Mariniranje Vrdnik Termal spoljni bazeni Foto V Jovanovic

ZDRAVA SRBIJA: BANJA VRDNIK

Blago Fruške gore

Vrdnik se nalazi u srcu Fruške gore i deo je opštine Irig. To je lepo vojvođansko mesto na nadmorskoj visini oko 200 metara koje je sa svih strana okruženo šumom. Venac Fruške gore štiti Vrdnik od upada hladnih vazdušnih masa sa severa, zbog čega je ovde klima ugodnija nego u nekim mestima koja su znatno južnije otkrio nam je meteorolog Miodrag Stojanović.

Prema podacima Vrdnik se u pisanim izvorima spominje 1315. godine kao Rendek (Rednuk i Regnic) koji je bio jedan je od najstarijih i najznačajnijih srednjovekovnih gradova na teritoriji današnje Vojvodine. Tome svedoče ruševine utvrđenja severno od naselјa Vrdnik, branič-kula, koju su podigli Ugari da bi se zaštitili od turskih upada. Oni su ispod kule izgradili jako utvrđenje i nazvali ga Rendor (Renduk), što znači redar, jer se tu nalazilo stražarsko mesto. Grad je bio središte Sremske županije i imao je status privilegovanog naselјa, ali je taj status već početkom XVI veka sasvim isčezao, a mesto bilo degradirano u obično selo. Početkom XIX veka pronađen je mrki ugalji i otvaranje rudnika je dalo novi podsticaj u razvoju mesta.

Vrdnička kula

Upravo je vađenje mrkog uglja iz rudnika doprinelo da se pojavi novo blago za stanovnike Vrdnika – termalna i lekovita voda koja će zatvoriti rudnk, a ovom fruškogorskom mestu dati novi polet u razvoju. Izvor termalne vode koja se pojavila u južnom oknu rudnika mrkog uglja je klasifikovan kao natrijum-magnezijum-hidrokarbonatno-sulfidna homeoterma.

Temperatura vode je 32,8 stepeni Celzijusa. Drugi izvor kisele mineralne vode je temperature 15,5 stepeni Celzijusa nalazi se u dolini vrdničkog potoka. Prva specijalizovana zdravstvena ustanova je sagrađena 1976. godine, koja danas nosi naziv Specijalna bolnica „Termal”. Vrdnik je najmlađa banja Srbije, koja je taj status dobila 1997. godine i ima veliku perspektivu.

Manastir Krušedol

– Glavni motiv dolaska gostiju u Vrdnik je termalna i lekovita voda. No, mi im nudimo i mnogo drugih sadržaja koji će obogatiti njihov boravak u banji. Od 18 manastira na Fruškoj gori čak se 8 nalazi u našoj opštini Irig: manastiri Staro i Novo Hopovo, Velika i Mala Remeta, manastir Ravanica, Grgeteg, Jazak i Krušedol. Fruška gora je poznata i po dobrim vinima, pa je vinski turizam ovde razvijen. Gostima preporučujemo da probaju specijalitet ovog kraja – pudarski paprikaš, ali i ostale specijalitete sremačke kuhinje. Upućujemo ih na brojna izletišta i jezera kojima smo okruženi. Preporučujemo da, osim šetnje do Vrdničke kule duge oko 3 km, posete i Lazin vir, izletište iznad Vrdnika do koga se stiže laganom šetnjom iz centra Vrdnika za dvadesetak minuta. Za aktivnije goste postoji mogućnost iznajmljivanja biciklova da bi i na ovaj način mogli da upoznaju lepote kojima smo okruženi – otkrila nam je Dragica Trifunović iz Turističke organizacije Irig.

Pavlovačko jezero

Turistički poslenici su brzo shvatili da banja ne mora samo da bude namenjena bolesnima i da su njene lekovite i termalne vode izvrsna mogućnost za odmor i relaksaciju, odnosno preventivu. Tako da osim lečenja i rehabilitacije u Specijalnoj bolnici Vrdnik postoje uslovi za rekreaciju i pripremu sportista. Osim 5 bazena, postoji i blok sa fitnes salom, saunom, kabinetima za masaže i salonom lepote. Turistička ponuda se poboljšava i uvećava izgradnjom novih hotela, a najnoviji „Fruške terme“ je Vrdniku doneo još bolju ponudu za izbirljivije goste:

Bazeni hotela „Terme”

– Hotel je otovoren krajem prošle godine i ovo nam je prva sezona. Bez obzira na situaciju imamo dosta sreće – jer upravo zbog koronavirausa se dosta naših građana opredililo da provedu svoj odmor baš ovde na Fruškoj gori. Ono što nas izdvaja u odnosu na druge je to da raspolažemo sa 9 bazena u kojima je termalna voda, osim toga imamo parno kupatilo, tepidarijum, slanu sobu, više vrsta sauna i odvojenih relaks zona...

Deo bazena u zatvorenom prostoru hotela „Terme”

Mi smo jedan od retkih hotela u Srbiji koji ima SPA i velnes ponudu na 12 hiljada kvadratnih metara, što je bitno naročito sada, jer nema gužve. Pored toga naši gosti mogu da se prošetaju do Vrdničke kule, razonode u adrenalin parku, a novost u podnudi će biti Zip lajn čiji će spust biti dugačak 1650 metara. Njegova izgradnja je već završena i očekujemo da će biti pušten početkom jeseni. Ovo će biti pravo adrenalinsko iskustvo gostima koji se ne boje visine – otkrila nam je Jelena Perić, menadžer prodaje hotela „Fruške terme“ u Vrdniku.

Bazeni hotela „Termal” Vrdnik

Koliko je sve to privlačno turistima govori činjenica da je Vrdnik rado posećen. Ovo je banja koja ima potencijal i kojoj prepoznavanje potreba današnjih turista, ali i dobra sprega lokalne samouprave, turističke organizacije i stanovnika ove opštine može doneti prosperitet. Važno je raditi na uređenju mesta, proširivanju pešačke zone i parka, ali i turističko-ugostiteljske ponude, jer je današnji turista mnogo zahtevniji nego pre.   

Marina Jablanov Stojanović

Foto: Mariniranje

Manastir Ravanica u Vrdniku
Vrdnička kula