PEŠAČENJE PO FRUŠKOJ GORI

Šetnja za početnike

Pešačku turu po Fruškoj gori za početnike osmislio je naš sugrađanin Dimče Gulevski, ekonomista i vlasnik Salaša 84, ali i licencirani internacionalni planinarski vodič II kategorije, što znači da je osposoblјen da vodi na pešačenje planinare u svim vremenskim uslovima, na na svim mogućim visinama, širom sveta. Upitali smo ga kako je došao na ideju da kreira program ove šetnje:

– Novi Sad nije imao organizovano pešačenje za početnike, a primetio sam da za tim postoji jako velika potreba. Zato sam se i odlučio za ovakvu aktivnost, jer sva planinarska društva, uklјučujući i moje Planinarsko društvo „Fruška gora“ nisu vodili računa o početnicima, onima koji nisu edukovani... Kolika je želјa i potreba za pešačenjem u prirodi pokazuje brojka od preko 6.000 lјudi koje sam od oktobra prošle godine, tokom 5 meseci, vodio u šetnju. Nisu bili samo Novosađani, bilo ih je iz okolnih mesta, ali i iz Beograda. To samo znači da je ovako organizovana šetnja za početnike, jedinstvena u celoj Srbiji, bila odlična ideja.

• Kakva su vam iskustva?

– Očaran sam želјom lјudi da budu u prirodi, u šumi i da pešače. Problem je što do sada to nisu činili samo zbog toga što ne znaju gde, možda ni nemaju s kim, ne znaju ni kako, odnosno ne poznaju planinarske oznake i plaše se da ne zalutaju… Sve smo to ovom šetnjom za početnike rešili na njihovo, ali i na moje veliko zadovolјstvo. Presrećan sam što je ova akcija zaživela.

• Kako se organizuje i planira šetnja za početnike?

– Svaku rutu pešačenja sam jasno i precizno odredio i prilagodio svakom početniku bilo da je on mlad ili star, gojazan ili nikad nije pešačio. Ono što je važno – to je da želi da pešači. Istakao bih da su sve šetnje kružne, što znači da se vraćamo na početnu tačku i da ima preko 20 različitih trasa u koje su često uklјučene znamenitosti Fruške gore kao što su jezera, manastiri… U šetnju idu i cele porodice sa decom, jer dete već sa pet godina može da prepešači od 9 do 10 kilometara, koliko su duge sve ture za početnike. Svi su oduševlјeni i što je najbitnije, na kraju šetnje, niko nije umoran!

• Kako vam to uspeva?

– Zato što su trase tako osmišlјene, ali i zato što vodim računa kojim se tempom šeta. Briga o bezbednosti svakog učesnika je veoma važna. Tokom 4 do 5 sati te šetnje svaki učesnik se edukuje kako se pešači u prirodi, kakvi su koraci kada je uspon, a kako se hoda niz padinu, kako i kada se odmara. Da li poneti štapove, koliko su oni od pomoći…

• Prvo pitanje nekog ko nikada nije bio na planinarenju je da li to može da izdrži?

– Upravo tako, moj odgovor je da svako može da izdrži. Sledeće pitanje je šta im je potrebno – za početak patike koje neće biti tesne i koje ne stežu, zatim sportske čarape. Odevanje za pešačenje je slojevito, potrebno je da se ponese mali ranac u kojem će biti neka preobuka – dodatna majica da se šetač presvuče ako se oznoji, flašica s vodom, sendvič i nešto slatko.

• Koliko lјudi bude na takvoj turi i kako da vas pronađemo?

– Od 60 do 160 lјudi. Kada ih ima više, onda ja ne idem sam, nego su sa mnom i pomoćni vodiči. Sve se radi prema odlukama i uputstvima Svetske planinarske organizacije, kao i prema pravilima Planinarskog saveza Srbije i naše vodičke službe. Svi koji bi želeli da nam se pridruže mogu nas naći na fejsbuk stranici na kojoj objavlјujemo kada i gde idemo u šetnju.

• Koliko košta ovakva vrsta aktivnosti? Da li ima popusta za porodice?

– Šetnja za početnike je potpuno besplatna aktivnost. To je moj poklon svima koji žele da pešače po našoj Fruškoj gori i ja to radim s velikim zadovolјstvom i od srca!

Marina Jablanov Stojanović

Foto: privatna arhiva D.G.

Akcija „Šumski vrtić”