Mariniranje pilule za lilule Foto M Jablanov

Budi svoj reci NE: Psihoaktivne supstance

Opasnosti koje vrebaju

– Medicinski termin psihoaktivne supstance služi da se opišu materije koje se unose u organizam, a koje dovode do širokog spektra poremećaja. To su alkohol, duvanski proizvodi, sedativi, marihuana, opijati, sintetičke droge... Od vrste psihoaktivne supstance zavisi i koji će vid poremećaja u organizmu da se javi – otkrila nam je dr Regina Ristić iz novosadske Laboratorije „Biotest“.

Primećuje se da je droga sve prisutnija u životima mladih osoba, a istraživanja koja se povremeno sprovode to i potvrđuju. Psihoaktivnih supstanci ne samo da je više, nego je sve više različitih supstanci koje se često i ne doživljavaju kao opasne kao što su duvanski proizvodi, alkohol i kofein:

– Psihoaktivne supstance deluju na različite aspekte mentalnog zdravlja i podele su u zavisnosti od njihovog dejstva, ali i u zavisnosti da li se na tržištu one mogu naći legalno ili ilegalno. Svi znamo da su najčešće legalne psihoaktivne supstance: kofen, nikotin i alkohol. Znamo da zvanično kofein mogu da konzumiraju i mlađi od 18 godina, i da je kod mladih okarakterisan kao bezazlen – pri tom ne mislim na onaj u kafi, nego na onaj koji se nalazi u energetskim pićima. Konzumiraju ih deca već od deset godina, a naročito mladi koji se bave sportom, jer su im ovi napici lako dostupni i ima ih maloprodaji. Važno je istaći da su energetska pića izuzetno štetna za mlad organizam koji je još u razvoju, jer još nije razvijena funkcija bubrega i jetre, ovi napici zatim imaju veliku količinu prostih šećera koji se brzo razgrađuju i daju snagu koju mlad organizam u tako kratkom vremnu ni ne može da potroši – objasnila nam je doc. dr Snežana Ukropina, specijalista socijalne medicine i Šef Odseka za zdravstveno vaspitanje i organizaciju zajednice Centra za promociju zdravlja Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Sintetički stimulansi u energetskim pićima pospešuju stvaranje adrenalina, koji ubrzava rad srca i cirkulaciju krvi. Dotok krvi u mozak se povećava i osoba se počinje osećati vedrije i snažnije. Ipak ta dodatna energija se crpi iz organizma, pa njihova (zlo)upotreba, prema rečima stručnjaka, može dovesti do aritmije srca, nesanice, mučnine, nervoze, dehidracije i bolova u želucu. Žalosno je što se ovakvi napici bez ikakvih problema reklamijraju i što ih bukvalno deca mogu kupiti u prvoj samoposluzi!

– Skrenula bih pažnju na nikotin u duvanskim proizvodima koji je legalno dostupan svim punoletnim mladim ljudima. Danas je već poznato da nema bezbedne doze izloženosti duvanskim proizvodima i da njihova dugogodišnja upotreba skraćuje život. Ono što upotreba duvanskih proizvoda donosi su kardiovaskularne i brojne maligne bolesti pre svega disajnih organa, zatim organa za varenje, mokraćne bešike, a kod žena i materice, pa čak utiče i na rak dojke – ukazala je dr Ukropina.

Veliki je problem kod nas je to što je pušenje socijalno prihvatljiva kategorija, odnosno, kao društvo smo veoma tolerantni prema nikotinskoj zavisnosti. Najčešći razlog za posezanjem cigareta je želja da budemo prihvaćeni u društvu. To je, osim radoznalosti, naročito izraženo kod mlađe populacije. Nisu samo duvanski proizvodi problem, na tržištu su se pojavili i nikotinski konditorski proizvodi! Tu su neizostavno i nargile koje sve evidentnije dovode porasti infekcija disajih puteva onih koji uživaju u ovakvoj aktivnosti. I takozvane elektronske cigarene i bezdimni duvanski proizvodi su štetni, a pri tom podstiču bihevioralnu komponentu zavisnosti.

Osim ovih, uslovno legalnih, upitali smo dr Snežanu Ukropinu koje su to psihoaktvne supstance koje su kod nas najčešće u upotrebi:

– Marihuana i sintetički kanabinoidi, potom novije droge kao što je ekstazi, piperazini, sintetički opioidi, katinoni i dr. Ali ono s čim se sada srećemo, to su ilegalne droge koje se često nalaze kao roba široke potrošnje u vidu sredstava za osvežavanje vazduha ili čišćenje mobilnih telefona, potom u vidu soli za kupanje... Istakla bih da su ove supstance toliko brojne i još uvek neistražene da stručnjaci prilikom posmatranja efekata tih novih droga često ne mogu ni da ih klasifikuju, niti da opišu njihovo dejstvo, a da ovim drogama mladi mogu biti izloženi potpuno bez svoje volje. Na primer, na žurci neko može da zapali „mirisne“ štapiće (koji su najčešće od kanaboida) i da svi koji su u toj prostoriji budu njima izloženi. Koliko je to opasno govori podatak da ove vrste sintetičkih droga imaju veću jačinu i do 300 puta nego običan „džoint“ (smrvljeni sušeni listići kanabisa zamotani u papir kao cigareta) – upozorila je dr Ukropina.

Kada se sve to zna, sasvim je opravdan strah roditelja kada mladi počnu da izlaze, iz koga proizilazi sve veća potreba da osposobe svoju decu da budu bezbedna. Posebno zabrnjava ta nevoljna izloženost drogama!

– Ukazala bih da postoje posebne, nove vrste ekstazija koje imaju veću količinu aktivne supstance nego obični ekstazi. Pošto nema standarda u koncentraciji, mladi sude kakvo će ta supstanca imati dejstvo na osnovu prethodnih iskustva, pa se desi da isprobaju neko sredstvo koje je u potpuno drugoj koncentraciji i da ishod bude fatalan. To je jedan od razloga zašto su se dešavale iznenadne smrti nakon prvog uzimanja te vrste psihoaktivnih stredstava. Napomenula bih da je ilegalno tržište ovakvih psihoaktivnih supstanci doživelo eksponencijalni rast – skrenula je pažnju doc. dr Snežana Ukropina, specijalista socijalne medicine iz Centra za promociju zdravlja Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Marina Jablanov Stojanović

Foto: V. Jovanović, Pixabay

Projekat „Budi svoj reci NE!” sufinansiran je sredstvima Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada. Njegov sadržaj ne odražava nužno zvaničan stav sufinansijera.