KAROLINA ESE O HIDROLATIMA

Cvetne vodice za lepšu kožu

U vrelim letnjim danima koži lica veoma prijaju hidrolati ili cvetne vodice. Naročito kada se drže u frižideru, pa kada se poprskaju po licu, oni vas prijatno i rashlade. Isprobala sam ih nekoliko – jedan je ružina vodica, drugi je od lavande, a treći je bio pravo otkrovenje za mene – je od mente! No, šta su hidrolati, kako nastaju i za kako se koriste?

– Hidrolat je nusprodukt procesa destilacije. Naime, pri ovom procesu odvaja se ulje i (mirisna) voda. To prvo ulje i hidorlat u kojem ima i malo ulja su prva klasa. Ova cvetna vodica sadrži brojne aromatične i lekovite supstance i može da deluje slično kao i esencijalno ulje. Pošto je proces destilacije dugotrajan izdvaja se i druga i treća klasa. Tako na primer: hidrolat lavande prve klase je veoma blagotvoran za kožu i najviše se koristi u kozmetici. Može da se koristi za toniziranje lica i tela i mogu je koristiti i bebe. Zatim, sve se više koristi i u kulinarstvu. Duga klasa obično ide u sapune, dok se hidrolat treće klase može koristiti kao oplemenjivač za rublje – objasnila nam je Karolina Ese, kozmetolog i proizvođač esencijalnih ulja od lavande, nane i smilja.

Najpoznatija i najpopularnija je svakako ružina cvetna vodica koja se koristi od davnina i koja je namenjena pre svega suvoj, osetljivoj i zreloj koži. Slede ga hidrolati od rimske kamilice, lavande… Popularnosti hidrolata sigurno doprinosi i njihova pristupačna cena, ali i laka upotreba. Bočice sa cvetnom vodicom se mogu nositi u tašni i jednostavno poprskati po licu. Mene je ovih letnjih dana najviše osvežio hidrolat od mente.

– Ovaj hidrolat je zaista veoma osvežavajuć u toplim letnjim danima, jer prijatno rashladi kožu i ostavlja neko vreme osećaj svežine. On će skupiti pore na koži, ali je i umiriti nakon ujeda insekta. Blagotvorno utiče na kožu posle brijanje ili depilacije i neguje je nakon sunčanja. Uopšteno govoreći hidrolati veoma prijaju koži, jer joj vraćaju vlagu i negujuju je. Upotreba je veoma jednostavna: samo ih poprskate po koži i ostavite da se osuše na koži – otkrila nam je Karolina Ese.

Zanimljivo je, da se hidrolati mogu upotrebljavati i kod nege kose. Zgodno je što je ne maste, pa oni koji imaju masniju kosu ne moraju da strahuju da će je hidrolat dodatno namastiti. Ukoliko želite meku, sjajnu i negovanu kosu samo je poprskajte cvetnom vodicom posle sušenja.

Marina Jablanov Stojanović

Foto: M. Jablanov, Pixabay