Mariniranje Ribarska banja Foto V Jovanovic

ZDRAVA SRBIJA: Ribarska Banja

Kraljevska banja za savremene turiste

Ribarska Banja se nalazi na 220 kilometara južno od Beograda, a 35 kilometara od Kruševca. U toplim, lekovitim vodama sa padina Velikog Jastrepca i svežini planinskog vazduha na nadmorskoj visini od 520 m, telo su krepili Rimljani, knez Lazar i srpska vlastela, turski osvajači, a potom srpski kneževi i kraljevi...

Tradicija organizovanog lečenja, duga 186 godina, svrstava Ribarsku Banju među najstarije na prostoru jugoistočnog Balkana, kao i među prvih šest srpskih banja obnovljenih još u vreme knjaza Miloša. Ova banja je i prva od srpskih banja imala svoju apoteku „Kod Svetog Jovana”, koju je otvorio poznati apotekar Dragoslav Kedrović, daleke 1887. godine.

Prva hemijska analiza vode Ribrske Banje urađena je 1834. u vreme knjaza Miloša u laboratoriji Medicinskog fakulteta u Beču. Voda je okarakterisana kao sumporovita homeoterma sa osobinama slabih alkanosaliničnih voda i najsličnija vodi čuvenih banja s Pirineja.  

Ovde su rado boravili vladari dve poslednje srpske dinastije, što je banji donelo epitet kraljevske. Kralj Petar je stanovao na prvom spratu vile „Srbija”, gde je 1913. potpisao i Deklaraciju o prisajedinjenju Kosova i Metohije matici, Kraljevini Srbiji.

– Nezaobilazna turistička atrakcija koja krasi banju su i dva spomenika. Prvi, osnivaču banje knjazu Milošu Obrenoviću u prirodnoj veličini, koji je poslao vodu u Beč na analizu i dobio potvrdu da je lekovita. I drugi, takođe u prirodnoj veličini, koji pripada velikom banjskom dobrotvoru kralju Petru Prvom Karađorđeviću, koji je većinu reprezentativnih objekata u banji izgradio. Kralj Petar je bio najverniji posetilac banje među krunisanim glavama – otkiro nam je Nikola Milosavljević iz marketing službe Specijalne bolnice Ribarske Banje.

Nekada omiljena među srpskim kraljevima, danas je to među domaćim i stranim gostima, koji su ovde prepoznali pravo mesto za lečenje, okrepljenje i odmor. U zagrljaju stoletnih hrastovih i bukovih šuma, skrivena od pogleda, Ribarska Banja je i danas oaza zdravlja. Smeštena na obroncima Velikog Jastrepca opravdano uživa i epitet klimatskog lečilišta. Danas Specijalna bolnica Ribarska Banja ima status moderne ustanove za rehabilitaciju.

Tokom leta najbolji provod je u Sportsko-rekreativnom centru „Samar”, zahvaljujući kome je osim lečilišta i atraktivno mesto za odmor i rekreaciju. A to je upravo ono što moderan zdravstveni turizam podrazumeva.

– Pored mini akva-parka sa tri bazena nudimo i sadržaje sportskog tipa, mogućnost iznajmljivanja biciklova za brdsku vožnju, teren za odbojku na pesku, teren za veliki tenis, nudimo i noćna kupanja – kazao nam je dr Dušan Šokorac, direktor Specijalne bolnice Ribarske Banje.

Gosti banje rado obilaze i obližnje svetinje – manastir Svetog Romana, čiji se nastanak vezuje za vreme od pre gotovo 11 vekova, kao i crkvu Pokrova presvete Bogorodice. U porti manastira Sveti Roman prvobitno su pokopani i posmrtni ostaci ruskog dobrovoljca, pukovnika Nikolaja Nikolajeviča Rajevskog, koji je Tolstoju bio inspiracija za lik grofa Alekseja Kiriloviča Vronskog u romanu „Ana Karenjina”.

– Jednom do dva puta nedeljno Specijalna bolnica Ribarske Banje organizuje besplatnu posetu manastirima nadomak banje. Ne pravimo razliku među našim gostima, tako da sa nama mogu da idu i gosti koji nisu u specijalnoj bolnici. Ide se u manastir Sveti Roman i manastir Pokrova Presvete Bogorodice u Đunisu – istakao je Milosavljević.

Letnji meseci su tradicionalno obeleženi jednom od najvećih kulturnih manifestacija Rasinskog okruga - Kulturno leto Ribarske Banje. Na žalost, epidemija koronavirusa redukovala je kulturne sadržaje ovog leta. Od ostalih mogućnosti koje se pružaju gostima su i šetnje stazama zdravlja gde se mogu brati šumski plodovi, a dobri poznavaoci će naći i lisičarke i vrganje, kao i lekovito bilje. Tokom letnjih dana moguće je i splavarenje duž Južne Morave.

– U podnožju planine Jastrebac je etno-selo Srndalje, dva kilometra od banje. Tamo se brzo stiže turističkim vozićem, gde su ribnjaci i restoran vodenica u dubokom hladu. Specijaliteti jagnjetina ispod sača i kupus iz grneta koji se krčka 12 sati, retko koga će ostaviti ravnodušnim. Dođite da se uverite – pozvao je Nikola Milosavljević iz marketing službe Specijalne bolnice Ribarske Banje.

Sasvim dovoljno razloga da posetite Ribarsku Banju.

Marina Jablanov Stojanović

Foto: V. Jovanović, wikipedia, https://www.ribarskabanja.rs

Biserna kupka kraljice Drage