beskvasne zemicke

Beskvasne zemičke

Posted on Posted in Kulinarije
beskvasne zemicke

Beskvasne zemičke

Nekada vam nevolje s zdravljem otvore neka druga vrata i vi otkrijete čitav novi svet… Tako je bilo i sa ovim beskvasnim zemičkama… Moja ćerka je otkrila ovaj sjajan recept Irish Spelt Soda Bread koji nam je poslužio kao osnova da se malo poigramo i napravimo našu kombinaciju. Pošto smo drugi put napravile veću meru, iznenadilo nas je da zemičke koje smo čuvale u platnenoj vrećici mogu da traju i do dve nedelje!

Ono što smo dodale su semenke bundeve golice, suncokreta, susam i ovsene mekinje. Potom smo oplemenile himalajsku so s majčinom dušicom (u drvenom avanu smo u razmeri 1:1 dodale so i sušenu majčinu dušicu i dobro isitnile), a na kraju dodale i ćurokot .

Ćurokot (nigella sativa) ima ukus koji pomalo podseća na luk. To je začin koji sam dobila od Cice Sekulić, prijateljice iz Sarajeva. Zovu ga još i crni kumin, pa čak i blagosloveno seme, jer se veruje da veoma pozitivno utiče na imunitet. U kulinarstvu se najviše koristi kao začin kojim se posipa pecivo.

  • 500 g brašna od spelte
  • 50 g mlevenog lana
  • kašika čia semena
  • 1-2 kašičice soli sa začinima (sušena majčina dušica ili bosiljak)
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 do 2 kašike ovsenih mekinja
  • 2 šolje mleka (~500ml) (za vegansku opciju bademovo, sojino, pirinčano mleko..)
  • 1 kašika meda
  • 60 ml maslinovog ulja
  • 1 kašika soka od limuna
  • semenje (bundeva, suncokret, susam..)
  • 1 kašičica ćurokota (crni kumin)

Rernu zagrejati na 180°C.

U jednoj posudi pomešati suve sastojke: brašno, prašak za pecivo, lan, čia seme i semenke. U drugoj posudi pomešati vlažne sastojke, pa ih preliti preko suvih i lagano umesiti testo. Ako se jako testo lepi dodati ovsene mekinje.

Nauljiti ruke i napraviti zemičke. Zaseći ih odozgo.

Premazati mlekom i posuti semenkama (susam, čukurot). Peći otprilike 40 minuta, pa smanjiti temperaturu na 160°C i peći još desetak minuta. Ako su manje manje, ukupno se peku 30-40 minuta. Poprskati vodom.

Ukoliko niste sigurni da li je testo pečeno, probodite čačkalicom zemičke, pa, ako je čačkalica koju izvadite čista, bez ostataka testa, onda je pečeno!

Poslužiti sa kajmakom ili premazom od avokada i uživati!