SEVERNA MAKEDONIJA: SVETI NAUM I IZVOR CRNOG DRIMA

Biseri Ohrida – raj za turiste

Osim ohridskih bisera koje možete naći u prodavnicama nakita i filigranskim radnjama, Ohrid ima i druge bisere – zato je od 1980. godine stavljen kao kulturno i prirodno bogatstvo pod zaštitu UNESKO-a. Jedan od bisera Ohrida je manastir Svetog Nauma koji se nalazi oko 30 km južno od grada Ohrida. Tu je uz manastirski kompleks koji se nalazi na hridi iznad mesta gde Crni Drim ulazi u jezero i izvorište ove reke čije ime znači (crni) jelen. Crni Drim se spaja kod albanskog grada Kukeš s Belim Drimom i čini reku Drim koja se uliva u Jadransko more kod Skadarskog jezera.

Prelepa plaža pored manastirskog kompleksa Sveti Naum

Manastirska celina Svetog Nauma je izgrađena na ostrvu Ohridskog jezera sa predivnim pogledom na samo jezero. Područje oko manastira Svetog Nauma smatra se među najlepšim na obalama Ohridskog jezera. Lepa peščana plaža prosto mami da provedete deo vremena na njoj.

Manastirski kompleks Sveti Naum

Sveti Naum je, posle Svetog Klimenta Ohridskog, bio jedan od najznačajnijih učenika Ćirila i Metodija, ličnost koja je ceo svoj život posvetila slovenskoj pismenosti. On je boravio u ovom manistiru, gde je i sahranjen, koji je posvećen svetim arhanđelima Mihajlu i Gavrilu, ali je manastir posle dobio ime prema Naumu.

Sveti Naum

Smatra se da je današnja crkva sagrađena u XVI veku na trolisnoj osnovi crkve iz H veka. No, tokom tokom narednih stoleća pretrpela je brojne izmene. Sam vrt oko nje je lepo uređen, a prava atrakcija su paunovi koji po njemu šetaju.

Nekada je manastirski kompleks Sveti Naum bio na ostrvu, ali je u XIX veku izgrađen mostić preko Crnog Drima u blizini gde se uliva u Ohridsko jezero. U samoj blizini manastirskog kompleksa koji je pretvoren u hotel mogu se iznajmiti čamci sa vodičem koji će vas odvesti na još jedan biser Ohrida – izvore Crnog Drima. Nemojte to nikako da propustite.

Izvor Crnog Drima

– Izvorište Crnog Drima je deo Nacionalnog parka Galičica i ovo područje je pod najvišim režimom zaštite. Izvorište je svojevrsni prirodni fenomen, jer reka nastaje kao podvodni izvor od vode koja dolazi iz Prespanskog jezera. Tako nastaje reka Crni Drim, a njen izvor je jedan od najčistijih na svetu. Temperatura vode je konstantna 10 do 12 stepeni i izuzetne je prozirnosti. Po njoj je dozvoljeno kretanje samo sa licenciranim vodičima u kajčeto (čamcu) na vesla. Trebalo bi da znate da ova voda može i da se pije, inače ceo Ohrid ima dobru vodu, mada bih se pre odlučio za odlična makedonska vina – skrenuo nam je pažnju Nikola Pavleski, koji ovde radi kao vodič više od dvadesetak godina.

Vodič Nikola Pavleski nas je na čamcu na vesla vozio po izvoru Crnog Drima

Dok nas je vozio po izvorištu Crnog Drima Nikola Pavleski je govorio tiho da ne naruši ovu lepotu i da posetiocima pruži mogućnost da uživaju u tišini koju jedino narušava cvrkut ptica. Ipak puno toga nam je ispričao. Kada smo ga upitali da li je sa njim u čamcu bila neka poznata ličnost – odgovorio nam je da ih je bilo mnogo: političara i sportista, glumaca i pevača, ne bi baš da navodi imena, ali je s ponosom ipak izdvojio one koji su ostavili najveći utisak na njega – glumca Ričarda Gira i glumicu Nikol Kidman.

Prema rečima našeg vodiča planina Galičica odvaja Ohridsko i Prespansko jezero koje se nalazi na nadmorskoj visini od 853 m, a pošto je planina krečnjačkog sastava onda kroz ove porozne stene voda pretiče u Ohridsko jezero koje je na visini od oko 700 metara. Prirodni je fenomen da Crni Drim ulivajući se u Ohrid ne meša se sa jezerskom vodom, nego pravi korito kroz jezero u dužini od 15 km, kod Struge ističe iz jezera i nastavlja svoj dalji tok.

– Ceo Crni Drim pre ušća u jezero predstavlja izvor. Ukupna dužina oko 700 metara, a najveća širina je 250. Najveća dubina je oko 3,5 metra, ali pošto je voda tolika bistra nema se taj utisak. Crni Drim izvire sa svih strana, a može se videti kako voda „vri“ na peskovitom dnu. Deluje kao mirna voda, ali koliko je mirna, i sa kakvom snagom i brzinom utiče u Ohridsko jezero može se videti posle mostića pre ulaska u manastir Sveti Neum. Oko izvora ima tri crkve: Presveta Bogorodica, Sv. Anastasije i Sv. Petka. Kažu da voda koja izvire ispod crkve Sv. Petka je lekovita za oči – otkriva nam dalje pojedinosti Nikola Pavleski.

Ulivanje Crnog Drima u Ohridsko jezero pre mosta
Ulivanje Crnog Drima u Ohridsko jezero posle mosta

Vožnja čamcem trajala je oko pola sata i bilo je pravo uživanje ući u svet bez vreve i žamora. Samo priroda i mi: škripa vesala, njihovo tiho pljuskanje po vodi, cvrkut ptica, zujanje vilinih konjica... Koliko su trenuci provedeni u prirodi samo dragoceni! Ispunjeni tom lepotom kao da smo bili u nekoj drugoj dimenziji, zato se našem vodiču zahvalismo za ovaj doživljaj i u tišini krenusmo dalje...

Marina Jablanov Stojanović

Foto: Mariniranje, wikipedia, wikimedia

Zaliv kostiju