Namaz od maslina sa začinskim biljem
Ovaj namaz od maslina bi se slobodno mogao nazvati izuzetno zdravim da nije slan – što mu naravno daju masline. No, umerenom upotrebom, ni to neće predstavljati problem, jer ćete sigurno uživati u njegovom ukusu.
Sveže začinsko bilje daće ovom namazu poseban ukus i aromu, naročito korijander. Lekovita svojstva matičnjaka, bosiljka, nane i žalfije su manje više svima poznata na ovim prostorima, ali se svež korijander odskora može naći na našim pijacama. Izuzetno je zdrav, važi za velikog čistača organizma, jer u sebi sadrži supstance koje vezuju toksine. Bogat je gvožđem koje je u takvim spojevima da se lako apsorbuje, pa je prirodan lek protiv anemije. Pomaže kod artritisa i reume tako što smanjuje otoke, a smanjuje i nivo šećera i holesterola u krvi. U kulinarstvu se najviše koristi u azijskoj i južnoameričkoj kuhinji. Secifičnog je ukusa i jake arome.
Osim kao namaz na hleb kojeg ćete u tankom sloju namazati preko putera, možete ga koristiti i kao začin za salatu ili kao pesto za testeninu. Njime možete začiniti čorbe i variva.
• 100 g zelenih maslina bez koštice
• 0,5 dl ekstra devičanskog maslinovog ulja
• sok od pola limuna
• nekoliko grančica svežeg korijandera
• nekoliko grančica svežeg matičnjaka
• 2 do 3 struka svežeg bosiljka
• 2 do 3 struka sveže nane
• nekoliko listova žalfije
Začinsko bilje se opere, odstrane se grančice od matičnjaka, nane i bosiljka i na grubo se iseckaju. Sve se stavi u blender zajedno s maslinama, uljem i limunovim sokom. Izmiksa se dobro da se dobije namaz fine strukture.
Ukoliko se ne upotrebi odmah, može se čuvati u staklenoj teglici. Najbolje je da se prelije s malo maslinovog ulja na kraju da ne bude u dodiru s vazduhom i da se čuva u frižideru 5 do 7 dana. Ukoliko pravite veću količinu možete i da zamrznete. Dodavanjem nekoliko čenova belog luka produžiće mu se trajnost, ali ćete dobiti i novi ukus! Neka ovo bude samo inspiracija za vašu kombinaciju.
Prijatno!