MANIFESTACIJA „PLODOVI RAĐEVINE“ U KRUPNjU

Izlozba fica Plodovi Radjevine Mariniranje Foto M Jablanov

Festival darova zemlje

Okružen šumama Boranje, Jagodnje i Sokolskih planina smestio se Krupanj, varošica kroz koju protiču tri planinske reke Bogoštica, Čađavica i Kržava čijim spajanjem u centru mesta nastaje reka Likodra. Zato Krupanj ima čak 24 mosta. Povod da se uputimo ka Zapadnoj Srbiji i pređemo od Novog Sada 135 km, da bi posetili ovo slikovito mesto je manifestacija „Plodovi Rađevine“ gde lokalni poljoprivredni proizvođači, ali i gosti iz regiona, imaju priliku da prikažu plodove svoga rada.

Krupanj

– Kako se većina plodova ubira u jesen – ovo je najbolji period da ih naši domaćini predstave. Ovu ponudu smo obogatili kulturno-umetničkim programom, izložbom popularnih fića – „fićijadom“, takmičenjem za najjačeg čoveka Rađevine, kvizovima za najmlađe, a takmičilo se i u kuvanju paprikaša... „Rađevina je da rađa, a Krupanj je da bude krupno“ – a na svim posetiocima je da provere istinitost ove krilatice – rekao je Mladen Stefanović, v.d. direktor TO Krupanj..

Dragan Grujić, predsednik Udruženja gljivara „Pečurka” iz Krupnja na manifestaciji „Plodovi Rađevine”

Ovaj kraj, okružen šumama, je bogat gljivama i poznat po gljivarima, pa su se tako i ovi šumski plodovi našli na tezgama poljoprivrednika. Mogle su se videti i jestive i nejestive gljive. Od jestivih su se mogle naći sušene i marinirane pečurke, a zanimljivo je da smo u teglama videli i slatko od njih!

Otrovna gljiva muhara

Tradicionalno je ovde bilo i kajmaka i sira, a ni suhomesnatih proizvoda nije nedostajalo. Sijale su se na jesenjem suncu tegle ajvara, džemova od malina, kupina, borovnica... Nudila se rakija, a pažnju su privukli i pčelari koji su doneli med i pčelinje proizvode… Posebno je bio zanimljiv med sa sušenim voćem i sa sušenim šipkom.

Med sa šipkom iz pčelinjaka Maksimović

– Šipak je sušen u posebnoj sušari (ispod 40 stepeni Celzijusa) tako da je sačuvan vitamin C. Služi da se zasladi čaj, ali se kao i svaki med ne sipa u vreo čaj, nego kada se rashladi, da bi svi sastojci meda, ali i vitamin C kojim je šipak bogat, bili sačuvani. Za dobro zdravlje i ojačavanje imunog sistema svako jutro bi bilo dobro popiti čaj s ovim medom i dodati kap-dve propolisa, koji je prirodni antibiotik – preporučila je Biljana Antonić iz pčelarskog domaćinstva Maksimović.

Biljana Antonić i Zlatomir Maksimović

Ukoliko se niste našli protekle nedelje u Krupnju – ne žalite, sve ove proizvode, osim fića, naravno, moći ćete uskoro da nabavite preko aplikacije „Najveći pijac na svetu“.

– To je pijaca duga 300 km gde će 2.700 proizvođača sa područja Rađevine preko aplikacije moći da ponude svoje proizvode kupcima koji će naručenu robu dobijati dostavom – otkrio nam je Mladen Stefanović, v.d. direktor TO Krupanj.

Takmičenje u kuvanju paprikaša

Šetajući po Krupnju primetili smo mnogo sportskih terena koji su deo strategije razvoja opštine Krupanj kako su nam meštani s ponosom istakli.

– Sportsko-rekreativni turizam nam je na prvom mestu, jer smo se uverili da ulaganje u sportske objekte donosi zaradu celoj opštini. Mi smo ove godine prvi put imali popunjene kapacitete za februar, mart i april mesec, što se odrazilo i na budžet opštine. Zato je za najnovije ulaganje, veštačku travu za fudbalski teren, opština izdvojila 500 hiljada evra – preneo nam je Aleksandar Petrović, zamenik predsednika opštine Krupanj.

Krupanj

Zanimalo nas je da li hotel koji pruža smeštaj turistima i sportistima može da odgovori na specifičnosti sportskog jelovnika.

Hotel Grand Krupanj

– Mi smo se specijalizovali za sportsku ishranu i prilagodili jelovnike njihovim potrebama. Koliko smo do sada u tome bili uspešni govori podatak da nam se određeni klubovi vraćaju već dugo godina. Mi od 2004. godine imamo neprekidnu saradnju sa fudbalskim klubom Vojvodina, i sa rukometnim klubom Vojvodina od 2007. kao i s nekim beogradskim klubovima. Ta dobra referenca dovodi i mnoge druge sportiste, sportske klubove i sportske kampove, a ovaj hotel ističe kao mesto gde sportisti mogu uspešno da se pripremaju – rekao nam je Petar Knežević, vlasnik hotela Grand u Krupnju.

Ipak, ne morate biti sportista da biste došli u Krupanj – možete doći da se odmorite i uživate u spa vikendu koji nudi hotel, ili obilasku okoline koja ima mnogo zanimljivih mesta vrednih da se upoznaju i obiđu. Postoji mogućnost da na sve te destinacije stignete bez mnogo muke i elektro-biciklovima. Uživaćete i tokom vožnje okruženi lepom prirodom.

Marina Jablanov Stojanović

Foto: Mariniranje, TO Krupanj, facebook Krupanj, wikipedia

Bogata istorija sporta
Rađev kamen