Vinske priče

Vindulov tri star

Marinirinje glass of red wine Foto M Jablanov

Vindulov tri star

Zvuči nelogično, ali je činjenica: Temerin, smešten u najplodnijem delu bačke ravnice, na turističkoj vinskoj mapi Vojvodine postaje najozbiljniji konkurent mestima fruškogorskog vinogorja. Sve češće autobusi turista prolaze kroz prestonicu srpskog vinogorja Sremske Karlovce i bez zadržavanja nastavljaju put prema salašu „Vindulo”, udaljenom nekoliko kilometara od Temerina prema Bečeju. Salaš je vlasništvo porodice Lasla Dujmovića, poznatog stomatologa i još čuvenijeg vinara. Nalazi se na potesu Kameni bunar, od davnina u pedološkim kartama ucrtanom kao vinogradarska oaza. Oko njega se prostiru nepregledna polja pšenice, kukuruza, suncokreta i drugog ratarskog i industrijskog bilja.

Mnogi se čude otkud vinogradi i vino u bačkoj ravnici. Malo je poznato da u pokrajini ima još puno sličnih oaza, na kojima se vekovima granala plemenita vinova loza.

Laslovi preci bili su vrsni vinogradari, pa je i on najlepše dane dečaštva proveo uz čokote. U nosu su mu za ceo život ostali mirisi kevedinke, šasle, slankamenke i portugizera, vina koja su spravljali njegovi preci, s velikom ljubavlju i poštovanjem. Lasla je život vukao drugim putevima, ali je znao da se jednog dana mora vratiti među čokote, najlepše rastinje na svetu.

Danas je on vlasnik sedam hektara vinograda, usred kojih je savremeni podrum s najmodernijom opremom. U njemu se grožđe prerađuje primenom vrhunske tehnologije i sve se pokazuje turistima, ljubiteljima vina. Sada se ovde proizvode bela vina panonija i mirna bačka, roze rosana i crno vino tri star.

Tri star je zapravo kupaža triju sorti, zvezda svih svetskih vinogorja: kabarne sovinjona, kabarne frana i merloa. Sva tri su poreklom s francuskog vinogradarskog neba. Kabernei su rođaci: prvi je fin gospodin, uglađenih, aristokratskih manira, a drugi je drvoseča. Prvi vinu daje plemenitost, harmoničnost i nežnost, a drugi robustnost i temperamant. Oba sazrevaju sporo. Zato je tu merlo, koji se s njima izvanredno sljubljuje i ubrzava njihovo zrenje. Mešavina je znalački napravljena i tajna je podruma.

Tri star je zapravo kupaža triju sorti, zvezda svih svetskih vinogorja: kabarne sovinjona, kabarne frana i merloa. Sva tri su poreklom s francuskog vinogradarskog neba. Kabernei su rođaci: prvi je fin gospodin, uglađenih, aristokratskih manira, a drugi je drvoseča. Prvi vinu daje plemenitost, harmoničnost i nežnost, a drugi robustnost i temperamant. Oba sazrevaju sporo. Zato je tu merlo, koji se s njima izvanredno sljubljuje i ubrzava njihovo zrenje. Mešavina je znalački napravljena i tajna je podruma.

S ovim vinom vlasnik podruma Vindulo stvorio je sebi veliku obavezu: da bi ono pokazalo sve svoje vrednosti, moraju da ga prate ozbiljna i odabrana jela.

Petar Samardžija

Foto: N. Stojanović, M. Jablanov, http://www.vindulo.com