Vilinska gozba

Vilinska gozba

Vilinska gozba

Imam nekoliko prijateljica s kojima se družim s vremena na vreme, jer nije lako uskladiti sve naše obaveze. To su osobe prepune dobrote, lepote, pameti i znanja, a međusobno se pomažemo kao dobre vile! Na jednom od naših druženja na Kosmaju, pošto među nama ima i vegetarijanki, sam napravila ovu salatu u kojoj smo uživale i koja nam je bila prava (vilinska) gozba.

• 4 duguljasta bela patlidžana (beli je slađi i ne mora prethodno da se soli, ali može i plavi da posluži, ali ga prvo treba posoliti da pusti gorčinu)

• 3 tikvice

• 500 g čeri paradajza

• 50 g rukole

• 1 veća glavica crvenog luka

• 2-3 čena belog luka

• malo soli

• 1 kašika aćeta balzamika

• 1 grančica bosiljka

• maslinovo ulje

Tikvice i patlidžan iseći na kolutove 0,5 cm debljine. Nije potrebno soliti. Luk iseći na kolutove, a beli luk sitno iseckati.

Pržiti patlidžane i tikvice s obe strane dok ne dobiju zlatastu boju i postanu mekane.

Ispržene tikvice poređati na dno veće činije, malo posoliti, dodati beli luk, posuti malo rukolom, pa dodati sledeći sloj – pržene patlidžane. Njih takođe blago posoliti, dodati malo belog luka i rukole. Potom dodati čeri paradajz isečen na polovine i preko njega staviti kratko propržen crveni luk. Poprskati aćetom i dodati bosiljak.

Ovako ređati dok se ne potroše sastojci.

Poslužiti uz neki lep domaći integralni hleb sa semenkama, a ko želi može da doda i neku krišku belog kozjeg ili ovčijeg sira.

Prijatno i uživajte!