Vina i poslastice

Mariniranje bermet Foto M Jablanov

Slasni poljubac

Kako sljubiti vina i poslastice, a da taj spoj bude kao poljubac, uzbudljiv, slasan i vatren onome koji će tu ljubav osetiti na svojim usnama i nepcu? Mnogi se slažu da nije lak zadatak, ali što je izazov veći – to je i rezultat slađi.

Svetski ekspert za uparivanje hrane i vina Fiona Beket smatra da je glavno pravilo usklađivanje slasti – vino mora da bude slađe od deserta. Ukoliko je nivo slasti u vinu veći u odnosu na nivo slasti poslastice stvara se prijatan kontrast, dok u obrnutom slučaju se naglašavaju kiseline i gorke materije u vinu što se želi izbeći, naravno.

Slatko jelo čini ukus vina suvljim. Može da se kaže da su poslastice najveći neprijatelj većine suvih vina, jer ona gube na ukusu, pa ostavljaju utisak praznine i kiselosti u kombinaciji sa slatkim jelima. Dakle, poslasticama najbolji par predstavljaju slađa specijalna vina (kasna berba, ledena berba, aromatizovana vina, pojačana vina i dr.) i penušava vina. Jedan od trikova za neutralisanje slatkoće, koje Beketova predlaže, je rashlađivanje vina.

Lakše je pronaći vino za lagane voćne deserte, nego za poslastice pune šećera i lakše je uskladiti s vinom hladne poslastice od topllih. Tako da uz voćne salate i kupove najbolje idu penušava vina. Smeliji izbor bi bili slatki rajnski rizling, mirisavi traminac, desertna neoplanta, petra ili bermet.

Sušeno voće poput grožđica, smokava, urmi traži jača vina kao što su porto, šeri, madera i bermet. Ovakva vina dobro idu i uz kolače u kojima je sušeno voće.

Kremasti deserti poput krem brulea, panakote ili čizkejkova lepo se slažu uz slatki bordo, većinu muskatnih vina ili sa petrom i Rošinom neoplantom.

Kremaste torte i kolači lepo će pristajati uz penušava vina.

Čokolada je poseban izazov za sljubljivanje s vinom. Fiona Beket kaže da siguran izbor ne postoji, jer se nijedno vino ne slaže s tamnim, bogatim, čokoladnim desertom. Ali ni sve čokolade nisu iste, važno je da vino treba da bude istog nivoa slasti ili slađe od čokolade, u suprotnom biće naglašena gorčina čokolade. Smeliji izbor su slatka crna vina kao crni muskat ili liker muskat. Naš novinar i enolog Petar Samardžija predlaže da probate vinčansku varijantu i župljansku tamjaniku.

Ni sladoledi i sorbei neće bolje proći od čokolade. Njih mogu da prate samo bogata gusta vina kao što je liker šeri.

Ipak, ovo su samo smernice, a na vama je da pronađete za vas idealan par koji će zagolicati nepce i biti uzbudlji kao slasni poljubac.

Priredila po dozvoli izdavača: M. Jablanov Stojanović

Izvor: Fiona Beket – Kako uskladiti hranu i vino

Foto: M. Jablanov, Pixabay