Suplementi u ishrani da ili ne?

Brižljivo birati multivitamine i minerale

Mnogi su danas u dilemi da li treba koristiti suplemente ako se zdravo hrane i unose dovolјno svežeg voća, povrća i svih onih namirnica koje su blagotvorne za zdravlјe. Upitali smo farmaceutkinju i holističkog terapeuta Aleksandru Obradović, kakav je njen stav prema suplementima:

– Pitanje je koliko su kvalitetne namirnice koje koristimo. Zemlјa je tretirana insekticidima i pesticidima. Samo voće se prska i ono više nema taj kvalitet. Mi ne živimo izolovano udalјeni od industrije i zagađnja… Bitno je pomenuti i iskoristlјivost onoga što u sebe unesemo, a to zavisi od zdravlјa digestivnog trakta. To isto važi i za suplemente – šta vredi dobar suplement ako naše telo nije u stanju da ga resorbuje?

 

• Kako odabrati suplemente, šta ukazuje na njihov kvalitet?

– Cena ne bi trebalo da bude jedini kriterijum prema kojem ćete birati neki suplement. Zatim je važno kakve su čistoće sirovine od kojih su oni napravlјeni, da li su prirodni ili sintetski i da li su minerali u organskoj vezi. Svakako je važno da vitamini budu napravlјeni od prirodnih sirovina, a da cink, selen, gvožđe ili magnezijum budu organski vezani – tako se povećava njihova iskoristlјivost u organizmu. Bitno je da je proizvođač pouzdan, kakva je tehnologija izrade i kvalitet pomoćnih supstanci. Važan je i način kako se nešto prevede u tabletu, kapsulu ili sirup. Zatim je bitno da li osoba koristi neke lekove, jer ne mogu svi suplementi da idu uz lekove – nekima smanjuju, a nekima pojačavaju dejstvo! Zato konsultujte vašeg lekara.

M. Jablanov Stojanović

Foto: Pixabay