Kulinarije

Kulinarije

zdravi sladoled Foto Mariniranje

ZDRAV KREM-SLADOLED

Ledena čoko-poslastica Kada se zaželim neke fine poslastice u ove vrele dane, setim se upravo ove koja ne zahteva mnogo vremena. Drugo, što je još …
Dalje
Trljanica Foto Mariniranje

Trljanica

Salata punog ukusa Tradicionalna salata sa jugoistoka Srbije sastoji se od dva osnovna sastojka: praziluka i sušene crvene paprike. Dodaju joj se još i sirće, …
Dalje
Plasinta Mariniranje Foto M JAblanov (0)

Plašinta

Plašinta Za vlaški specijalitet plašintu čula sam boraveći na Đerdapu. Bilo nam je lepo i imali smo prilike da probamo sjajan vlaški sir. Malo nas …
Dalje

Pesto sa sremušem

Proleće u teglici U proleće nas obraduje ova samonikla biljka, stanovnica listopadnih šuma svojom lekovitošću i finim ukusom. Kada ga u šumi berete secite samo …
Dalje
Mariniranje slagalica Foto M Jablanov

Letnja slagalica

Letnja slagalica Za jela koja se prave u rerni, a imaju različite slojeve u našem jeziku ne postoji prava reč. Koristimo reč musaka, a to …
Dalje
Mariniranje mousse au chocolate 1 Photo M Jablanov

Mousse au chocolate a la Dukanac

Čokoladni mus sa suvim voćem i lešnikom Iza ovog francuskog imena krije se jedna sjajna veganska poslastica u kojoj nema dodatog šećera! Razmišljajući kako da …
Dalje

MAROKANSKA KUHINJA

Egzotične đakonije Maroko je zemlјa koju zaplјuskuje Sredozemno more i Atlanski okean, kojoj pripada deo Sahare i koju krasi planina Atlas. Starijim generacijama za ovu …
Dalje
Mariniranje Rfissa tajine Foto M Jablanov

Rfissa (tažin s povrćem i piletinom)

Rfissa (tažin s povrćem i piletinom) Priliku da se upoznam s ovom kuhinjom imala smo u Kulturnom centru „Grad“ u Beogradu gde je Društvo srpsko-marokanskog …
Dalje
Mariniranje Harisa Foto M Jablanov

Harisa

Harisa Priliku da se upoznam s ovom kuhinjom imala smo u Kulturnom centru „Grad“ u Beogradu gde je Društvo srpsko-marokanskog prijatelјstva organizovalo delikatesno veče marokanske …
Dalje
Mariniranje vegetable tart detail Foto M Jablanov

Alhemičareva torta od pоvrća

Alhemičareva torta od pоvrća Mnogi se pitaju kako u kuhinji nastaje čarolija? – Moj odgovor je uvek kada vas nešto inspiriše, a vi se prepustite …
Dalje
Mariniranje two colours soup photo M Jablanov

Dvobojna čorba Viktorija

Dvobojna čorba Viktorija Pre tačno deset godina put me je naneo na Palić. Tamo sam, zajedno s divnim kolegama Ruškom Luko, Petrom Samrdžijom i Nikolom …
Dalje
Mariniranje celery with hazelnuts photo M Jablanov

CELER SA PRŽENIM LEŠNICIMA

Salata od lišća i stabljika celera s prženim lešnicima Celer spada u one retke biljke kod kojih je sve lekovito i jestivo: list, stabljika, koren …
Dalje
Mariniranje punjene ladjice Foto M Jablanov

Punjene lađice

Punjene ladjice Ovo jelo može da se posluži i kao toplo i kao hladno predjelo, ali i kao glavno jelo. Po želji, paprike se mogu …
Dalje
Mariniranje pasta s dagnjama Foto M Jablanov

Pasta s dagnjama

Pasta s dagnjama Kad pomislim na dagnje, uvek se setim jednog divnog leta u Karinu (Hrvatska, zadarska regija) početkom osamdesetih. Tada smo s brodicom često …
Dalje
Mariniranje riba na gradele Foto M Jablanov

Riba na gradele po receptu dva morska vuka

Riba na gradele po receptu dva morska vuka Putujući u neki drugi kraj idemo da doživimo nešto novo. Zato kada se nađete na moru vladajte …
Dalje
Mariniranje becarski ratatouille Foto M Jablanov

