Muzej piva

Muzej piva

Tradicija zrenjaninskog piva počinje 1745. godine, a proizvodnju piva je tada pokrenuo Sebastijan Krajcajzer, a kasnije Lazar Dunđerski 1878. kupuje pivaru i nastavlјa s proizvodnjom.

Od tada Pivara doživlјava novi preporod i postaje jedna od najprestižnijih. Tokom svog dugog postojanja, bez obzira na ekonomske, političke i svojinske promene, Pivara nikada nije prestajala sa radom. Sve dok nije usledila tranzicija...

– Zrenjaninsko pivo je bilo dobro i pravilo se po plzenskoj tehnologiji. Koristila se voda iz Begeja koja je nekad bila čista. Ovo što sada vidimo u muzeju datira iz 1958. godine i ta oprema je bila vrhunska za to vreme: pod je od bračkog kamena, a okna od murano stakla. Pivo je bilo i ostalo zrenjinski brend, imamo i Dane piva, bez obzira što je privatizacijom Pivara prestala s radom.

Udruženje građana „Urbani forum“ želelo je da ovo nasleđe ostane, ali da mu bude drugačija namena, da postane vizitorski centar i muzej. Grad i Turistička organizacije Zrenjanina su to prepoznali i dali svoju potporu obnovi, jer je sve bilo devastirano.

Pristupilo se renoviranju dela pivskog industrijskog kompleksa i uređenju starog pivskog pogona Varione u „Muzej piva“ koji je od posebnog značaja za funkcionisanje i razvoj turizma u Zrenjaninu – rekao nam je Jaroslav Stevanov, organizator za razvoj i promociju turističkih proizvoda Turističke organizacije grada Zrenjanina.

Marina Jablanov Stojanović

Foto: Mariniranje. volimzrenjanin.com