Bogdan Kovačev (u sredini) sa nagrađenim učesnicima Međunarodnog takmičenja American virtuoso

Bravo za braću Kovačev i za „Bravissimo“

Učenici muzičke škole „Bravissimo“ iz Novog Sada koju je osnovala klavirski pedagog Tatjana Guberina, često učestvuju na međunarodnim takmičenjima i osvajaju nagrade. No, ma koliko ta takmičenja bila prestižna nijedan njen učenik do skoro nije imao priliku da nastupi u Karnegi holu u Njujorku. Sada ih je dvojica i to dva brata! Stariji, Bogdan Kovačev je već nastupio, jer je na Međunarodnom takmičenju American virtuoso za 2022-23. godinu bio među najboljima, dok Lazara nastup tek očekuje ove godine u septembru. Obojica su se prijavili izvođenjem kompozicija za klavir iz perioda klasicizma.

Carnegie Hall photo Wikipedia

Koncert nagrađenih učesnika Međunarodnog takmičenja American virtuoso odvija se u jednoj od sala Karnegi hola

Međunarodno takmičenje American virtuoso se odvija online, a takmičari koji sviraju razne instrumente prijavljuju se za određeni muzički pravac. Uzrast takmičara se deli na četiri kategorije: do 10 godina, 11 – 14, 15 – 18 i preko 19 godina (odvojeno za amatere i (buduće) profesionalce). Kada se prijavio Bogdan je bio u kategoriji od 11 – 14 godina, kao i sada Lazar. Samo najbolji imaju priliku da nastupe uživo u Karnegi holu.

FourthPrize BogdanKovacev LCMC2022 Foto privatna arhiva

Bogdan Kovačev – sa takmičenja u Londonu

Jedna od anegdota vezanih za Karnegi hol je priča da je jedan pešak u 57. ulici na Menhetnu zaustavio Jašu Hajfeca (čuvenog violinistu) i upitao:

– Možete li mi reći kako da dođem do Karnegi hola?

– Vežbaj! – odgovorio mu je Hajfec.

Bogdan Kovacev Carnegy Hall tonska proba Foto privatna arhiva

Bogdan Kovačev na tonskoj probi

Da bi stigao do nastupa u Karnegi holu Bogdan Kovačev je vredno vežbao i takmičio se s velikim uspehom na međunarodnim i domaćim takmičenjima. Sada je đak prvog razreda Muzičke škole „Isidor Bajić“ u Novom Sadu u klasi je profesorke Mirele Komnenović. Ništa manje nije vežbao ni talentovani brat Lazar, koji je učenik osnovne škole „Mika Antić“, a u Muzičkoj školi „Bravissimo“ je u klasi Tatjane Guberine. Nije mogao da ide da bodri svog brata, ali zato će se i sam naći na pozornici Karnegi hola.

tatjana guberina Foto priv arhiva

Tatjana Guberina, profesor klavira i osnivač Studija za muzičko obrazovanje „Bravissimo”

Velika čast je za pedgoga kada mu učenik svira u Karnegi holu. Upitali smo profesorku Tatjanu Guberinu kakve utiske nosi iz Njujorka.

– Na put je trebalo da idemo ne samo Bogdan i ja, nego i njegovi roditelji i mlađi brat Lazar. Međutim vizu za Ameriku smo dobili samo Bogdan i ja. Nisam znala kako će naš boravak u Njuorku funkcionisati bez podrške porodice, međutim Bogdan je bio vrlo opušten, radoznao i željan da upozna Njujork, ali i uzbuđen zbog nastupa. Bili smo smešteni u blizini Karnegi hola i na obodu Central parka, a tu je bio i prostor za vežbanje. Naša je dnevna rutina do nastupa u Karnegi holu bila da prvo Bogdan svira, tako da smo svakodnevno sat i po radili na programu. Posle smo imali slobodno vreme i trošili bismo ga tako što smo obilazili znamenitosti Njujorka ili uživali u Central parku – prenela nam je profesorka Tatjana Guberina.

new york city central park autumn with manhattan Foto Freepik

Tatjana i Bogdan su uživali u Central parku

Oboma se dopala energija Njujorka, mada im je grad delovao nehumano sa puno stakla, metala i betona. Doživeli su ga kao svet u malom gde za svakog ima mesta i gde svako ide svojim putem. Ali i pored toga što svako gleda svoja posla, utisak im je da su ljudi ljubazni i predusretljivi. Bili su na nekad najvišoj zgradi na svetu Empajer stejt bildingu (Empire State Building), posetili ostrvo Elis (Ellis Island) Prirodnjački muzej. Želeli su da pogledaju neku predstavu na Brodveju, ali su karte bile preskupe za srpski džep (od 100 do 500 dolara)… Zanima nas kako je prošao sam nastup.

Bogdan Carnegy Hall Foto privatna arhiva

Bogdan Kovačev ispred Karnegi hola

– Pre nastupa je bila tonska proba u sali gde će nastupati koja je trajala samo četiri minuta po kandidatu i na veliko iznenađenje mene kao Bogdanovog profesora nisu pustili da joj prisustvujem! To može da prođe kod studenata i starijih kandidata koji imaju iskustva, ali za dete koje ima 14 godina je potreban profesor – zato sam i išla! Srećom Bogdan se tu dobro snašao. Drugo, očekivala sam da posle nastupa Bogdan dođe u salu i odsluša ostale kandidate, ali ni to nije bilo moguće, mada je Bogdan bez obzira što je učesnik u programu morao da kupi kartu, koja nije bila ni jeftina – koštala je 50 dolara! Morao je da ostane u sobi sa ostalim izvođačima tako da nije stekao utisak o ostalima, a on nije tu samo da bi nastupio nego i da bi nešto naučio, da bi čuo druge – otkrila nam je Tatjana Guberina.

Lazar Kovacev i Tatjana Guberina Foto privatna arhiva

Tatjana Guberina i Lazar Kovačev

Takmičenja među muzičarima su uobičajena i ona pokazuju ne samo dokle su stigli, nego su i prilika za učenje, podsticaj da se vidi na čemu treba da rade, šta mogu da urade da budu još bolji…

Lazar Kovacev Foto privatna arhiva

Lazar Kovačev

– Na jednom međunarodnom takmičenju u Budimpešti na kojem smo učestvovali iznenadilo me je i obradovalo ponašanje dece iz Azije. Naime videla sam da se ova deca dive boljima od sebe i da se raduju njihovom uspehu. Oni su sa uzbuđenjem i oduševljenjem slušali najbolje kandidate.

Lazar Kovacev Italija Foto privatna arhiva

Lazar Kovačev – Međunarodno takmičenje mladih muičkih talenata Mediči u Londonu

Na takmičenju se uči i kako se svira, kako se raduje tuđem uspehu i to trebalo da bude vodilja za dalje. Deca koja učestvuju na takmičenju su na neki način privilegovana što su tu, gde mogu da budu inspirisana za nova postignuća, ali i da inspirišu druge. Nije suština ko je pobedio, suština je da muzika pobedi – istakla je profesor klavira Tatjana Guberina i osinvač muzičke škole „Bravissimo“. To je i naša želja, a Lazaru Kovačevu želimo uspešan nastup i velik aplauz u Njujorku u Kanegi holu.

Marina Jablanov Stojanović

Foto: privatna arhiva, Freepik, wikipedia