![](http://mariniranje.rs/wp-content/uploads/2020/09/Mariniranje-bermet-Foto-M-Jablanov.jpg)
Slasni poljubac
Kako sljubiti vina i poslastice, a da taj spoj bude kao poljubac, uzbudljiv, slasan i vatren onome koji će tu ljubav osetiti na svojim usnama i nepcu? Mnogi se slažu da nije lak zadatak, ali što je izazov veći – to je i rezultat slađi.
Svetski ekspert za uparivanje hrane i vina Fiona Beket smatra da je glavno pravilo usklađivanje slasti – vino mora da bude slađe od deserta. Ukoliko je nivo slasti u vinu veći u odnosu na nivo slasti poslastice stvara se prijatan kontrast, dok u obrnutom slučaju se naglašavaju kiseline i gorke materije u vinu što se želi izbeći, naravno.
![](http://mariniranje.rs/wp-content/uploads/2020/09/Mariniranje-red-wine-by-rein-schoondorp-on-Pixabay.jpg)
Slatko jelo čini ukus vina suvljim. Može da se kaže da su poslastice najveći neprijatelj većine suvih vina, jer ona gube na ukusu, pa ostavljaju utisak praznine i kiselosti u kombinaciji sa slatkim jelima. Dakle, poslasticama najbolji par predstavljaju slađa specijalna vina (kasna berba, ledena berba, aromatizovana vina, pojačana vina i dr.) i penušava vina. Jedan od trikova za neutralisanje slatkoće, koje Beketova predlaže, je rashlađivanje vina.
Lakše je pronaći vino za lagane voćne deserte, nego za poslastice pune šećera i lakše je uskladiti s vinom hladne poslastice od topllih. Tako da uz voćne salate i kupove najbolje idu penušava vina. Smeliji izbor bi bili slatki rajnski rizling, mirisavi traminac, desertna neoplanta, petra ili bermet.
![](http://mariniranje.rs/wp-content/uploads/2020/09/Mariniranje-desertno-vino-Foto-M-Jablanov.jpg)
Sušeno voće poput grožđica, smokava, urmi traži jača vina kao što su porto, šeri, madera i bermet. Ovakva vina dobro idu i uz kolače u kojima je sušeno voće.
Kremasti deserti poput krem brulea, panakote ili čizkejkova lepo se slažu uz slatki bordo, većinu muskatnih vina ili sa petrom i Rošinom neoplantom.
Kremaste torte i kolači lepo će pristajati uz penušava vina.
Čokolada je poseban izazov za sljubljivanje s vinom. Fiona Beket kaže da siguran izbor ne postoji, jer se nijedno vino ne slaže s tamnim, bogatim, čokoladnim desertom. Ali ni sve čokolade nisu iste, važno je da vino treba da bude istog nivoa slasti ili slađe od čokolade, u suprotnom biće naglašena gorčina čokolade. Smeliji izbor su slatka crna vina kao crni muskat ili liker muskat. Naš novinar i enolog Petar Samardžija predlaže da probate vinčansku varijantu i župljansku tamjaniku.
Ni sladoledi i sorbei neće bolje proći od čokolade. Njih mogu da prate samo bogata gusta vina kao što je liker šeri.
Ipak, ovo su samo smernice, a na vama je da pronađete za vas idealan par koji će zagolicati nepce i biti uzbudlji kao slasni poljubac.
Priredila po dozvoli izdavača: M. Jablanov Stojanović
Izvor: Fiona Beket – Kako uskladiti hranu i vino
Foto: M. Jablanov, Pixabay