VOJVOĐANSKA ČESNICA

Slatka u inat Mariji Tereziji

Za veliki hrišćanski praznik Božić vezani su razni običaji, koji verovatno potiču iz vremena pre nego što su Sloveni primili hrišćanstvo. Jedan od tih običaja je i da se za ovaj veliki praznik pripremi 12 različitih jela – gde svako jelo donosi dobrobit za jedan mesec u godini. Jedno od tih 12 jela je i česnica – a ona je u Vojvodini slatka, neki kažu da bi i godina bila slatka.

Slavski kolač i vojvođanska česnica

Ipak, istina je da je u Vojvodini česnica slatka u inat Mariji Tereziji. Naime, za vreme svoje vladavine carica je uvela posebne poreze da bi suzbila neumerenost prilikom proslavljanja svadbi i slava po kojoj su Srbi u Austrougarskoj bili poznati. To je bio porez na sečenje slavskog kolača. Ono čemu se bečka imperatorka nije je nadala je da ovaj porez nije punio carsku kasu. Desilo se baš suprotno! Sa odredbom da se porezi povećaju, javio se inat. Srpsko stanovništvo u Austougarskoj je jednostavno prestalo da mesi obredne kolače, pa nisu plaćali ni porez. Ipak nisu ni hteli da ostanu bez slavskog kolača i božićne česnice pa su ih mesili kao slatke kolače koji su već isečeni na delove, a za to nisu morali da se plaćaju porez.

Otada Vojvođani česnicu prave kao suvu pitu s orasima, dok se u Srbiji česnica pravi kao pogača. Ipak, u svaku česnicu se neizostavno i stavlјa novčić, zrno pšenice, zrno kukuruza i grančica drena, sa želјom da onaj ko nađe nešto od toga bude srećan, bogat, zdrav i da mu dobro rodi letina. Po običaju česnica se nije sekla, nego lomila.

Moj recept donekle je izmenjen onaj tradicionalni jer nema šećera. Naime, umesto šećera stavljam urme – bude slatko i sočnije nego s šećerom, ali po želji možete umesto urmi staviti 150 g šećera.

Potrebno je:

• 500 g tankih kora
• 300 g oraha
• 100 g meda
• 200 g urmi
• 200 g suvog grožđa
• 0,5 dl ruma (da se natope gržđice) i nekoliko kapi etarskog ulja cimeta i slatke pomorandže

premazivanje:

• 100 g rastopljene masti, kokosovog ulja ili putera
• 2 dl vode (može i mineralna voda)

začini:

• kašičica mlevenog cimeta
• muskatni orah (po želji)

Suvo grožđe potopiti u rum pola sata pre upotrebe da nabubri.

Spremiti orahe – samleti 150 g, a ostatak od 150 g sitno iseckati i pomešati iseckanim urmama ili ih rasporediti po celoj kori (kao na slici).

Pomešati rastopljenu masnoću s vodom.

Tepsiju namazati masnoćom pa na dno staviti tri kore. Ravnomerno po korama rasporediti orahe pa posuti grožđem. Staviti dve kore pa poprskati s mešavinom vode i masnoće, posuti ravnomerno s medom pa posuti orasima i suvim grožđem. Posle nekoliko slojeva staviti novčić, zrno kukuruza, pšenice i grančicu drena. Preklopiti korama i ponoviti postupak dok se ne potroše svi sastojci.

Kada se stavi poslednji sloj kora iseći česnicu na parčiće želјene veličine, preliti je mešavinom vode i masnoće i staviti da se peče u zagrejanu rernu na 200 stepeni. Posle 10 minuta smanjiti na 160 pa peći dvadesetak minuta. Kad porumeni – gotova je.

Marina Jablanov Stojanović

Foto: Mariniranje