EGIPAT: KORALNI GREBENI KOD HURGADE

Lepote morske bašte

Toplo more i uvek vedro vreme u Hurgadu privlače turiste koji u Egipat dolaze tokom cele godine. Ova sezona je zbog koronavirusa mirnija, ima manje turista, jer prema odluci egipatske Vlade hoteli mogu da budu maksimalno popunjeni do 50 posto. Da bi se privukli turisti cene hotelskih usluga su snižene, tako da su odlični hoteli sa pet zvezdica postali dostupni i našim građanima koji su to iskoristili da uživaju u čarima Crvenog mora.

Drevna zemlјa čuda Egipat jednako je zanimlјiva i pod morem i na kopnu. Ljubitelјe starina očaraće piramide, hramovi i ostala čudesa iz davnina, ali ni oni koji su naklonjeni prirodnim lepotama, u ovoj pustinjskoj zemlјi neće biti nimalo razočarani – pred njima će se ukazati neverovatno šarolik i bogat podvodni svet. Smatra se da su upravo ronioci, koji su dolazili da proučavaju koralne grebene nadomak tada malog ribarskog mesta Hurgade, bili podsticaj za razvoj turizma. Sada je to grad koji ima više od 200 hilјada stanovnika i najznačajnije je letovalište Egipta koje se prostire na oko 36 km duž morske obale.

– Hurgada je novo turističko mesto koje je počelo da se razvija osamdesetih godina. Po meni, ovo je najlepše more na svetu! Možda druga mora imaju lepše plaže, ali ovakve korale i ribice možete videti samo na Crvenom moru. Preporučujem svima koji ovde dođu da neizostavno odu do ostrva Gifton, na Rajsku plažu, Orindž bej ili Mahmiju (Paradise, Orange bay, Mahmya). Prava sezona ovde počinje od oktobra do aprila kada više nisu tako velike vrućine, kao tokom letnjih meseci. More je još uvek toplo i može se kupati do decembra, mada se Rusi i Skandinavci kupaju i u januaru – rekla nam je Nataša Trifunović, turistički vodič egipatske agencije „Fun trip” i predstavnik naše agencije 1A u Hurgadi.

Nadomak Hurgade nalazi se ostrvo Gifton, koje je proglašeno za nacionalni park i pored kojeg se nalazi petnaestak najlepših mesta gde se može videti sva krasota i bogatstvo morskog sveta tropskih mora. Mnogim turistima je pravi doživlјaj da uživo dožive svu tu raskoš morske bašte. Postoje različite ture: od brodova sa staklenim dnom kroz koje se mogu razgledati korali i morski svet, preko snorkelinga (gnjuranja s maskama i disalјkom) do ronjenja s bocama – pa šta ko voli.

– Koralni grebeni spadaju među najraznovrsnije ekosisteme na planeti. Samo korala u Crvenom moru ima više od 200 vrsta, a riba koje se nalaze oko grebena preko hilјadu. Korali su različitih boja, oblika i strukture – neki podsećaju na sunđere, drugi na jelenske rogove, razgranato drveće, džinovske lepeze... Mada izgledaju kao bilјke, korali su u stvari životinje i u srodstvu su sa meduzama i morskim anemonama. Nije dozvolјeno da se diraju ili lome, jer rastu samo 1 centimetar godišnje, a korali u Crvenom moru su stari oko pet do sedam hilјada godina – upoznao nas je naš vodič kroz ove morske bašte Mohamud el Bešbiši iz Hurgade, inače student poslednje godine menadžmenta u turizmu.

Svi turisti koji su otišli na ove jednodnevne izlete su ushićeni neverovatnim osećajem da plivaju s ribama raznih boja i oblika kao iz akvarijuma, da vide raže s plavim tufnama na bezbednoj udalјenosti (uglavnom se kreću po dnu). Pažnju im privlače kako ribe-iglice, tako i one koje kao da je crtao Pikaso. Neverovatna živopisnost morskog živlјa i raznobojnost korala ispune srce svakog turiste.

Postoje ture koje turiste vode da vide najveselije morske stanovnike – delfine. Mogu da se vide i velike morske kornjače, koje dolaze da pasu morsku travu u uvalama gde nema gužve u ranim jutarnjim satima. I sama sam imala takvo iskustvo na plaži hotela Karibien bej i to je nezaboravan doživljaj. Imala sam priliku da ih vidim i iznad vode kada promole svoje glavice da dođu do vazduha, ali i ispod kada pasu morsku travu... Približila sam im se plivajući i ma koliko da sam bila tiha i pažljiva, čim su me primetile odjezdile su neverovatnom brzinom.

– Crveno more je najsevernije tropsko more na svetu i spada u jedno od najslanijih svetskih mora. Temperatura vode ovog mora u zimskim mesecima uglavnom ne pada ispod 20 stepeni Celzijusa, dok je u letnjim ona od 28 do 30 stepeni Celzijusa, što je gotovo idealno za ronjenje. Nјegovi koralni grebeni su za sada očuvani, ali to ne znači da ne bi trebalo da vodimo računa o podizanju ekološke svesti i o zaštiti ovog blaga koje nam je priroda darovala. Egipatska vlada je zaštitila ostrvo Gifton, tako da nije dozvoljeno pecanje, pristajanje brodova, a ronioci s vremena na vreme skupljaju PET ambalažu koja je nepažnjom pala s brodova – otkrio nam je Mohamed Bakr, vodič turističke agencije „Fun trip” u Hurgadi.

Koralni grebeni i filtriraju vodu, tako da doprinose da ona bude čistija i bistrija. Oni doprinose stabilizaciji morskog dna, pomažući morskoj travi, algama i drugim morskim bilјkama da prežive. Ove bilјke umanjuju uticaj oluja i pomažu u sprečavanju ispiranja dna okeana. Takođe pružaju hranu i zaštitu širokom spektru morskih životinja. Prosto je neverovatno da i najmanji koralni greben ima ribe koje su oko njega, jer se u okolini korala sav morski svet hrani, nalazi utočište i uzgaja potomstvo.

Marina Jablanov Stojanović

Foto: Mariniranje, wikimedia, V. Stojanovic, Pixabay, privatna arhiva

Bakšiš