Mmmm….Makedonija

Makedonija budi u mnogima sećanje na prelepu muziku neobičnih ritmova, na slatko grožđe i dobro vino, ali istinski ljubitelji dobrog zalogaja uživaju u trpezi koju ona nudi. Ono što je čini tako primamljivom je neverovatna mešavina kontinentalne, orijentalne i mediteranske kuhinje udružena s autentičnim ukusima voća i povrća koje zri na toplom suncu juga. Nenadmašna ohridska pastrmka, divljač, kvalitetno meso, ali i izuzetna energija onih koji spremaju jela.

- Tradicionalna makedonska kuhinja je jednostavna, s malo sastojaka i čak se može reći sirotinjska, ali bogata ukusom. Naša paprika ima svojstven ukus i nijedna paprika na svetu nema tu aromu. Upravo naročit ukus namirnica koje sačinjavaju jelo i odvaja makedonsku kuhinju od ostalih u regionu i čini je drugačijom – rekao nam je poznati makedonski kulinar Vlatko Ognenovski.

Krilatica „svuda pođi, ali kući dođi” najbolje opisuje životni put ovoga kuvara. Naime, Vlatko Ognenovski svoje druženje s varjačom počeo je u Italiji, pa ga je tamo stečena umešnost, veština i znanje vodila po celom svetu: Prag, Njujork, Potoriko, Barbados, Meksiko, Kuba, Laos, Kambodža, Tajland, Srbija, Crna Gora… Mesta gde je radeći obogaćivao svoje znanje, da bi se ipak vratio u Makedoniju. Zanimljivo je, da kuvanje nije bilo njegovo prvo opredeljenje, već je to bila ljubav na drugi pogled.

- Otišao sam u Firencu u Italiji da studiram slikarstvo. Morao sam nekako da se izdržavam, pa sam u jednom poznatom sijenskom restoranu prao suđe. Život je uredio da svoju umetnost pronađem u kuhinji. Svoju ljubav prema umetnosti sam usmerio na kulinarstvo. Imao sam odlične učitelje – poznate kuvare, a to su Dučo Lorencini i Luka Čerеtani koji potiču iz srca Toskane iz Sijene – rekao nam je Vlatko Ognenovski i nadovezao se - Kuvarski posao nije lak, stresan je, pa treba mnogo ljubavi da bi se taj pritisak uspeo da izdrži!

Baš ta ljubav ga je i vratila u rodni kraj posle toliko godina bivanja u pečalbi. Tamo se ponovo zaljubio u autentični ukus makedonskih jela, ali ga je osvojio i novi, moderni ukus vina svoga zavičaja. Zajedno s poznatom vinarijom „Stobi“ kreirao je jela inspirisana njihovom novom linijom vina „Private reserve“ koja spadaju u vina vrhunskog kvaliteta.

- Meni se najviše sviđa ono što sada istražujem i time doprinosim modernoj makednoskoj kuhinji. Sva ona kulinarska znanja koje sam stekao po svetu sam u prilici da primenim. Sledeći svoju intuiciju i ukus kreiram nova jela na osnovu tradicionalnih recepata, sljubljujem odlično makedonsko vino s dobrom i ukusnom hranom i stvaram jednu modernu makednosku kuhinju – otkrio nam je Vlatko Ognenovski.

Tragajući za svojom misijom i željom da ostavi nešto iza sebe ovaj poznati makedonski kuvar je objavio knjigu recepata „Moderna makedonska kujna“ čije se srpsko izdanje upravo sprema.

- Moja mi je majka spremala jela čarobnog ukusa, jer su bila spremlјena s lјubavlјu. Ja svoju lјubav prema mojoj prekrasnoj zemlјi prenosim upravo preko jela koje drugima spremam i preko tradicije koju s poštovanjem unapređujem – s ponosom nam je rekao Vlatko Ognenovski.

Osim toga Ognenovski veoma vodi računa o zdravoj ishrani, pa je tako i radio edukativnu kampanju „Zdravlje je izbor“ za vladu Republike Makedonije. Sada sprema menije za vrtiće gde će prednost imati zdrav način ishrane iz kojeg je izbačen šećer, jer smatra da se dobre navike stiču od malih nogu. Program „Rastimo zdravo“ je namenjen edukaciji roditelja da svojoj deci spreme zdrave i ukusne obroke.

- Da naši preci mogu da vide čime se mi danas hranimo, uhvatili bi se za glavu. Gotovo sam siguran da ne bi ni pomirisali, a kamoli jeli smoki, čips, hamburger, ne bi pili gazirane sokove i napitke. Danas se susrećemo s gojaznošću i bolestima čiji je direktan ili indirektan uzrok nezdrava hrana i slaba fizička aktivnost – istakao je Ognenovski i nadovezao se – Nema tajne, nekada se nije jela hrana puna hemije, niti konzervisani i suhomesnati proizvodi u tolikoj meri. Hrana je najbolji lek, ali može da bude i najgori otrov, moramo da naučimo da je uravnotežimo i da je pametno spremamo.

Raduje ga da je kuvanje i pripremanje jela postalo moda, jer misli da je bolje da ljudi sami kuvaju nego da koriste industrijski spremljenu hranu. Smatra da su za zaista ukusan obrok potrebne sveže namirnice, maštovit kuvar i desetak minuta za spremanje.

Ognenovski je i pravi šoumen i odličan prezenter jela koje sprema. Uvek spreman da se slika i pokaže svoj znak za dobru hranu.Voli da koristi moderne tehnike kao što je molekularna kuhinja za spravljanje jela i u tome je veoma uspešan. Ona mu je samo inspiracija da poveže tradiciju i novine u svetu gastronomije i od toga ume da napravi pravi spektakl.

- Moj cilj je standardizacija i modernizacija makedonske kuhinje. Obučavao sam kuvare modernim tehnikama. Ali i ne samo to, ovaj naš balkanski prostor odlikuje ukusna hrana, puno dobrih i talentovanih kuvara, pa mi je želja da stvorimo balkansku kuhinju koja će biti priznata i poznata u svetu gastronomije - istakao je Vlatko Ognenovski.

Marina Jablanov Stojanović

Foto: M. Jablanov, privatna arhiva V. O.

Izvor: Dnevnik