Igranje kristalnim perlama

Starogrčka reč za red, uređen svet, ali i nakit je kosmos, jer se u antičko vreme smatralo da svemir mora da ima te osobine. Značenje reči koje se ne odnosi samo na svemir nego i na nešto lepo, čime se ukrašavamo ostalo nam je u reči kozmetika. Nakit je zaista nešto što odlikuje uređenost i lepota. Upravo ta igra je nadahnula beograđanku Mirjanu Ivanović da uzme u ruke kristalne perle različitih boja i oblika i počne da mašta, a kada ugledate taj nakit naprečac će vas osvojiti. Očaraće vas svojim koloritom, jedinstvenošću, jednostavnošću ili glamuroznošću, a pre svega tananim osećajem za meru. Ničeg tu nema suvišnog, niti je nečeg premalo – sve je lepo i uređeno, kao kosmos.  

• Vi ste po struci pravnica, odakle ovo interesovanje?

- Verujem da smo svi mi kreativni, samo treba da dopustimo sebi da se igramo. Poznati pisac Herman Hese u čuvenoj knjizi „Igra staklenih perli“ kaže: „Umetničke prirode su zaljubljene u tu igru, jer se u njoj može fantazirati“. Kad možemo da se igramo i da budemo kreativni - pa kad imamo vremena. Meni se to dogodilo dok sam živela u Koburgu u Nemačkoj. Tamo sam s porodicom provela šest godina i nisam bila zaposlena. U to vreme je u Nemačkoj bila popularna kristaloterapija, a meni su se svideli ti čudesni kamenčići.

• Da li ste se bavili kristaloterapijom?

- Ne, nisam ja htela da se upuštam u to, ozbiljna je to nauka, nisam ja za to. Meni se svidelo da se igram. Nisam vodila računa da li ovaj kristal ide zajedno s nekim drugim i sl. Mene je vodio oblik, boja, sjaj i prozirnost. Interesantno je da sam uvek birala okruglaste oblike, a posle sam saznala od jedne žene koja se profesionalno bavi feng šuijem da sam nakit stvarala kao da sam poštovala pravila ove drevne kineske veštine. Znate, treba pustiti da vas intuicija vodi.

• Gde se nabavljaju kristali i sve ono što vam je potrebno za pravljenje nakita?

- U Nemačkoj postoje dva velika sajma nakita u Minhenu i Frankfurtu. Kad odete tamo, prosto ne znate gde će te pre: da li da se divite već napravljenom nakitu ili da odete u onaj deo gde se drago i poludrago kamenje prodaje u rinfuzi. Apsolutno ste fascinirani. Sajam nakita u italijanskom gradiću Vićenci je takođe očaravajući.

• Kada kupujete kristale da li imate plan? Kako birate?

- Ne idem nikad s planom. Mene šta opčini, ja to kupim… Pa dokle imam para. (smeh)

• Kako izgleda poces izrade nakita?

- Stavim perlice na sto i nekad se same nameste. Ipak moj vodič su boja, oblik i prozirnost. Ovom posebnom načinu preplitanja i uplitanja ogrlica me je naučila prijateljica Valentina Trajkovska. Ona mi je dala osnovu, koju sam ja posle radeći nadogradila. Moju prvu ogrlicu na izložbi sam nazvala Valentina u znak zahvalnosti.

• Da li ste izlagali i prodavali vaš nakit?

- Da, na osnovu prve kolekcije ogrlica bila sam primljena u Društvo umetnika Koburga što mi je pružilo pristup Udruženju umetnika Nemačke. Tako sam te, 2006. godine izlagala u gradskoj galeriji na Božićnoj izložbi i bila predstavljena sa tri ogrlice. Inače, to je bilo pravilo da se svaki umetnik predstavi sa tri rada. Moje tri ogrlice su bile prodate i to mi je dalo vetar u leđa. Naredne tri godine dok smo živeli u Koburgu sam redovno izlagala. Kada sam se vratila ovde ćesto izlažem za Božić u Američkoj ambasadi, a 2010. izlagala sam i na Fashion Week-u Beogradu. Povremeno organizujem prodajne izložbe, jer nakit nije samo da se gleda, već da se s uživanjem nosi!

Marina Jablanov Stojanović

Foto: Mika Knežević, Marijana Janković i privatna arhiva