U SUSRET DŽEZ FESTIVALU U NIŠU

Nišvil u dobrom ritmu

– Ako želite da doživite jedinstvenu muzičku antistres terapiju nemojte da propustite Nišvil! Festival u Nišu traje 10 dana, počinje 4. avgusta, a glavni program traje četiri dana od 10. do 13. avgusta. Osim tog glavnog programa, za koji su potrebne ulaznice, ima u ponudi još 15 bina sa pozorišnim, filmskim i muzičkim dešavanjima. Taj kompletan prateći program je besplatan, traje 10 dana, a to je više od 80 posto programa – uputio nas je Predrag Ćirić, koji je član organizacionog tima Nišvil džez festivala i spada u one duše koje sebe poklanjaju ovom festivalu što i njegov nadimak sam kaže - Ćira Nišvil.

Predrag Ćirić zvani Ćira Nišvil, deo organizacionog tima Festivala

Da je Nišvil najuzbudljiviji deo leta i festival dobrih ritmova i vibracija uverila nas je naša verna čitateljka Vesna Galetin iz Zmajeva koja ga ne propušta već 13 godina! Za njega kaže da je kulturna infuzija i da ko jedanput ode na Nišvil sigurno dolazi i sledeće godine.

Vesna Galetin

– Prvi put sam na Nišvilu bila 2009. godine da bih ispratila nastup svoje omiljene grupe „Inkognito“. Čim sam prvi put kontaktirala ljude koji čine organizacioni tim Nišvil festivala, odmah mi je bilo jasno da je to sasvim drugačiji festival po toplini s kojom su se obraćali, po pomoći i savetima oko smeštaja koje su pružali. Meni je bilo zanimljivo i to što sam mogla bez akreditacije da prisustvujem tonskim probama, pres-konferencijama i da čujem šta imaju da kažu izuzetni muzičari. Volela bih da kažem i da je publika zaista dorasla Festivalu i da za sve ove godine nije bilo nikakvih ekscesa. Osim glavnog i ostali programi su vrlo kvalitetni i prati ih, takođe dobar zvuk i oprema bez obzira što su besplatni. Dopalo mi se odsustvo estrade i konzumerizma u svakom obliku – bila je iskrena Vesna Galetin.

Kapija Niške tvrđave iza čijih se zidina odvija deo Nisville jazz festivala

Kada vas Festival dovede u Niš naši sagovornici savetuju da uživate svim čulima, jer Nišlije su poznate po hedonizmu i dobroj hrani. Popijte s merakom kafu u Kazandžijskom sokačetu, probajte ovdašnji burek, roštilj, ali i salate moravsku i trljanicu... Obiđite niške znamenitosti Medijanu, Narodni muzej, prošetajte se po Niškoj tvrđavi i po danu. Ona, koja je nekad bila vojni objekat, danas je mesto relaksacije, zabave i provoda. Samo da znate da se u blizini Beogradske kapije kod ulaza u Nišku tvrđavu nalazi i jedinstveni Muzej džeza  - obavezno ga posetite!

Nišvil džez festival će se u Nišu održati 29. put, što znači da nas sledeće godine očekuje jubilarni 30. Karte za glavni program se mogu kupiti preko servisa za prodaju ulaznica tickets.rs, a komplet karata za sve dane je samo 4.000 dinara, vip komplet je 6.000, dok su dnevne karte 2.000, a vip 3.000 dinara.

Mapa stejdževa u okviru Niške tvrđave

– Na ovom festivalu nastupa oko 1.000 izvođača u okviru 250 programa. Nišvil nije samo muzički, nego je multimedijalni festival koji spaja sedam vrsta umetnosti: pozorište, film, strip, balet, likovnu umetnost... Nismo samo u Tvrđavi, već duže vreme su programi u amfiteatru na keju podno spomenika Šabanu Bajramoviću, na Trgu kralja Milana... Za vreme festivala će se odvijati 16 pozorišnih predstava koje nisu samo sa Balkana, nego iz Švajcarske, Francuske – rekao nam je Veroljub Radojković iz organizacionog tima Festivala.

Prikazaće se preko 100 filmova koji su i igrani i dokumentarni, a vezani su za muziku. Od bina koje su otvorene i za koje se ne plaća ulaznica iz organizacionog tima Festivala skrenuli su nam pažnju na Džez muzej stejdž sa mlađim sastavima, gospel horom, kao i na binu gde se odvija etno džez. Kompletan program festivala može se pogledati na https://nisville.com/sr/nisville-stages/.

– Izdvojio bih Kristina stejdž gde se improvizuje muzika uz neki nemi film što je jedinstveno u Evropi. Nišvil je festival koji sjedinjuje više muzičkih pravaca bliskih džezu i svako će za sebe naći nešto. Na festivalu se dodeljuju i nagrade a, priznanje za životno delo ove godine je dobio Dragan Milenković Joga iz grupe „Hazari“ koji već 30 godina uporno gradi priču etno džeza. Njegov eminentni gost je virtuoz na harmonici Vladeta Kandić, poznatiji kao Bata Kanda, kome će biti uručena specijalna nagrada Nišvila za doprinos promociji balkanskog džeza – otkrio nam je Radojković.

Obavezno posetiti muzej džeza

Prema rečima našeg sagovornika na glavnoj bini na samom otvaranju biće i najveće ime latino-džeza Roberto Fonseka koji nastupa sa 12 muzičara i 4 plesača kao i „Dubioza kolektiv“, bend koji sublimira pank, ska i world music kroz balkanski folklor. U petak je na glavnom programu Teodosi Spasov, svetski umetnik na kavalu, takođe i Ida Nilsen danska basistkinja, koja je godinama bila članica benda čuvenog Prinsa i rangirana je među prvih 10 basista na svetu. Ida će nam doneti mnogo fanki gruva.

Festival Nišvil je 2010. bio inicijator za postavljanje spomenika Šabanu Bajramoviću na keju pored Nišave

Za subotu su preporučuje Jurokubans (EuroCubans), grupa koju čine kubanski i slovenački muzičari kao i Asian Dub Foundation koja donosi kombinaciju regea, brejkbita i orijentalnog zvuka. Za zatvaranje festivala imamo Tanu Aleksu i legendarnog  bubnjara Antonija Sančeza (Pat Metheny band) koji dolaze iz Amerike, kao i Triki (Tricky - ex „Massive attack”) koji najavljuje svoje goste iznenađenja.

Najpoznatiji džez magazin na svetu, američki „Downbeat” je u opširnom prikazu festivala 2008. godine ocenio Nišvil kao festival koji na najbolji mogući način istovremeno promoviše džez kao pravac nastao na američkom kontinentu, muzičku tradiciju Balkana, ali i posebno spoj ta dva stila, tako da je Nišvil doprineo predstavljanju balkanske muzike kao novog svetskog trenda.

Volonteri džez festivala Nišvil

– Britanski list Gardijan je 2015. godine Nišvil proglasio za jedan od 10 najboljih festivala u Evropi! Sva ova čarolija ne bi bila moguća bez naših volontera, ali najbolje da sami dođete i uverite se u naše reči – pozvao nas je Predrag Ćirić.

Marina Jablanov Stojanović

Foto: Nisville,  foto press Zoran Ćirić, M.J.S., privatna arhiva

Izvor: Dnevnik

Nišvil - rasadnik muzičkih talenata