Kulinarije
LIKER OD ORAHA
Marinirana orahovača Urbani mit je da je orahovac, ili liker od mladih oraha, pun joda i odličan prirodni eliksir za probleme sa štitastom žlezdom. Međutim, …
PROTEINSKI HLEPČIĆI
Može i bez brašna Ako se pitate da li je moguće napraviti bezglutenski hleb bez brašna i bez žitarica – spremno odgovaram moguće je! Ne …
ZAČINI: SMESA PiKo-KiKo
Moja mirisna mešavina Igranje ukusima i mirisima jedan je od kreativnih poslova u kuhinji. Začini tu igraju maestralnu ulogu: oni hrani poboljšavaju ukus, utiču na …
CRNI KIM ILI ĆUROKOT (ČUREKOT, ČURUKOT)
Cvet crnog kima može biti bele ili plave boje Leči sve, jedino smrt ne! Ćurokot sam dobila na poklon od svoje prijateljice iz Sarajeva. Gledala …
ZDRAV KREM-SLADOLED
Ledena čoko-poslastica Kada se zaželim neke fine poslastice u ove vrele dane, setim se upravo ove koja ne zahteva mnogo vremena. Drugo, što je još …
Pesto sa sremušem
Proleće u teglici U proleće nas obraduje ova samonikla biljka, stanovnica listopadnih šuma svojom lekovitošću i finim ukusom. Kada ga u šumi berete secite samo …
Letnja slagalica
Letnja slagalica Za jela koja se prave u rerni, a imaju različite slojeve u našem jeziku ne postoji prava reč. Koristimo reč musaka, a to …
Mousse au chocolate a la Dukanac
Čokoladni mus sa suvim voćem i lešnikom Iza ovog francuskog imena krije se jedna sjajna veganska poslastica u kojoj nema dodatog šećera! Razmišljajući kako da …
MAROKANSKA KUHINJA
Egzotične đakonije Maroko je zemlјa koju zaplјuskuje Sredozemno more i Atlanski okean, kojoj pripada deo Sahare i koju krasi planina Atlas. Starijim generacijama za ovu …
Rfissa (tažin s povrćem i piletinom)
Rfissa (tažin s povrćem i piletinom) Priliku da se upoznam s ovom kuhinjom imala smo u Kulturnom centru „Grad“ u Beogradu gde je Društvo srpsko-marokanskog …
Alhemičareva torta od pоvrća
Alhemičareva torta od pоvrća Mnogi se pitaju kako u kuhinji nastaje čarolija? – Moj odgovor je uvek kada vas nešto inspiriše, a vi se prepustite …
Dvobojna čorba Viktorija
Dvobojna čorba Viktorija Pre tačno deset godina put me je naneo na Palić. Tamo sam, zajedno s divnim kolegama Ruškom Luko, Petrom Samrdžijom i Nikolom …
CELER SA PRŽENIM LEŠNICIMA
Salata od lišća i stabljika celera s prženim lešnicima Celer spada u one retke biljke kod kojih je sve lekovito i jestivo: list, stabljika, koren …
Punjene lađice
Punjene ladjice Ovo jelo može da se posluži i kao toplo i kao hladno predjelo, ali i kao glavno jelo. Po želji, paprike se mogu …
Pasta s dagnjama
Pasta s dagnjama Kad pomislim na dagnje, uvek se setim jednog divnog leta u Karinu (Hrvatska, zadarska regija) početkom osamdesetih. Tada smo s brodicom često …
Riba na gradele po receptu dva morska vuka
Riba na gradele po receptu dva morska vuka Putujući u neki drugi kraj idemo da doživimo nešto novo. Zato kada se nađete na moru vladajte …
Bećarski ratatouille
Bećarski ratatouille Za sve koji vole povrće ovo je idealno letnje jelo. No, čemu ova složenica? – Upravo zato, što je u pitanju jedan složenac …
Bakine pogačice
Bakine pogačice 6 šolja brašna (od 2 dl) + još 1 šolja 1 kašičica soli 1 prašak za pecivo 1/4 paketića svežeg kvasca 3 dl …
Zdravi namaz
Slatka i slana verzija Budvig krema Čuvena lekarka dr Johana Budvig je tražeći recept za idelan početak dana došla do ovog namaza. Krem predstavlja prirodno …
Mamine gomboce s kajsijama
Mamine gomboce s kajsijama Ne znam onog ko ih ne voli! To je i moje omiljeno jelo iz detinjstva! Obično se prave sa šljivama, ali …
Karolinini keksići s lavandom
Karolinini keksići s lavandom Da li ste nekad bili na polju lavande? – Ne propustite tu priliku, jer je sve je ljubičanstveno i zanosno mirisno …
Namaz od maslina sa začinskim biljem
Namaz od maslina sa začinskim biljem Ovaj namaz od maslina bi se slobodno mogao nazvati izuzetno zdravim da nije slan – što mu naravno daju …
Mindfulness tricolour
Mindfulness trikolor Šta spremiti za vegane? Odgovor je uvek lak – ono što ima u sebi voće i povrće je siguran izbor. Spremajući se za …
Koljivo od isklijalih zrna pšenice
Koljivo od isklijalih zrna pšenice Žito ili koljivo je jedan od važnih simbola slave i Božića. Kada se zrno pšenice stavi u zemlju, ono proklija, …
Beskvasne zemičke
Beskvasne zemičke Nekada vam nevolje s zdravljem otvore neka druga vrata i vi otkrijete čitav novi svet… Tako je bilo i sa ovim beskvasnim zemičkama… …
Vilinska gozba
Vilinska gozba Imam nekoliko prijateljica s kojima se družim s vremena na vreme, jer nije lako uskladiti sve naše obaveze. To su osobe prepune dobrote, …
Američka pita
Američka pita • 3 šolje gl. brašna • 1 kašika soli • 3 kašike šećera • 250 g putera • 6 kašika hladne vode fil: …
Sećanje na leto – hobotnica s povrćem ispod sača
Sećanje na leto – hobotnica s povrćem ispod sača • 1 smrznuta hobotnica (oko 1 kg) • 2 tikvice • 1 kg krompira • 1 …
Muški ručak na skiperski način
Muški ručak na skiperski način • 3 babure • 1 veća jabuka • 4 šargarepe • 2 paradajza • 2 tikvice • 1 manji patlidžan …
Špagete a la marinero
Špagete a la marinero • 500 g špageta • 500 g mlevenog mesa • 2 šargarepe • 1 patlidžan • 1 tikvica • 1 crveni …
Kuskus za gladnu posadu
Kuskus za gladnu posadu • 2 šargarepe • 1 manji praziluk • 1 patlidžan • 1 tikvica • 1 paprika • 10 do 15 čeri …
Pasta a la Lumbarda
Pasta a la Lumbarda • 300 g pečenih i očiščenih (bez glave i kostiju) sardina • 500 g makarona • 1 tikvica • 1 crveni …
Sardine u maslinovom ulju s blitvom i krompirom
Sardine u maslinovom ulju s blitvom i krompirom • 1 kg sardina • 1 dl maslinovog ulja • 2 grančice ruzmarina • 500 g krompira …