Bećarski ratatouille

Bećarski ratatouille Za sve koji vole povrće ovo je idealno letnje jelo. No, čemu ova složenica? – Upravo zato, što je u pitanju jedan složenac …
Dalje
bakine pogacice

Bakine pogačice

Bakine pogačice 6 šolja brašna (od 2 dl) + još 1 šolja 1 kašičica soli 1 prašak za pecivo 1/4 paketića svežeg kvasca 3 dl …
Dalje
MARINIRANJE budvig krem slatki Foto M Jablanov

Zdravi namaz

Slatka i slana verzija Budvig krema Čuvena lekarka dr Johana Budvig je tražeći recept za idelan početak dana došla do ovog namaza. Krem predstavlja prirodno …
Dalje
Mariniranje gomboce s kajsijama Foto M Jablanov

Mamine gomboce s kajsijama

Mamine gomboce s kajsijama Ne znam onog ko ih ne voli! To je i moje omiljeno jelo iz detinjstva! Obično se prave sa šljivama, ali …
Dalje
Mariniranje Karolinini keksi sa lavandom

Karolinini keksići s lavandom

Karolinini keksići s lavandom Da li ste nekad bili na polju lavande? – Ne propustite tu priliku, jer je sve je ljubičanstveno i zanosno mirisno …
Dalje
namaz od maslina

Namaz od maslina sa začinskim biljem

Namaz od maslina sa začinskim biljem Ovaj namaz od maslina bi se slobodno mogao nazvati izuzetno zdravim da nije slan – što mu naravno daju …
Dalje
salata

Mindfulness tricolour

Mindfulness trikolor Šta spremiti za vegane? Odgovor je uvek lak – ono što ima u sebi voće i povrće je siguran izbor. Spremajući se za …
Dalje
Zito - f

Koljivo od isklijalih zrna pšenice

Koljivo od isklijalih zrna pšenice Žito ili koljivo je jedan od važnih simbola slave i Božića. Kada se zrno pšenice stavi u zemlju, ono proklija, …
Dalje
beskvasne zemicke

Beskvasne zemičke

Beskvasne zemičke Nekada vam nevolje s zdravljem otvore neka druga vrata i vi otkrijete čitav novi svet… Tako je bilo i sa ovim beskvasnim zemičkama… …
Dalje
Vilinska gozba

Vilinska gozba

Vilinska gozba Imam nekoliko prijateljica s kojima se družim s vremena na vreme, jer nije lako uskladiti sve naše obaveze. To su osobe prepune dobrote, …
Dalje
americka pita

Američka pita

Američka pita • 3 šolje gl. brašna • 1 kašika soli • 3 kašike šećera • 250 g putera • 6 kašika hladne vode fil: …
Dalje
hobotnica ispod saca

Sećanje na leto – hobotnica s povrćem ispod sača

Sećanje na leto – hobotnica s povrćem ispod sača • 1 smrznuta hobotnica (oko 1 kg) • 2 tikvice • 1 kg krompira • 1 …
Dalje
muski rucak na skiperski naciin

Muški ručak na skiperski način

Muški ručak na skiperski način • 3 babure • 1 veća jabuka • 4 šargarepe • 2 paradajza • 2 tikvice • 1 manji patlidžan …
Dalje
spagete a la marinero

Špagete a la marinero

Špagete a la marinero • 500 g špageta • 500 g mlevenog mesa • 2 šargarepe • 1 patlidžan • 1 tikvica • 1 crveni …
Dalje
kus kus

Kuskus za gladnu posadu

Kuskus za gladnu posadu • 2 šargarepe • 1 manji praziluk • 1 patlidžan • 1 tikvica • 1 paprika • 10 do 15 čeri …
Dalje
pasta

Pasta a la Lumbarda

Pasta a la Lumbarda • 300 g pečenih i očiščenih (bez glave i kostiju) sardina • 500 g makarona • 1 tikvica • 1 crveni …
Dalje
ribice

Sardine u maslinovom ulju s blitvom i krompirom

Sardine u maslinovom ulju s blitvom i krompirom • 1 kg sardina • 1 dl maslinovog ulja • 2 grančice ruzmarina • 500 g krompira …
Dalje