Lekovita svojstva kristala

Ametist, lјubičasti kristal se najčešće koristi kada nam je potrebna koncentracija, kod glavobolјe, kod problema s nesanicom. To je kamen koji revitalizuje nervni sistem, opušta i odmara. Kod glavobolјe ga samo spustite na bolno mesto na glavi i bol bi trebao da umine za dvadesetak minuta.

Rozenkvarc je kamen lјubavi i on se postavlјa na srčani centar. Nјegov zadatak je uspostavi emotivni balans u vama da vas „nauči“ da volite i prihvatite sebe, a takvi ćete onda biti spremni da i prihvatite i volite druge.

Gorski kristal jača dejstvo svih drugih kristala i može da se koristi za sve centre. Čisti auru i ja ne znam ni jednog terapeuta koji nema lični gorski kristal. Dobro ga je nositi stalno sa sobom jer će pokupiti svu negativnu energiju.

Crveni jaspis je kamen reguliše bes, cirkulaciju i pobolјšava cirkulaciju ruku i stopala. Nјega su Indijanci koristili da pripreme porodilјu za bezbolni porođaj.

Zeleni aventurin je jedan od moćnijih kristala jer pomaže kod rešavanja zavisnosti od sedativa i antidepresiva. On dobro deluje na srčani centar, na pluća, kod problema s alergijama. Taj kamen nam pomaže da stavimo tačku na emotivne traume iz prošlosti i da otvorena srca krenemo dalјe.

Hematit je najzastuplјeniji kamen kod nas, jer se koristi za blokadu negativne energije. Balansira crvena i bela krvna zrnca, reguliše šetajući krvni pritisak. Brojanice se često prave od ovog kamena.

Crni turmalin je jedan od najbolјih kristala za zaštitu, zato što je to jedini kamen koji neće preuzeti na sebe negativnu energiju nego će je odbiti i raspršiti u prostor transformišući je u pozitivnu vibraciju. Nјegove vibracije onemogućavaju da loša energija uđe u vaše energetsko polјe. Dobar je da se postavi u kući kao zaštita u četiri ugla a gorski kristal bi tada trebalo da se stavi u sredinu da pojača njegovo dejstvo.

Marina Jablanov Stojanović

Foto: Pixabay