Vinske priče

Sovinjon

NAJAVA sauvignon

Sovinjon

Sovinjon (sauvignon) ili muskatni silvanac, kako ponegde kod nas još zovu ovu vinovu lozu, spada među pet najpoznatijih belih vinskih sorti na svetu. Poreklom je iz Žironde, u Francuskoj. Gaji se u svim vinogradarskim zemljama s umerenom klimom. Rađa malo. Uvek je u modi, jer se iz njenih malih valjkastih grozdova s okruglim i slatkim bobicama žućkastozelene boje, vrlo karakterističnog ukusa (asocira na zeleno), cedi intenzivno aromatično, ali nežno, elegantno, mekano i baršunasto vino.

Najviše se gaji u Francuskoj, u kojoj se, odlukom predsednika Šarla de Gola, vino od sovinjona protokolarno služi u palati na Jelisejskim poljima. U pokrajini Bordo, sovinjon mešaju sa semijonom i muskadelom i tako dobijaju čuvena desertna soternska vina. U zemlji Gala za sovinjon kažu da je „vino kraljeva i kralj vina“.

Kod nas se uzgaja u vinogorjima s kontinentalnom klimom, ali nažalost premalo. Sa 17,5 hektara vinograda na fruškogorskom potesu Velika Karagača, „Fruškogorac“ u Petrovaradinu je naš najozbiljniji proizvođač sovinjona. Reč je o dva klona (R-3 i VCR-108) koji pomešani daju vrhunsko vino izražajnog karaktera.

Sovinjon iz porodice Varadin, berba 2004, punjen u karakterističnoj boci, s opremom i etiketom, koje mu daju svetski izgled. Boja mu je slamastožuta, s jedva primetnim zelenkastim odsjajima. Na nosu je slabo travnat i sa nedovoljno zove, po kojoj je prepoznatljiva ova sorta. Voćnost mu je citrusna, s notom ogrozda i diskretnim mirisom zrelih bresaka. U ustima vino je svileno, mineralno, sočno i oblo.

Svežinu daje pri kraju, što znači da ga treba piti, pre nego što se pogrbi i dobije prve bore. Ovo otmeno vino traži isto takva jela, od belog mesa, plemenite slatkovodne ribe i plodova mora. Odličan je pratilac i jagnjetini s ražnja, jelima od testenine, dimljenim sirevima... Dobar je aperitiv.

Petar Samardžija

Foto: N. Stojanović, Pixabay