Put putujem

TERMALNO JEZERO U PAČIRU

Mariniranje banja Pacir

Kap ružičastog u Panonskom moru

Negde na pola puta od Novog Sada prema Subotici, u blizini Bačke Topole nalazi se selo Pačir, a u njemu, malo čudo – veštačko jezerce ispunjeno slanom, termalnom i lekovitom vodom i to ružičaste boje! Boja potiče od joda, broma i litijuma koji se ovde nalaze u visokoj koncentraciji. Soli ima 21-22 grama po litru.

Šteta je, što šljunak kojim je nasuto jezero nije bele boje, jer bi voda tada bila nestvarne pink boje. Ipak, ovaj lep objekat i jezero nastalo je delom od samodoprinosa meštana, a delom od sredstava lokalne samouprave, pa je razumljivo da nije bilo mogućnosti da se udovolji ovakvom zahtevu. No, ko zna, možda će jednom i to da se uradi – jer tek tada bi postalo prava atrakcija! Verujem da bi mnogi baš zato dolazili ovde da vide to čudo prirode.

Kupalište je uređeno, čisto, a sada je sagrađen i zatvoren banjski prostor. Samo jezero ima oko 2000 kvadratnih metara, a to je otprilike veličina dva olimpijska bazena. Voda dolazi iz dubine od 1.400 metara i na osnovu njenog sastava je dobila sertifikat lekovite, pa ovo mesto može da se zove banja. Temperatura vode je 72 stepena, ali se meša sa bunarskom vodom da bi se rashladila na oko 30 stepeni. Postoji preliv, jer stalno dotiče sveža voda. Kvalitet vode se često kontroliše, mada je koncentracija minerala takva da ne dozvoljava da se bilo kakve bakterije razviju.

Ulaz u vodu je postepen, a dubina je oko 1,5 m na sredini jezera. Preporuka kupačima je da prave pauze i da u vodi ne ostaju duže od 20 do 30 minuta u jednom cugu. Ovo je blagotvorna voda za kožu, tako da će ona posle kupanja u jezeru biti glatka i meka. Međutim, ono što može zasmeta je miris vode koji podseća na naftu. Posle tuširanja taj šmek se ne zadržava na koži, ali miris na kupaćim kositimima nestaje tek posle nekoliko pranja.

Postoje kabine za presvlačenje, tuševi s hladnom spolja i toplom vodom u zatvorenom delu. U zatvorenom delu su bazeni za sedenje u ovoj lekovitoj vodi. Ukoliko vam smeta miris ovo nije prostor za vas.

Takođe oko jezera ima i ležaljki koje se posebno ne naplaćuju. Naplaćuje se samo ulaz u kupalište – 300 dinara za odrasle i 200 za decu. Na ovom kupalištu postoji i kafeterija, gde po povoljnim cenama mogu da se kupe osvežavajući napici, kafa, sladoled, langoši (mekike) i palačinke. Objekat radi od 10 do 19 sati.

Za sada samo reči hvale osoblju koje kupalište održava, jer je ovo lepo sređeno i prijatno mesto gde može da se provede dan i uživa u jedinstvenom slanom i ružičastom jezercetu.

Marina Jablanov Stojanović

Foto: M. Jablanov, M. Stojanović