0-1 Mariniranje lily of the valley by Nesko Pixabay

FARMACEUTKINЈA SNEŽANA JOVIĆ O DJURDJEVKU

Cvetne esencije i etarska ulјa

Upitali smo farmaceutkinju i odličnu poznavatelјku eterskih ulјa Snežanu Jović da li se od đurđevka pravi etarsko ulјe od ove mirisne bilјke:

– Miris skromnog đurđevka u stvari je veoma složena kombinacija mnogih supstanci i ne može se dobiti klasičnim postupcima. Dakle, etarskog ulјa đurđevka nema, postoji apsolut koji se dobija specijalnim postupkom ekstrakcije pomoću masti koja predstavlјa medijum za apsorpciju mirisa cvetova bilјke i naknadnom obradom te masti iz koje se dobijaju mirisni apsoluti. Jednostavno rečeno ovaj miris je dostignuće u oblasti organske hemije, tj. dobija se sintetskim putem. Može se reći da je teško dostupno i skupo, ali je odlično za ublažavanje stresa i emocija koje su posledica hormonalnog disbalansa koji nastaje u menopauzi, a ublažava teskobu i situacionu depresiju.

• Da li se đurđevak koristi i u floriterapiji?

– Cvetne esencije se, po metodi dr Edvarda Baha, dobijaju osunčavanjem cvetova u izvorskoj vodi i imaju uticaj na suptilno energetsko telo. Esencija đurđevka rezonuje sa nevinošću u nama, i koristi se kada trebamo jačati poverenje koje je narušeno i treba da se obnovi. Sada je vreme cvetanja đurđevka. Uživajte u njegovoj nežnosti i mirisu. Đurđevak je biljka Merkura, otvara grlenu čakru, da se jasno izrazite, ojačate poverenje koje je narušeno (destrukcijom i autodestrukcijom) i koje vas je možda uvelo u rigidnost i kontrolu. Udahnite miris i uživajte -život je tako jednostavan!

• Koliko cvetna esecncija đurđevka može da pomogne kod cilja koji se čini nedostižan ili  nedoživljene bajke?

– Cvetna esencija đurđevka je vibracija koja ispunjava dušu za one koji su blokirani želeći nedostižno, koji su pokušali put koji je neuspešan, koji su nepotpuni jer nisu postigli cilj. Da li se u nečemu prepoznajete? Od čekanja „gospodina pravog“, do pokušaja da od partnera dobijete više pažnje,da oseti vašu žudnju, da odete na putovanje koje dugo priželjkujete. Kada su te misli kao stalni oblak iznad nas, kada nas pune strahom šta će biti sutra i da li će ikada išta da se promeni. Kada ste frustrirani. Odgurnite taj oblak iznad glave. Izađite. Nađite vreme za sebe, da šetate u prirodi, dišete, meditirate, budete u sadašnjem trenutku. Ako razmišljate o partneru, setite se i živite u sebi one lepe trenutke. I napravite pauzu.

Recite sebi da odustajete od traženja. Jer ste to traženje tako čvrsto vezali za sebe da vibrirate stalno u toj energiji. Ne vidite stvari na drugi način. Možda ne vidite istinu. Zamislite da ste prazna čaša u koju se uliva ono što treba, dopustite sebi da verujete da sile koje su nas stvorile imaju bolji plan. Otvorite se za nepoznato. Imajte poverenja.

Marina Jablanov Stojanović

Foto: Pixabay