Fruškogorski tirkiz

Naša Fruška gora je bogata veštačkim jezerima, na njoj se nalazi se čak 16 jezera, ali na žaost, malo njih je uređeno i spremno za posetioce. Nije to jednini problem, često se do njih stiže sporednim i lošim putevima, a saobraćajna signalizacija će vas retko uputiti na pravo mesto. Dakle, spremite se za avanturu, a nagrada neće izostati, ukoliko ste ljubitelj čiste vode i niste previše zahtevni za propratnim sadržajima.

Jedno od jezera koje se izdvaja po lepoti je Beli kamen kod Bešenova. To je nekadašnji kop laporca koji se ispunio vodom. Postoji mišljenje da je voda ovog jezera lekovita zbog svog mineralnog sastava. Meštani smatraju da je prilikom kopanja presečena glavna vodena žila i da se tako kop počeo puniti vodom, a da su tom prilikom presušili okolni izvori. Sada je dubina jezera oko 50 m, ali nivo vode i dalje raste. Po svom sastavu i izgledu slično je Ledniačkom jezeru, ali ovde ima sunca celog dana.

Tirkizno plava voda će vas sigurno očarati, no prvo bi trebalo stići do njega. Ispostavilo se da je najbolje kada se ide preko Beočina za Čot, a kada se nađete na raskrsnici samo produžite pravo. Kada stignete do Bešenovačkog prnjavora skrenite levo na makadamski put i idite donjim putem. Na oko 300 m od skretanja se nalazi jezero.

Nekada je ovaj kop pripadao Beočinskoj fabrici cementa, ali današnji Lafarž je prodao ovu parcelu privatnicima iz Beograda. Nejasno je, kako neko dobro kao što je jezero, može da pripadne privatnicima.

Ako planirate da ostanete ceo dan ponesite suncobran, jer prirodnog hlada baš i nema. Postoji restorančić gde može da se popije piće ili kafa. Hranu ponesite jer u blizini nema ni prodavnica ni kafana. Ulaz u vodu je samo na jednom delu postepen, dok na ostalim je prilično strmo. Iako nije bistra, voda je prijatne temperature i vrlo je ugodna za plivanje. Ukoliko ne volite gužvu idite preko nedelje, jer će jezero biti samo vaše!

Marina Jablanov Stojanović

Foto: Mariniranje