Iako smo delić kosmosa, sav je svemir sadržan u nama

Svakog trenutka oko nas, ali i u nama dešavaju se razni procesi koji donose promene. Mi se menjamo svake sekunde, a verovali ili ne, naše je telo posle sedam godina apsolutno drugačije nego pre, jer se bukvalno svaka ćelija promenila. Isto je tako i u prirodi, sve se menja. Pitanje koje se nameće je zašto onda često imamo otpor prema promenama, a odgovor bi bio iz straha šta te promene mogu da donesu i bojazni kako će se one odraziti na naš život. Prijatne promene s radošću prihvatamo i svi bismo voleli da živimo u miru, lјubavi i blagostanju… Zato „ako želiš da vidiš promenu u svetu, ti moraš postati ta promena!“ kako je mudri Mahatma Gandi rekao.

Upravo je to stil života naše sagovornice nastavnice srpskog jezika Jasne Bogojević Janjić iz Novog Sada. Pripada lozi potomaka Nikole Tesle (s majčine strane), pa ne čudi da je krasi glad za znanjem, neobične sposobnosti i posedovanje raznih znanja i veština. Jasna je uspela da poveže koučing, regresoterapiju i astrologiju, a sve u svrhu dobrobiti onih s kojima radi.

– Uvek sam sopstvenim primerom učila decu kojoj sam predavala, ali i svoju. Prva sam radila ono što sam tražila od njih, pa bio to i domaći zadatak. Malo je neobično da nastavnik uradi domaći koji je zatražio od svojih učenika, ali sam ja na njihovo iznenađenje i oduševlјenje i to radila. Živim tako da svojim primerom pokrenem druge, jer to uvek daje rezultate, a ujedno je i najbolјa vaspitačka metoda.

• Koliko vam vaše znanje astrologije, koučinga, odnosno trenera životnih veština i svih ostalih metoda i tehnika koje poznajete pomažu u tome da pomognete drugima?

– Od antičkog doba pa do danas, vladari i viđeniji lјudi su imali uz sebe one koji će im ukazati na promene, i koji će ih voditi kroz njih kao što su astrolozi, mudraci… To samo znači da nije lako prolaziti kroz promene i da nam je potrebna i pomoć. No, ako mi nešto ne promenimo na vreme, onda nas ta promena stigne na mnogo drastičniji način i hteli mi to ili ne, mi se menjamo. Prema mom iskustvu, tada obično okidač za promenu bude bolest – sopstvena ili bliske osobe. Zašto onda čekati da budemo promenjeni, a ne menjati se kada je mnogo bezbolnije?

• Čemu promene, zašto se menjamo?

– Mada smo mi zrnce peska u kosmosu, ipak je i sav kosmos sadržan u tom zrncu peska. Zato se menjamo, jer to je osnovno pravilo univerzuma čiji smo mi deo. Promena je život i ako se okrenemo oko sebe videćemo da se sve neprestano menja. Svi mi osećamo promene, čak i znamo kada je vreme za njih, ali bi nam bilo lakše kada bi to neko drugi uradio. Za sitne promene se lakše odlučimo, ali za krupnije često treba mnogo više vremena i hrabrosti. Za neke bi se trebalo pripremiti, a nekad vam je potrebna i pomoć…

• Svedoci smo da se lјudi često grčevito opiru promenama. Zašto je to tako?

– Iz straha ili neznanja. Plaše se šta će reći drugi, partner, porodica, deca, a dešava se i da kada lјudi naprave promenu, da se pokolebaju. Pa ih pitaju „šta će ti to?“ ili dobijaju savete „drži se ti starog“ – a podsetila bih da je Ajnštajn rekao da nijedan problem ne može da se reši na nivou svesti na kom je nastao. Zato i treba načiniti iskorak i ne treba razmišlјati o problemu, već o rešenju. Na tom putu dešavaju se i greške, i to je sasvim u redu, jer su nam i one potrebne… Baš zato se lјudi i plaše promena, da ne pogreše. To je još jedan od frustrirajućih elemenata promene „šta ako pogrešim“ – ništa, iz grešaka samo još nešto naučimo i tako s novim iskustvom lakše pronađemo rešenje!

• Kako znamo kada je vreme za promene?

– Svi mi to znamo. Interesantno je da lјudi dolaze na savetovanje, baš onda kada je pravo vreme, kao da osete da im je potrebna promena, ali ne znaju kako da do nje dođu, pa se zablokiraju i još im je teže da nešto promene. Zapadna astrologija ne nudi savete, ali u đotišu, indijskoj astologiji postoje elementi kako se može pomoći… Ja izbegavam da kažem uradi to i to. Međutim, kada sam došla do koučinga, shvatila sam da mi je ta veština nedostajala, jer pomoću ove veštine vodim osobu do toga da ona sama pronađe svoj način dolaska do rešenja. Sama osoba pravi svoj spisak želјa i cilјeva, a ja joj pomažem da sagleda put. To je mnogo moćnije kada ona sama stekne taj uvid nego joj dati savet, ma koliko dobar bio.

• Koliko se prepliću ove metode?

– Veoma, mnogo mi je lakše da pomognem svom klijentu. Sada najčešće prvo napravim natalnu kartu, da vidim gde su izazovi i gde su potencijali osobe, a potom krenemo s koučingom da odredimo cilјeve i korake kako da ih postigne. Važno je znati i da li osoba ima kapacitet da svoje želјe i planove ostvari, tu nam u pomoć pristiže astrologija. No, sve se može postići, samo ako se dobro isplanira, uvek se nađe način. Astrologija mi pomaže da uputim klijenta kada je pravo vreme da se načine promene.

• Kakav bi vaš savet bio?

–Da bi se započelo nešto novo, potrebno je srediti i dovršiti staro da bismo lakše krenuli u to što nas tek očekuje. To je kao u video igricama da bi došli do novog nivoa mora da se završi ovaj na kome ste sada!  

• Držite i radionice, a jedna od vaših radionica nosi naslov„Moj projekat sreća“. Kakava su vam iskustva i koliko tu grupa može da pomogne pojedincu?

– Veoma dobra, pre svega značajna je podrška koju ljudi u grupi daju jedni drugima. Problem „šta će reći drugi lјudi“ se tu odmah prevazilazi, jer su tu već drugi lјudi i već imaju priliku da čuju njihova mišlјenja. Smatram i da je grupna energija veoma podsticajna, rekla bih da je ona pravi blagoslov – jer ako može pojedinac da nešto uradi, onda i ostale u grupi povuče da i oni načine svoju promenu. To daje poseban kvalitet ovim radionicama, jer se učesnici lakše odlučuju na promene i veoma smo svi ponosni kada na kraju dobijamo izveštaj kakvi su rezultati postignuti. Ono što sam primetila da je važno da su grupe heterogene: da postoji razlika u polu, godinama i u interesovanjima, onda je svima mnogo interesantnije i to doprinosi novom kvalitetu. Stvarno sam oduševlјena divnim idejama, pričama ali i onim što je tek u nagoveštaju da se ostvari.

Marina Jablanov Stojanović

Foto: privatna arhiva, pixabay, pexels