Litohoro i pogled na vrh Olimpa

Predeo gde su nekad prebivali bogovi

U grčkoj varošici Leptokariji, smeštenoj na obali Egeja podno Olimpa imali smo prliku da sretnemo Maju Bala, Bačkopalančanku koja obrela se u Grčkoj, zaljubila, i tu ostala.

Maja Bala u Epidaurusu i sa i autorkom ovog teksta

Pre dolaska u Grčku bila je glumica šabačkog pozorišta, a sada se preko godine bavi režijom i postavlja predstave u amaterskim pozorišnim grupama u Leptokariji i Asprovalti. Povremeno radi kao predstavnik turističke agencije i spremnost da svakog putnika tretira kao svog gosta i da sve probleme reši s lakoćom i osmehom, čini je jednom od najboljih u ovom poslu.

Gradska pplaža u Leptokariji, mestu podno Olimpa

Gradić Leptokarija s divnom peščanom plažom je smešten u oblasti Pierija koja obuhvata delove Grčke između Makedonije na severu i centralne Grčke. Nalazi se u najslikovitijem delu Grčke, u podnožju Olimpa, a duž obale Egejskog mora. Čuvena je po 70 kilometara dugačkoj obali, kao i po prijatnoj klimi sa svežim noćima. Upitali smo Maju Balu šta osim lepih plaža i uživanja u čistom moru vredi videti u olimpskoj regiji:

Pitoreskni Stari Pantelejmon, selo na obroncima Olimpa

– Olimp dominira ovim delom Grčke i dobar je osećaj nalaziti se u njegovoj blizini. Po mom mišljenju trebalo bi obići Stari Pantelejmon. Do ovog etno sela se stiže putem za Platamon koji je od Leptokarije udaljen 14 kilometera, a potom se još putem penje 7 kilometara, jer se Stari Pantelejmon nalazi se na 400 metara nadmorske visine.

Pretvoreno je u etno selo i vrlo je živopisno i lepo. Dok se šetate ulicamama po kaldrmi osetićete taj dah prohujalih vremena. Prepuno je restorančića gde možete da predahnete i preporučila bih da ga svakako obiđete. Uživaćete!

Platamonska tvrđava

Na samoj obali, ispod Starog Panteljmona, na strateškom mestu, nalazi se Platamonska tvrđava. Prvobitno su je izgradili Vizantijci 1204. godine, da bi je kasnije izmenili Franci. Danas je restaurirana i predstavlja mesto održavanja raznih kulturnih svečanosti i manifestacija.

Prelepi i moćni Olimp kroz objektiv Darka Ihasa

Smatra se da ime Olimp potiče od grčke reči olambios, što znači „onaj koji zrači, svetli” tako da bi je mogli da nazovemo svetleća planina. Naime, preko većeg dela godine vrhovi Olimpa su prekriveni snegom i ledom, pa reflektuju sunčevu svetlost, što im daje neobičnu lepotu i sjaj.

Zevsovo kupatilo

Olimp je planina gde su prema grčkim mitovima prebivali bogovi. Na njegovim padinama se rodio i čuveni grčki pesnik Orfej, a prema legendi kada bi on uzeo liru i zapevao, sve bi u prirodi stalo, čak su i talasi se zaustavljali, a potoci prestajali da teku! Upitali smo Maju da li postoje neka arheološka nalazišta koja bi bila vredna da se posete:

Arheološki park i Muzej u Dionu

– Preporučujem mesto Dion na padinama Olimpa. U njemu se nalazi arheloški park i muzej sa vrednim eksponatima. U toku leta se tu održava i pozorišni festival u antičkom amfiteatru. Trebalo bi obići i manastir Svetog Dionisija. Ipak, neizostavno bi trebalo otići i do Litohora, gradića na 300 m nadmorske visine koji se nalazi iznad Leptokarije. Osim obilaska samog mesta svakako prošetajte do Zevsovsovih kupatila. Leti je tu prijatno i u najvrelijim danima – otkrila nam je Maja Bala.

Manastir Svetog Dionisija nalazi se na padinama Olimpa u blizini Litohora

Ukoliko volite šoping, veći gradovi su blizu – za sat ste u Solunu, a Larisa je udaljena na pola sata vožnje od Leptokarije. Vredno je spomenuti i gastronomsku ponudu: ovaj kraj grčke Makedonije poznat je po planinskoj jagnjetini i ne propustite da je probate. Ipak blizina mora podrazumeva da je u ponudi dosta ribe i ostalih plodova mora.

 

– Preporučujem hobotnicu na žaru, školjke u crvenom sosu, škampe u crvenom sosu, pasticio (mleveno meso)… Našim turistima su poznate grčke salate, ali bih im preporučila i da probaju nešto novo kao što je taramosalata. Sastojci koji je čine su dimljena i usoljena riblja ikra, malo luka, maslinovo ulje, limunov sok i sredina belog hleba. Ukoliko vas domaćini iz Leptokarije ponude sardelama sa spanaćem koje su pečene u rerni, nemojte odbiti, izvrsne su… Što se tiče vina nema greške prilikom izbora: sva vina su im dobra. Ipak, u restoranima probajte domaće vino iz mesta Tirnavo ili iz Rapsanija – preporučila nam je Maja Bala.

Marina Jablanov Stojanović

Foto: Maja Bala, Mariniranje, Darko Ihas, Pixabay