Djerdap Veliki_Kazan foto Wikpedia

MESTA KOJA VREDI POSETITI

Top pet destinacija u Srbiji

Vlada republike Srbije je i ove godine nastavila akciju „Odmor uz vaučer u Srbiji” i budžetom za 2023. godinu obezbedila novac za 100.000 vaučera za određene kategorije naših građana. Ovakva vrsta subvencionisanog odmora je podsticaj za domaći turizam, ali i malo olakšanje za njegove korisnike, jer smanjuju račun svog odmora za 5.000 dinara. Najnovija vest je da su svih 100 hilјada vaučera za dva dana planuli. Najveće interesovanje je za banje: prednjači Lukovska Banja, zatim Sokobanja, Prolom Banja, a dosta lјudi se prijavilo i za odmor na planinama: pre svega je to Zlatibor, a slede ga Divčibare i Kopaonik.

To nas je inspirisalo da damo predlog za mesta u Srbiji koja svakako treba posetiti, jer nude različite sadržaje: od lepe prirode do kulturno-istorijskih znamenitosti, za koje bi trebalo da odvojite pet dana da biste sve obišli, ali i imali dovolјno vremena da uživate i odmorite se. Da bi kompletirali našu ponudu u sledećem postu daćemo vam i top-listu pet destinacija u Vojvodini.

Pogled na Đerdapsku klisuru sa vidikovca Ploče

1. Đerdapska klisura – Mada Dunav teče kroz 10 država Evrope, smatra se da je najlepši deo toka baš kroz Đerdap. Posebna čar je što se ovde prepliću lepota i istorija – i upravo je to razlog što je Đerdapska klisura stavlјena na prvo mesto. Lepotu Đerdapa je najbolјe doživeti sa Dunava, tako da se neizostavno odlučite za vožnju brodom. Pored toga svakako obiđite Golubačku tvrđavu i muzej i neolitsko naselјe Lepenski vir. Kada ste u ovom kraju nemojte propustiti ni obilazak Rajkove pećine koja se nalazi dva kilometra od Majdanpeka. To je bela kalcitna pećina i među lepšim je u Srbiji. Neizostavno planirajte i posetu arheološkom parku Viminacijumu (kod Kostolca).

Pogled sa vidikovca Banjska stena na jezero Perućac

2. Tara – Naša gorska lepotica će vas sigurno očarati. Na Tari ne omamlјuje samo visina, nego i opojni miris četinara. Ko voli prirodu uživaće na Tari, jer je ona zanimlјiva u svakom godišnjem dobu: zimi svakako zbog sportova na snegu, ali u ostalim godišnjim dobima zbog šetnje i uživanja u prelepim pogledima koji se pružaju sa vidikovaca, pre svega Banjske i Osluše. Kada ste na Tari trebalo bi posetiti i Kremne gde je muzej naših jasnovidaca Tarabića, potom Drvengrad na Mećavniku. A kada ste već tamo planirajte i vožnju vozom čuvenom Šarganskom osmicom. Leti se može kupati na Zaovinskom jezeru, otići na Drinu... Ko jednom dođe na Taru – zalјubi se na prvi pogled i uvek joj se vraća.

Đavolja varoš

3. Đavolјa varoš, Prolom i Lukovska Banja – Đavolјa varoš, spomenik prirode I kategorije je danas pravi turistički biser Srbije, koji je je bio najbolјe plasiran evropski predlog za sedam svetskih čuda prirode ... Kada se nađete u ovoj čudnoj varoši znaćete zašto je tako. Odlično osmišlјena šetnja do centralnog platoa gde se nalaze okamenjeni svatovi... Posle ove šetnje dobro će doći odmor u obližnjem banjskom mestu okruženom šumama – Prolom Banji, koja osim velnes i spa sadržaja ima preko 2.000 kvadratnih metara otvorenih i poluotvorenih bazena ispunjenih lekovitom Prolom vodom. Potom odvojte vreme i za Lukovsku Banju do koje stižete automobilom za nešto više od pola sata. Ovo je banja koja je i zimi interesantna, jer ima svoju ski-stazu. A posle dana na skijama svima će prijati opuštanje u termomineranoj vodi bazena.

Prelep i prostran park Banje Koviljače

4. Banja Kovilјača – Banja sa najlepšim i najvećim parkom. Kada se nađete u njemu imate osećaj da ste na pravom mestu da odmorite ne samo telo, nego i dušu. Oko parka se nalaze stara zdanja koja su renoviranjem dobila ponovno svoj davnašnji sjaj, neka još čekaju svoj red da zablistaju, ali to ne umanjuje celokupan utisak. U bilzini se nalazi Vukovo rodno selo Tršić i manastir Tronoša koje je vredno posetiti. Prošetajte se i Loznicom i svratite u Turističku organizaciju ovog grada ako poželite da ponesete dobar suvenir iz ovog kraja. Nјihovi suveniri spadaju u najbolјe dizajnirane suvenire u Srbiji i siguno ćete biti na iskušenju za koji da se odlučite kada ih budete birali.

Krupanj – gradić ušuškan šumama kroz koji protiče pet rečica

5. Krupanj – Mala varoš u Zapadnoj Srbiji koja će vam biti zanimlјiva ako volite prirodu, ali i istoriju. Naime, u okolini Krupnja se nalazi Mačkov kamen, poprište velike bitke u I svetskom ratu, a nedaleko je i Bela Crkva – mesto gde se je podignut ustanak u II svetskom ratu. Turistima koji ovde dođu neizostavno se savetuju da posete kompleks u Dobrom potoku koji ne samo da pleni svojom lepotom, nego i zanimlјivim sadržajima. Okružen šumama, Krupanj se nalazi na 280 metara nadmorske visine i ima status vazdušne banje s mikroklimom sličnom Zlatiboru. Kroz ovu varošicu protiču čak tri rečice: Bogoštica, Čađavica i Kržavica, koje se u centru mesta sastaju i čine reku Likodru. Ovde se može uživati i u lepoj prirodi i šetnji po šumama u okolini.

Marina Jablanov Stojanović

Foto: M. Stojanović, M.J.S., TO Krupanj