bakine pogacice

Bakine pogačice

Bakine pogačice

bakine pogacice

● 6 šolja brašna (od 2 dl) + još 1 šolja
● 1 kašičica soli
● 1 prašak za pecivo
● 1/4 paketića svežeg kvasca
● 3 dl jogurta (1,5 šolja)
● 2 kašike masti
● 250 g putera
● 1 kašika milerama
● 1 celo jaje + žumance
● 1 kesica kima
● 1 belance za premazivanje

U vanglici pomešati 6 šolja brašna i ostale suve sastojke. Pa u to izmrviti kavasac, dodati jogurt, puter sobne temperature, kašiku milerama, jedno jaje i žumance. Zamesiti mekano testo. Po potrebi dodati još malo brašna.

Na brašnom posutoj radnoj površini staviti loptu od testa, rukama je malo istanjiti i posuti baršnom. Potom oklagijom istanjiti testo na debljinu oko 1 cm.

Premazati testo ulupanim belancetom i posuti kimom. Zatim ga iseći na trake debljine 1 cm.  Uvijati trake i tako formirati pogačice koje ne treba da budu veće od 3 cm u prečniku.

Ređati ih na pek papir u tepsiji. Staviti da se peku u rerni ugrejanoj na 200 stepeni Celzijusa. Kada se stave u rernu, smanjiti temperaturu na 180 stepeni. Peći 15 do 20 minuta dok ne porumene.