisliti da će nos, oko i nepce ikad dobiti dostojnu …
Boja vina: narandžasta
Narandžasta vina su od belog grožđa spravljena tehnologijom kojom se prave crna vina, a uglavnom se prave od lokalnih sorti …
Rajnski rizling: Formula 5 F
Formula 5 F najkraće opisuje rajnski rizling koristeći pet engleskih reči: fruity, floral, fine, finesse i finish …
Vino Joakim i Ana vinarije Vinograd Hopovo
Ova kupaža pleni čarobnom i profinjenom aromom i blagošću ukusa, odlikuje je svežina i miris grožđa, bogatstvo i lepota kiselina …
Sirevi i vino
Vino ne postoji zato da bi se pilo „solo“, nego traži zalogaj, a uloga sira da upotpuni i zaokruži gotovo …
Antički putevi vina (3)
U starom Rimu vino je imalo statusni simbol – nepogrešivo se znalo ko je ko po vinu koje pije. A …
Antički putevi vina (2)
Vino je bilo univerzalno piće i za Rimljane, a pili su ga i cezar i robovi. Svoje zanje o vinu …
Antički putevi vina
Grčka je podlegla rimskom oružiju, ali je Italijom zavladala grčka kultura, a vinova loza i vino nude najlepše objašnjenje tog …
Vinumov šardone sur li
Dobijena na ovaj način vina su s lepšom i postojanom bojom, otporna na oksidaciju. Ukus je dug, pun, zaobljen, složen, …
Vina sa taloga
Mi pijemo vina koja bi mogla biti mnogo bolja, a jedan od važnih razloga za to je previsoki rod grožđa …
NAGRAĐENI OMNIBUS LEKTOR VINARIJE ERDEVIK
Na najvećoj vinskoj smotri na svetu Dekanter (London, 2020. godine), erdevičko vino je svrstano među najbolje i okićeno je platinastom …
Enolog Tatjana Đuričić
Vina koje je Đuričićeva kreirala osvojila su na najprestižnijim takmičenjima u svetu najveća priznanja koje su ikada naša vina dobila …
Vionje iz Srema
Već prvi gutljaj vina vionje vinarije „Komuna” iz Rivice uverava vas u svoju personalnost i novi ukus Srema, koji treba …
Govor vina
Da bi se moglo uživati u vinu, trebalo bi o njemu ponešto i znati. Ko ume da sluša – čuće …
Ocenjivanje vina
Za ocenjivanje vina važna su specijalna čula, smeštena u posebnim organima: vida, sluha, njuha i ukusa. Ipak, ukus je najvažniji …
Samoborski bermet
Filipecov bermet je vatreno i vrlo slatko vino. Tople, rubinskocrvene boje i bogate, plemenite arome s naglaskom na pelin …
Kokteli: martini draj
Kod nas koktel je još uvek nešto nedokučivo i strano, rezervisano samo za one najimućnije …
Aperitivi 3
Naučne studije su potvrdile je da je vino (penušavo, belo, crveno, roze) s manje alkohola nabolji aperitiv, a ne žestoka …
Aperitivi 2 deo
Gorka pića pobuđuju organ ukusa, od koga kreću stimulativni refleksi sposobni da aktiviraju lučenje želudačnih sokova …
Predrag Bajilo o berbi
Dani branja grožđa danas se obavljaju bez slavlja i pesme u tišini i radno, a najdraži gost je onaj koji …
Kvasci vrenja
Najjače oružje za kojim vinari posežu da iz ubranog grožđa oslobode sav njegov potencijal i prenesu ga u vino jesu …
Vina i poslastice
Glavno pravilo je usklađivanje slasti – vino mora da bude slađe od deserta, da bi taj spoj bio uzbudljiv i …
Vino i sir
Vina i sirevi mogu svojim sljubljivanjem sačiniti skladnu zajednicu, koja ističe njihove najlepše i najplemenitije osobine …
Vino i povrće
Kod izbora vina uz vegetarijanska jela značajan parametar je da li je povrće jakog ili nežnog ukusa i na koji …
Vino i crvena mesa
