VEŽBA PRISUTNOSTI – DISANJE

Kako osvestiti disanje i biti u sadašnjosti

Jedna od najprostijih vežbi prisutnosti je disanje. Pre svega obratite pažnju da li dišete na nos? Mnogi zdravstveni problemi mogu nastati kada se diše na usta: hrkanje, problemi u mekom tkivu disajnih puteva, uvećani krajnici, karijes i problemi s desnima, kod dece uticaj na loš raspored zuba u vilici... Zato je jako važno disati na nos, a ne na usta!

Svi dišemo, uglavnom automatski – ne razmišljamo kako to činimo, a suština je da ga osvestimo. Kako? – Tako što obratite pažnju na svoj dah. Kakv je plitak ili dubok? Da li je udisaj duži, a izdisaj kraći, ili je obrnuto? Da li je dah „gladak“ i lako klizi u pluća ili ne? Kakv je izdisaj, da li je on takođe gladak, ili „zapinje“? Osetite razliku u toplini vazduha koji ulazi kroz nos i kada izlazi kroz njega...

Den Brule, jedan od svetski poznatih učitelja disanja

Potom probajte da dišete određenim ritmom: udisaj punim plućima, da osetite kako vam se pomeraju donja rebra (brojite do 4), mala pauza (2), izdisaj tako da izađe sav vazduh i stomak se malo stegne i približi kičmi (4), pa opet mala pauza (brojite do 2). Zabavite se svojim dahom bar pet minuta i videćete kako ste umirili svoj um, a sve vreme bili u sadašnjem trenutku!

Marina Jablanov Stojanović

Foto: Freepik, privatna arhiva D.B.