Kulinarije

Američka pita

americka pita

Američka pita

americka pita

● 3 šolje glatkog brašna
● 1 kašika soli
● 3 kašike šećera
● 250 g putera
● 6 kašika hladne vode

fil:

● 8 jabuka
● 2 kašike prezli
● 3/4 šolje smeđeg šećera
● 2 kašike cimeta

gornji sloj:

● 100 g prezli
● 1 šolja žutog šećera
● 125 g putera

Umesiti testo od brašna, soli, šećera, putera i vode. Prvo izmešati suve sastojke, pa dodati puter isečen na listiće i malo vode.
Staviti testo u frižider da odstoji oko pola sata.
U međuvremenu oljuštiti i narezati jabuke na kockice.
Izmešati žuti šećer, mrvice i cimet, pa posuti ovom smesom jabuke i dobro ih promešati.
Za gornji sloj u drugoj posudi pomešati prezle i žuti šećer.
Istanjiti testo na veličinu pleha (najbolje okrugli plići pleh) i pažljivo ga prebaciti u pleh tako da oko 3cm testa visi preko ivice. Jabuke raporediti po testu i posuti već pripremljenom smesom od šećera i mrvica. Po tome iseći tanke listiće putera tako da prekrije kolač. Višak testa palcem i kažiprstom umotati oko pite da izgleda kao pletenica.
Peći u zagrejanoj rerni oko 45 minuta na od 180°C.