Fiona Beket smatra da uz crvena mesa najbolje idu crvena vina, ali uz ogradu da sve zavisi od toga kako …
Živinsko meso, perad i vino
Pravilo da bela vina idu uz bela mesa, sve manje važi. Pre svega važan je ukus i način pripreme mesa …
Vinarija Brindza
Vina iz ove vinarije s Telečke domaćini mnogo ne hvale – to ostavljaju svima koji ga probaju! Utisak je da …
Vino i riba
Većina riba je nežnog ukusa, koji neće nadjačati nijedno vino. Crno vino ide uz lososa i tunu, dok se ostale …
Predjelo i vino
Danas se vodiračuna o izboru koji harmonizuje odnos jela i pića, treba istaći da je šampanjcu mesto pre jela, ili …
Vinski putevi
Improvizovana gostionica duž vinogradarskog područja ne čini vinski put, nego prenoćišta i hoteli, kulturno-istorijski spomenici, suveniri… …
Vino u kuhinji
Vino i hrana su oduvek bili veliki lјubavnici. Svi znaju da nema dobre kuhinje i izuzetnih gurmanskih specijaliteta bez vina …
Vino i hrana
Mnogo je faktora koji utiču na harmoniju hrane i vina: važno je kakva je hrana, kako se spravlja, koji se …
Opisi kvaliteta vina
Kada se za neko vino kaže da je suvo, to zbunjuje ljubitelje vina, jer je vino tečnost… U stvari suvoća …
Mirisi vina
Bukei vina koji se razvijaju u čaši sadrže beskrajnu raznolikost cvetova i kod istog vina se razlikuju u zavisnosti kada …
Vinska kultura
U podrumu pušenje je strogo zabranjeno i ne se služi bilo kakvo jelo. Važno pravilo je i da se pri …
Temperature vina
Piće koje traži veliku brigu, pa i nežnost, ne bi smelo da se nudi, toči i ispija na varvarski način …
Vinska pravila
Cilj viševekovnog iskustva na kojem se zasnivaju pravila umeća pijenja je da pomognu da na pravi način uživamo u dobroj …
Otkrivanje vina
Preporuka je da se piju zdrava lokalna vina, koja su najbolјi pratioci naših jela kao što su: sarma, pasulј, gibanica, …
Pinot grigio (pino gri)
Susret s istarskim vinogradarima koji u hladu ispod masline dižu čaše s ružičastim vinom i slave ga ističući njegovo novosadsko …
Šećer i vino 2
Sedamdesetih godina vinarije su bile ozbiljni potrošači šećera, ali na etikete pored grozda, nisu stavlile i šećernu repu i tako …
Šećer i vino
Uveren sam da je bilo bezbroj onih koji su šećer popili u vinu pod imenom roko, jure, dalmatinsko bilo… uživajući …
Kako odnegovati nepce
Prvo se gleda se boja, bistrina i kristalnost vina, potom se uživa u bukeu, pa tek tada sledi prvi gutljaj …
Autohtone sorte 3
Nastavljam sa podsećanjem na neke od naših starih domaćih sorti vinove loze koje su u Panonskoj niziji, pre više stotina …
Autohtone sorte 2
Danas se više zna o manama autohtonih sorti nego o tome zašto su ih naši preci zavoleli i negovali stotinama …
Autohtone sorte
Proizvodnja vina od autohtonih sorti je možda nešto skuplja i rizičnija, ali su ona posebna, jedinstvenai najautentičniji potpis nekog vinogorja …
O težaku, magarcu i lozi
Dalmaciju nisu odhranile ni masline ni riba, nego – tovar, jer magarac i čovek stizali su tamo gde malo ko …
Vina Deliblatske peščare 3
Vinska hodočašća dovela su me u Devojački bunar, najlepši deo Peščare – čuveni vinogradarski potes u posetu vinariji „Đorđe” …
Vina Deliblatske peščare 2
Priča o vinima Deliblata započinje u vinariji Galot u Banatskom Karlovcu, koja se nalazi na padinama nekadašnje pustinje nastale povlačenjem …
Vina Deliblatske peščare
