Mariniranje perunika Pixabay

Perunika

Inspiracija i nada

Perunika ili iris (iris germanica) je bilјka koja pleni lepotom. Poznata i cenjena u mnogim civilizacijama još od davnih vremena. U starom Egiptu perunika je bila božanski simbol, a faraoni su njome pokazivali svoj status i uzvišenost noseći je kao žezlo. Drevni Egipćani su smatrali da ovaj prelepi cvet simbolizuje veru, mudrost i hrabrost.

Latinsko ime iris duguje starogrčkoj boginji Iridi koja je bila glasnica bogova. Ona je bila simbol veze neba i zemlje, odnosno bogova i ljudi. Duga je bila znak ove boginje. Naime, Irida je imala raznobojni ogrtač koji nikada nije skidala, pa se verovalo da duga nastaje kada ona poleti nebom.

– Iris, biljka čiji cvet očarava lepotom je bila veoma važna i u slovenskoj tradiciji. Ona nosi ime slovenskog boga Peruna, koji je bio bog neba, pravde i groma (slično kao starogrčki Zevs ili indijsko božanstvo Šiva). Perunika se sadila oko kuće i u vinogradima da štiti od udara groma i zračenja. Prema slovenskoj mitologiji perunika raste na mestima gde je Perunova munja pogodila plodno tlo i tamo gde je duga dodirnula zemlju – rekla nam farmaceutkinja i floriterapeut Snežana Jović, koja je izuzetna poznavateljka biljaka i etarskih ulja.

Perunika je poznata i na dalekom Istoku gde označava hrabrost i pobedu. U Japanu je često je sađena na krovu kuća, a verovalo se da štiti od negativne energije i zlih duhova. Za Kineze je bila simbol ljupkosti. Zbog karakteristične forme cveta čije su tri latice okrenute naviše, a tri naniže – u hrišćanstvu je predstavljala simbol svetog trojstva. Perunika je simbolizovala nadu, nevinost, čistotu i bila posvećena ženskom principu u hrišćanskim običajima.

Stilizovani cvet irisa fleur de lis je i simbol francuske monarhije. Naime, on je u Francuskoj korišćen od XIII veka za dekoraciju kraljevske odeće, nameštaja i zidova palate... Iris je i heraldički znak na grbovima i zastavama, ali je korišćen i kao motiv na kovanicama.

– Prah koji se dobijao od rizoma irisa bio je i osnovni sastojak talka kojim plemići posipali telo da bi prikrili neprijatan miris i znoj. Kasnije se ekstrakt, destilat i etarsko ulje irisa sve više koriste u kozmetici. Katarina Mediči je svoj omiljeni parfem „kraljičinu vodu”, čije se osnovne mirisne note dobijaju iz rizoma irisa ponela iz Firence na francuski dvor. Ovaj parfem se i danas proizvodi po staroj recepturi u najstarijoj firentinskoj apoteci Santa Marija Novela – otkrila nam je Snežana Jović i nadovezala se – I danas se rizom perunike suši 3-5 godina, a onda se melјe u sitni u fini prah, koji se destiliše i tako se dobija etarsko ulјe. Duhovna poruka ulјa za lјude koji su u stagnaciji, bez ideje je inspiracija. Obzirom da štiti od zračenja, to, preneseno, može da znači da možete da se usmerite samo na svoju ideju, bez drugih uticaja. Etarsko ulje od perunike omogućava duboku kontemplaciju.

Marina Jablanov Stojanović

Foto: pixabay