Dr Ana Žikić: Tretiranje deformiteta kineskom medicinom

Dr Ana Žikić: Tretiranje deformiteta kineskom medicinom

Dr Ana Žikić, lekarka kalsične i kineske medicine smatra da prema tradicionalnoj kineskoj medicini kod pacijenata koji pate od skolioze, postoji ometanje protoka vitalne energije kroz meridijane, posebno kroz glavni meridijan spolјašnje strane tela (koji se naziva Du ili „more svih jang meridiana“). Upitali smo je na koji način kineska medicina tretira deformitete kičme:

– Svaki pacijent je individualna celina, a u zavisnosti od ozbiljnosti situacije, tj. postojanja određenog sindroma, zavisi da li se otklanjanje bolnih stanja kod skolioze mogu postici samo ovom metodama ili je potrebno uključiti još neke druge.

Naime, deformiteti kičme mogu prouzrokovati probleme s disanjem, nelagodnost u grudima, bol u leđima, hronični umor, itd…

– Akupunktura deluje tako da deblokira blokirane tačke i da stimuliše protok vitalne energije. Osim akupunkture mogu se koristiti tehnike kao što su ventuze, gvaša i moksibustija koje se koriste za raspršivanje i uklanjanje patogenih faktora iz tela, posebno na predelu leđa i duž kičmenog stuba, što gotovo odmah donosi osećaj ugodnosti i lakoće. Pokreti ći-gonga mogu se preporučiti kod sprečavanja progresije skolioze – otkrila nam je dr Ana Žikić, lekarka tradicionalne kineske i klasične medicine.

 

Marina Jablanov Stojanović

Foto: privatna arhiva, Pixabay