Vinogradarstvo Deliblata datira od Rimljana i Dačana, najcrnje mu je bilo u doba vladavine Otomana, pošto je Banat najduže ostao …
Daruvarski sovinjon
Sovinjon treba ispiti dve-tri, najviše četiri godine posle berbe. Nakon toga gubi britku kiselkastost i svežinu, dobija prve bore… …
Rumenika – brak kadarke i terana
Prastare sorte kadarka i teran – nikada se pre nisu srele ni videle, u njihovom srećnom braku nastala je rumenika, …
Mandiceva rumenka
Bojan Mandić je rumeniku, koja je godinama čamila u kolekciji Instituta u Sremskim Karlovcima zasadio i od nje napravio vino …
Sveti Trifun
Vinogradar osam meseci bdi nad svojim vinogradom sa čvrstom verom da će ga sačuvati od raznih napasti i bolesti …
Alkoholi i kiseline
Mišel Rolan: „Vino dobijeno od dobrog grožđa, iz dobrog vinograda – uvek je bolje od onoga koje je napravio dobar …
Nedozrela vina
Nakon završetka alkoholne fermentacije, vino još nije pogodno za piće: ukus je više-manje neharmoničan i sa izraženim mirisom na kvasac …
Islam i vino
Prema proroku Muhamedu Bog je prokleo vino i svakog koji ga pije, lije, prodaje i toči… …
Lekovita svojstva vina
Vino je, tvrdio je još Plutarh „najkorisnije među pićima, najukusnije među lekovima i najbolje među jelima” …
Liturgijsko vino
Pričešće se u SPC obavlja likerskim vinom boje rubina proizvedenim u Patrijaršiskom podrumu u Sremskim Karlovcima …
PENUŠAVA VINA
Oduvek je golicanje nepca mehurićima penušaca bilo potvrda luksuza, posebne prilike, značajnog događaja …
Pričesno vino
Misom, liturgijom ili pričešću se obnavljaju uspomene na Isusovu Poslednju večeru, kada je on svoju žrtvu simbolizovao vinom kao svojom …
Religija i vino
Vinska kultura posle antičkog doba u hrišćanskoj Evropi ostala je, ali su se usponom islama modeli pijenja značajno izmenili …
Tamnjanika kasna berba
Tamjanika, kraljica Župe u prošlosti, zahteva mnogo truda i više od drugih sorti, ali ona zato uzvraća neponovljivom lepotom …
Istorija vina
Legende kazuju da čovek nije izmislio vino. On ga je samo pronašao već stvoreno u prirodi! …
O istoriji loze
Kultura vinove loze vrlo je stara, a knjige starostavne kažu da je loza cvetala i donosila plodove još pre nego …
Portugizac
Ljubitelji vina širom sveta dočekuju treći četvrtak u novembru, kada je zvanični rođendan vina najkraćeg životnog veka …
Zelenac Kutjevo
Opojno vino, bogatog tela, slojevitog mirisa, prelepe svežine, izražene i postojane voćnosti, veoma. Dobija se od skoro zaboravljene sorte zelenac …
Kjanti klasiko reserva 2003
Ovaj kjanti je dobijen je kupažom sorte kanailo i sanđoveze, najznačjanije za vinarstvo Toskane, a aroma mu je na trešnje …
Vinumov italijanski rizling
Italijanski rizling je, za mene, bio i ostaje, istinska vinska legitimacija Fruške gore. Gaji se na velikim površinama u većini …
Kako je rođen vinjak
Od grožđa oplemenjenog suncem svake jeseni u kruševačkom podrumu pravi se vino i od njega rakija, sa lepim imenom vinjak …
Kako je vinjak dobio ime
Za kuma imenu vinjak, smatra se profesor Božidar Ranković (prvi put pomenuto u knjizi „Novo vinarstvo”. Pošlo se od reči …
Pulus sovinjon 07
Na ocenjivanju vina u Ljubljani 2008. godine, jednom od najstarijih i najprestižnijih na svetu, Pulus sovinjon 07 je proglašen svetskim …
Tomićev plavac mali
Kada sam sreo starog znanca magistra vinarstva Andru Tomića iz Jelse na Hvaru, bila je to lepa prilika da nastavimo …
