Napravite sami svoj parfem

Napravite sami svoj parfem

Ukoliko volite mirise zašto se i sami ne biste poigrali i napravili svoj. Ono što vam je za ovu avanturu potrebno je nekoliko vrsta etarskih ulja, bazno ulje (ulje semenki šipka ili ulje od moringe jer su ona dugotrajnija, tj. ne užegnu se), glicerin i alkohol (može i votka, jer nema miris).

Važno je i to da znate da su parfemi napravljeni kod kuće bez aditiva i konzervansa i da neće trajati toliko dugo kao oni iz parfimerije, ali zato ih pravite u manjoj količini. Najbolje bi bilo da ih smestite u flašicu sa rol-on kuglicom, jer tako mirisne materije neće isparavati, a vaš parfem neće vremenom slabiti. Ako ste početnik, onda idite na sigurno – odaberite ona mirisna ulja koji idu u vaš omiljen parfem, a poigrajte se s njihovim odnosom. Možda vam se rezultat više svidi!

– Donje i srednje note daju glavna svojstva parfemu zato za ih pažljivo odaberite. Za donju notu opredelite samo po neku kap od sledećih etarskih ulja: sandal, mirta, tamjan, pačuli, kedar, cimet, vetiver... Miris srednje note daje glavni pečat parfemu zato to mogu biti i blagi mirisi, ali u većoj koncentraciji, za ovu notu mogu da se odaberu: jasmin, jilang-jilang, muškatna žalfija, ruža, geranijum, lavanda... Mirise koji pripadaju gornjoj noti prve osetimo i ne traju više od dva sata, ali je ovo važna nota jer stvara prvi utisak! Za gornju notu se mogu odabrati: limun, mandarina, narandža, grejp, đumbir, bergamot, limunska trava, neroli, lavanda, bosiljak...

Za početak napravite jednostavnu kombinaciju s nekoliko etarskih ulja pa pustite da parfem „zri“ odnosno dajte mu vreme da se te kombinacije prožimaju. Na 10 ml baznog ulja stavite 1-2 kapi donje note, po 5-6 kapi srednje note i po 2-3 kapi gornje note. Potom možete dodati još nešto što bi početnu kombinaciju skrenulo u smeru koji želite pa opet sačekajte bar nekoliko dana. Prepustite se mašti, igrajte se – posavetovala je farmaceutkinja Snežana Jović.

Marina Jablanov Stojanović

Foto: pexels, pixabay