Konzervansi i deterdženti utiču na propusnost ćelija

Penušava opasnost

Neki hemijski konzervansi mogu dosta da utiču i na strukturu ćelijske opne koja se sastoji uglavnom od lipida i proteina. Upitali smo profesora kako se to dešava.

– Etanol u dovoljnoj koncentraciji izaziva koagulaciju proteinske frakcije. Fenoli, krezoli, neutralni sapuni i površinski aktivna sredstva (deterdženti) utiču na propustljivost opne naših ćelija. Na primer: deterdženti imaju široko antimikrobno delovanje i obično se primenjuju za dezinfekciju ambalaže i drugih površina gde se namirnice prerađuju i konzervišu. Međutim, pošto su deterdženti polarne strukture, a sastoje se od hidrofobnih grupa (lanac ugljovodonika) a i ćelijska opna sadrži lipide (masti) – to se hidrofobna grupa deterdženta nagomilava na lipidni sloj ćelijske opne – čime se menja ukupna propustljivost opne.

• Šta nam to govori?

– Napomenuo bih da se deterdženti mogu naći i u pastama za zube, jer im daju svojstvo penušavosti, a ne samo u sredstavima za pranje suđa, šamponima, gelovima za tuširanje itd. Ako oni dospeju do ćelije, onda naša ćelija gubi vitalnost i propusnost. Tako počinje ubrzana degradacija ćelija. Zato smanjite upotrebu svih penušavih sredstava ili budite oprezni u kontaktu sa njima. Dobro ispirajte posuđe i koristite ekološke šampone i paste. U protivnom, vaš imuni sistem će progresivno slabiti  – skrenuo nam je pažnju dr Staniša Stojiljković.

Marina Jablanov Stojanović

Foto: Freepik, pexels