Providencija blanko
Sa 1,2 miliona hektara vinograda, Španija je prava vinogradarska velesila, prva na svetu, daleko ispred Francuske i Italije. Za današnji …
Merlo Živanović
Sremski Karlovci dugo su bili prestonica naših belih vina, crno ste mogli dobiti samo u podrumu „Bajilo”. Ali i to …
Patlidžan i vino
Vreme je plavog patlidžana. Na pijačnim tezgama dominira svojom bojom: otvorenoljubičastom ili tamnoljubičastom, ređe crvenkastom i belom. Po obliku su …
Pluta na tanjiriću
Danas, i u restoranima niže kategorije, konobari ne propuštaju priliku da pred gostima, odigraju ritual njenog otvaranja, svojim omiljenim vadičepom …
Miris pampura
Plutani čep, konačno, je postao zamenljiv, ali samo tehnološki. Još ne i psihološki. Za većinu enofila, on je i dalje …
Medicinska vina
Lekari čuvene Salernitanske medicinske škole, osnovane u italijanskom gradu Salernu loš 1150 godine, smatrali su da je štetno piti vodu …
Kupaža bez glavobolje
Među našim vinopijama vladaju mnoge predrasude s kojima je teško izaći na kraj. Jedna od najčešćih je da je škodljivo …
Jankova smederevka
Priznajem, o autohtonoj balkanskoj sorti smederevki, sve do skora, nisam imao svoj stav. O njoj sam slušao sve najgore! Stručnjaci …
Graševina mitrovac
Kad se pomene Kutjevo, prva asocijacija, i kod ljudi koji nisu ljubitelji vina, jeste graševina, jedan od sinonima za italijanski …
Vindulov roze Rosana
Vreme je za vina koja su sinonim leta i osveženja – roze. U svetu su sve zastupljenija na vinskim kartama …
Dubrovačka malvasija
U Državnom arhivu u Dubrovniku čuva se molba iz davne 1385. godine, kojom lekar Bartolo od tadašnje dubrovačke vlasti traži …
Crvena Slankamenka
Vino koje, mi stariji, pamtimo po svojim prvim vinskim iskustvima, pa i pijanstvima, presušilo je i u vinskim podrumima Fruškogoraca, …
Vino prijateljstva
Vino prijateljstva Mnogi koji su bili u hrvatskom delu Istre imali su priliku da uz istarske specijalitete uživaju i u …
Trijumf barik
Uz šardone, sovinjon je najčuvenija bela vinska sorta u Francuskoj. Gaji se u svim vinogradarskim zemljama sveta s umerenom klimom …
Iločki traminac
Ako ste bili u Iloku, a niste pili iločki traminac, kao da niste bili. Iločko vinogorje je kraljevstvo ove sorte, …
Italijanski rizling
Pred nama je buteljka italijanskog rizlinga iz sremskokarlovačkog podruma Instituta za voćarstvo i vinogradarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu. Razlikuje …
Ameline tajne
Ameline tajne Na policama jedne novosadske vinoteke pažnju mi je privukla boca francuskog vina na čijoj etiketi je, pored crteža …
Fakultetsko crno
Fakultetsko crno Kad se vino ovako zove, teško mu je odoleti. Pri prvom susretu pristupate mu sa većim poverenjem nego …
Vinarija Bibić Plastovo, Hrvatska
Debit u Beogradu Odluku da odem na beogradski Sajam vina u februaru, doneo sam u poslednji čas, zapravo sutradan nakon …
Barikirani crnogorski vranac
Barikirani crnogorski vranac Prvi utisak, kažu, ne vara, pa posle prvih gutljaja crnogorskog vranca iz barika odmah telegrafski beležimo: zanimljivo …
Rizling bononia
Rizling bononia Vinarija porodice Šijački je pored glavne seoske ulice, na kraju Banoštora, uzdignuta iznad same obale Dunava. Na travi …
Utisci sa X Beowine festivala 2019.
