Put putujem

Grčka: Afitos na Halkidikiju

Afitos 1
Afitos pogled

Mesto s mediteranskim šmekom

Afitos se nalazi 83 kilmetra udaljen od Soluna na poluostrvu Halkidiki na prvom kraku koji se naziva Kasandra. Ono što ga razlikuje od mnogih turističkih mesta u grčkoj Makednoniji je tipična mediteranska arhitektura: uske ulice, kamene kuće, mali trgovi. Meštani Afitosa su pružili otpor neorganizovanom turističkom razvoju i tako uspeli da sačuvaju autentičnost i održe svoju kulturnu baštinu. Sada ga baš to čini jedinstvenim u ovom području.

Mesto se nalazi na steni koja je kao balkon nad morem. Litica je obrasla mediteranskom vegetacijom i s nje puca prekrasan pogled na drugi krak Sitoniju i tirkizno plavo more zaliva Toroni. Postoji i šetaliste sa nizom restorana odakle je pogled takođe fantastičan. Afitos je poznat po kafićima, poslastičarnicama, ali i restoranima i tavernama gde se gosti uz grčke specijalitete i tradicionalnu muziku. Ipak, ovo nije mesto ludog provoda za mlade, jer se noćni barovi i diskoteke nalaze u susednom mestu Kalitea.

Afitos plaza
Afitos plaza 1

Do plaža koje se nalaze ispod gradića treba oko petnaest minuta hoda, ali teži deo je povratak koji podrazumeva uspon. Ipak, do peskovitih plaža Afitosa može se stići i kolima. One nisu preterano široke, ali imaju dovoljno uređenih delova, gde su i kafići sa ležaljkama i suncobranima. Ukoliko vas ovo odvrati od letovanja u tom simpatičnom mestu, ipak nemojte da propustite da ga posetite, jer Afitos predstavlja lepu destinaciju za celodnevni izlet tokom letovanja na Halkidikiju.

Ono što vredi videti u Afitosu je jedinstvena arhitektura crkve Svetog Dimitrija koja je sagrađena 1859. godine i nalazi se na centralnom trgu. U centru mesta nalazi se etnografski muzej u kojem se nalaze različite umetničke izložbe, kao što su alati i pribor koji su u prošlosti koristili lokalni stanovnici. Siguno će vam privući pažnju i puno lepih detalja na kućama, cveće i saksije s bosiljkom koje su zaštitni znak svakog grčkog doma.

Poluostrvo Halkidiki sastoji se od 3 kraka prvi je Kasandra, drugi Sitonija i treći Atos. U grčkoj mitologiji često se spominje Halkidiki: u Kasandri je pokopan div zemljotresa Engelados. Prema legendi planina Atos se formirala od stene koju je istoimeni div bacio bogovima, a drugi krak Sitonia svoje ime duguje Sitonu, Posejdonovom sinu. Prvi krak Kasandra ime nosi po makedonskom kralju Kasandrosu. Na Halkidikiju se nalazi i grad Stagira rodno mesto čuvenog grčkog filozofa Aristotela koji je bio učitelj još čuvenijem grčkom vojskovođi Aleksandru Makedonskom.

Unutrašnjost poluostrva slabo je naseljena, tu se nalaze maslinjaci, vinogradi i voćnjaci. Interesantno je da se ovde ništa ne prepušta milosti i nemilosti prirode nego se sve zaliva! Lokalno stanovništvo živi uglavnom u priobalnom delu i, osim turizmom, bavi se poljoprivredom i ribolovom. Ovde je razvijena i proizvodnja meda, vina i maslinovog ulja, pa ove proizvode obavezno kupite kod lokalnog stanovništva i ponesite da uživate u ukusima Grčke i po povratku sa odmora.

Afitos
Afitos detalj
Afitos detalj 1
Afitos detalj 2

Marina Jablanov Stojanović

Izvor: Dnevnik

Foto: M. Stojanović, M. Jablanov Stojanović