Feluke - brodići na jedra, jedan od simbola Asuana

Čudesne vode Nila

Jedan od najlepših načina da stignete u najjužniji grad u Egiptu - Asuan je da uplovite u njega. Ako se posreći, pa se stigne uveče, treperava svetla grada na levoj obali Nila dočekaće putnika, dok na desnoj strani, na brdu, osvetljeni ulazi grobnica upravnika prve nome, davaće čitavom prizoru mistične obrise.

Pesak i Nil i samo ponegde poneko drvo

Dnevna svetla daće sasvim novu vizuru: uz levu obalu načičkani brodovi-hoteli, kej ili kako to u Egiptu kažu korniš, po kojem često mogu da se vide kočije koje voze, pre svega, turiste i desna, zapadna obala, koja po suncu gubi svoju mističnost, ali vas osvaja uzvišenjem boje ćilibara.

Kičenerovo ostrvo je potpuni kontrast pustinjskom ambijentu

No, sve to ćete zaboraviti kada se zagledate u plavetnilo Nila i kada ugledate Kičenerovo ostrvo – koje je danas botanička bašta, zatim ostrvo Elefantinu i brojna mala granitna ostrvca na kojima caruju bele čaplje, patke i divlje guske. Ako tom prizoru dodate i na desetine jedrenjaka koji polako klize plavetnim vodama ove čudesne reke, onda je malo reći da ćete biti očarani.

Prva turistička putovanja Nilom počela su daleke 1869. godine parobrodom u organiziaciji Tomasa Kuka koja su se poklopila s engleskom okupacijum Egipta. Pošto su i bogati Englezi bili zadivljeni ovim predivnim predelom, Kuk, kao pravi poslovni čovek zida na granitnom uzvišenju hotel Old Cataract (stara katarakta) iz koga puca pogled na Elefantinu. Već sledeće godine interesovanje za plovidbu i boravak u Asuanu je toliko poraslo, da su goste smeštali u šatore, a od toga doba se smeštaj morao da rezerviše godinu dana unapred!

Old Cataract: hotel u kojem je odsedala Agata Kristi i gde je napisala „Smrt na Nilu”

Osim prelepe prirode, tadašnji turisti su zimi uživali u toplpoj i suvoj klimi, ovo je jedan od najsuvljih gradova na planeti. Zimi se ovde dnevne temperature i danas kreću od 25 do 30, dok je noću prijatno sveže tj. 13-16 stepeni. Leti je ovde pakleno vrelo – od 38 do 54 stepena. Ubrzo, ovaj hotel u viktorijanskom stilu postaje stecište ne samo bogatih ostrvljana već i evropskog visokog društva. Ovde se organizuju raskošni balovi, a gosti hotela postaju car Nikolaj II, kralj Egipta, Vinston Čerčil, Aga Kan... To je mesto gde je Agata Kristi napisala „Smrt na Nilu”, te apartman 337 u kojem je boravila, danas nosi njeno ime.

Među najslavnije goste spada i Aga Kan III, imam ismailitske zajednice šiita koja danas ima 15 miliona sledbenika i predstavlja svetsko finansijsko carstvo. Rođen u Karačiju, školovan u Evropi, bio jedan od najuticajnijh i najcenjenijih ljudi u muslimanskom svetu. Bio je i značajni učesnik u svetskoj politici u prvoj polovini prošlog veka, između ostalog bio je i predsednik Društva naroda, preteče Ujedinjenih nacija. No bio je i bonvivan i plejboj, osvojio je srce čuvene lepotice i holivudske dive Ave Gardner.

Mauzolej Age Kana

Aga Kan je obično zakupljivo u zimskim mesecima čitav sprat hotela gde je dolazio na „kupke na suncu i pesku”. Tu je proveo i svoj medeni mesec s Mis Francuske Ivet Blanš Labruš, svojom najvećom ljubavi i poslednjom ženom. Suprotnu obalu reke je izabrao i za svoje večno boravište, moleći Ivet da ga često obilazi, što je ona u zimskim mesecima i činila. Svakodnevno bi se prošetala od vile do mauzoleja i položila crvenu ružu na njegov grob, kada nije bila tu baštovan je bio zadužen da je ostavi. Jedne godine je privatni avion čak šest puta donosio iz Francuske ružu, jer ih u Egiptu nisu mogli da nađu zbog suše.

Marina Jablanov Stojanović

Foto: Mariniranje