Dobar nastup Vojvođanskih vinara Vinarstvo predstavlja jednu od grana privrede koja kod nas beleži stalni rast, pa se odluka da …
Vino i ljubav
Vino i ljubav – Sveti Trifun i Sveti Valentin Običaj je da vinogradari 14. februara izađu u svoje vinograde, orežu …
Kamnikov kaberne sovinjon
Kamnikov kaberne sovinjon U Bordou, u Francuskoj, vinogradari za svoju staru sortu kaberne sovinjon, koja potiče još iz rimskog doba, …
Kišov rajnski rizling
Kišov rajnski rizling Već više od dvadeset pet godina, kada me neko od prijatelja i znanaca pita za savet koje …
Vinumova frankovka
Vinumova frankovka U „Vinumovom“ podrumu u Sremskim Karlovcima, između nekoliko vrhunskih vina, opredelili smo se za frankovku. Ne zato što …
Penušava vina
Crnogorski val Godine 1830. stiglo je u parisku poštu pismo adresirano: „Najvećem pesniku Francuske”. Direktor pošte odmah ga je uputio …
Božić i vino
Božić i vino Pred nama su Božićni praznici, koji ni u religioznom smislu ne mogu da prođu bez vina. Najveći …
Odabir čaša za vino
Kad u ponoć mehurići pojure ka vrhu Vino je jedina živa tečnost, zato se na slobodi isto kao i čovek …
Misno vino
Misno vino Misno vino odavno je izašlo iz crkvenih okvira. U mnogim zemljama proizvođači ga, pa i sama crkva, stavljaju …
Muskat otonel
Vršački muskat otonel Dva najpoznatija brenda „Vršačkih vinograda“ su banatski rizling i muskat otonel. Prvi je cenjen i tražen među …
Vindulov tri star
Vindulov tri star Zvuči nelogično, ali je činjenica: Temerin, smešten u najplodnijem delu bačke ravnice, na turističkoj vinskoj mapi Vojvodine …
Ledeno vino
Ledeno vino Ima krajeva u svetu u kojima se vina prave od veoma zrelog ili prezrelog grožđa, branog ponekad i …
Vega Sisilia Unico
Vega Sisilia Unico Složili smo se da kad se čaša odloži, učtivost prema vinu zahteva komentar. Pohvalu, kritiku, o njemu …
Noć mladog vina
Svatovac – poziv na veselje Postoje vina koja se neguju kao dame, pa im godine ne oduzimaju lepotu, nego samo …
Božole nuvo
Božole nuvo Trećeg četvrtka u novembru u celom svetu počinje da se pije božole nuvo (beaujolais nouveau), mlado vino iz …
Rajnski rizling
Rajnski rizling s Bisernog ostrva Sve do skora, kad se spomene Biserno ostrvo prva asocijacija bila je vino krokan. Istoimenu …
Slatko vino
Šira, fina kao grožđe Kupivši komad zemlje obroncima Fruške gore između Sremske Kamenice i Ledinaca moj otac je želeo da …
Lantijeri zelen
Lantijeri zelen Kada vam Slovenac pokloni flašu zelena ili vas pozove na čašu tog vina, onda budite uvereni da vam …
T’ga za jug
T’ga za jug Nostalgična pesma „T’ga za jug” (tuga za jugom – prim.aut.) makedonskog preporoditelja i pesnika Konstantina Miladinova napisana …
Vranac pro corde
Vranac pro corde Ako bismo uz svakodnevni obrok pili po dva decilitra vrhunskog vina vranac pro korde (pro corde – …
Mirna Bačka
Mirna Bačka Laslo i Erika Dujmović, iz Temerina, dugo su razmišljali o tome kako da krste svoje novo vino u …
Don Oliver
Don Oliver U čuvenom „Vinskom dvoru“ u Hajdukovu gostima za aperitiv poslužuju vino. Ne bi to bilo ništa neobično da …
Perez pascuas 2001
PEXELS Perez pascuas 2001 Španija je vinogradarska velesila. Sa 1,2 milion hektara vinograda, prva je na svetu, ispred Francuske i …
Crnogorski kaberne
www.plantaze.com Crnogorski kaberne Kaberne sovinjon (Cabernet sauvignon) je sorta vinove loze od koje se dobijaju najbolja crna vina na svetu …
Kevendinka
Kevendinka Naše vinsko tržište je u znaku paradoksa, do sada nepoznatog: vina vrhunskih sorti, priznata i nagrađivana, trče za potrošačima, …
VINSKA KARTA PETRA SAMARDŽIJE
Prema našem zsakonu o vinu („Službeni glasnik RS”, broj 41/09) vino se prema boji razvrstava na: belo, roze i crveno …
Petar Samardžija – najbolji enolog među novinarima i najbolji novinar među enolozima
Izuzetno mi je zadovoljstvo da će na ovom blogu, o lozi, grožđu, vinima i vinskoj kuturi biti predstavljeni tekstovi jednog …