Srpski zvončić

Srpski zvončić

Upitali smo dipl. inž. hortikulture Mirjanu Teofanović koje su to bilјke pogodne za gajenje u dvorištima čije negovanje nije komplikovano i ne zahteva posebno znanje:

– Dvorišta su već druga priča i tu postoji mnogo više mogućnosti. Neki više vole travnjake, bogate cvetne leje i razne voćke u dvorištu, ali to sve zahteva mnogo više znanja i nege. Za sve one koji zbog obaveza nemaju puno vremena da održavaju svoju baštu, a žele cvetni kutak uz kuću, najbolјe je da se opredele za takozvane pokrivače tla i razne zimzelene trajnice.

Veštom kombinacijom bilјaka koje cvetaju u različitim periodima godine može da se stvori pravi cvetni tepih od ranog proleća pa sve do zime. U baštenskim centrima ima veliki izbor tih bilјaka, a to je ujedno i štedlјiva varijanta, jer kada jednom posadimo ove višegodišnje bilјke, one će godinama nastaviti da nam ulepšavaju prostor oko kuće.

• Da li je to jedina prednost?

– Druga velika prednost pokrivača tla je da ove bilјke lepo zatvore zasađeni prostor, tako da korov praktično nema mogućnosti da se tu razvija. Od trajnica moram da spomenem bilјku čiji je latinski naziv Campanula poscharskyana, koja je u Holandiji vrlo popularna i prodaje se pod nazivom „srpski zvončić“, obzirom da potiče sa Balkana, iz Dinarskog područja. Ima lepe cvetove boje lavande, vrlo obilno cveta u maju i junu, a često i kasnije ponovo procveta. Uz to, izuzetno je otporna na niske temperature i preko zime ne izgubi lišće. U Holandiji može da se vidi u skoro svim baštama, ali u nisam primetila da je lјudi sade i u Novom Sadu.

Mali zimzelen (Vinca minor) je isto zimzelena trajnica laka za održavanje. Razni sedumi - puzave bilјke sa mesnatim listovima i cvetovima, žute, bele ili roza boje – mogu dobro da rastu na oskudnom, peskovitom zemlјištu.

Bilјke sa većom ukupnom lisnatom površinom znatno doprinose pobolјšanju kvaliteta vazduha i za vreme toplih dana utiču na sniženje temperature za nekoliko stepeni. U dvorištima gde dominiraju betonske i popločane površine, sa oskudnim rastinjem leti zna da bude mnogo toplije nego tamo gde preovlađuje zelenilo – otkrila nam je Mirjana Teofanović.

Marina Jablanov Stojanović

Foto: privatna arhiva M.T. , Pixabay