Kulinarije

Mamine gomboce s kajsijama

Mariniranje gomboce s kajsijama Foto M Jablanov

Mamine gomboce s kajsijama

Mariniranje gomboce s kajsijama Foto M Jablanov

Ne znam onog ko ih ne voli!

To je i moje omiljeno jelo iz detinjstva! Obično se prave sa šljivama, ali sa kajsijama su neprevaziđene. Sećam se da mi ih je baka jednom prilikom punila i s čokoladom!

Imam prijateljicu koja obožava gomboce i jako često ih pravi. Puno je eksperimentisala čime da ih napuni –i došla do toga da su ipak najlepše kada je voće u njima kiselkasto slatko – šljiva, kajsija i višnja. Kada se prave s višnjama, onda je najbolje uzeti očišćene i zamrznute, jer su čvrste i tada se lako oblikuje testo oko njih.

Moram da priznam da jedina vrsta testa s kojim imam problema je testo s krompirom. Tako da je pravljenje gomboca za mene pravi izazov – kako ih napraviti da su fine i meke, a da vam se ne lepe za ruke… Zato evo recepta moje mame, koja je pravi ekspert!

apricot

Potrebno je:

za testo

800 g krompira, tj. 600 g kuvanog i očišćenog
1 kašičica soli
2 žumanca
30 g putera
300-350 g oštrog brašna

20 manjih i čvršćih kajsija

 2 do 3 kašike ulja od koštica grožđa
50 g putera
200 g prezli
150 g šećera
1 vanilin šećer
malo cimeta

Krompir skuvati u ljusci, oljuštiti i ispasirati. Rastresti i ostaviti da se rashladi. Ne preskačite ovaj deo, jer će testo na taj način vezati manje brašna, što znači da će gomboce biti mekše i lepše. Dodati kašičicu soli, dva žumanca i 30 g putera i sve izmešati. Dodati 300 g brašna i zamesiti testo. Testo će biti malo lepljivo i to je ok. Ako je jako lepljivo, dodati još malo brašna.

Testo podeliti na dva dela. Na radnoj površini koju smo prethodno posuli brašnom prvi deo rastanjiti na pravougaonik okvirno 16×40 cm. Testo iseći na deset delova, tako da se dobiju kvadrati približno jednake veličine, oko 8×8 cm. U svaki staviti po jednu kajsiju i obaviti testom. Sve ponoviti i sa drugom polovinom testa.

U većem loncu zagrejati vodu dok ne počne da vri. Spustiti tada knedle i kuvati ih dok ne isplivaju, od tog vremena treba ih kuvati još 5 minuta na tihoj vatri.

Dok se gomboce kuvaju propržiti prezle na zagrejanoj masnoći. Moja mama ih prži na 4 kašike masti. Međutim, ako ste vegeterijanac, onda u tiganju na 2 -3 kašike zagrejanog ulja od koštica grožđa dodajte 50 g putera. Propržite hlebne mrvice dok ne porumene.

Vaditi knedle rešetkastkom kašikom i vrele ih obilno uvaljati u prezle sa svih strana. Ređati u činiju i posuti ostatkom prezli. Tek tada ih posuti šećerom koji je izmešan s vanilin šećerom i cimetom.

Prijatno!

Foto: M. Jablanov, Pixabay