DR ANA ŽIKIĆ O AURIKULOAKUPUNKTURI

Kakve priče krije naša ušna školjka

– Od prvog trenutka kada sam o aurikuloakupunkturi odnosno o dijagnostici i tretmanu na ušnoj školjki, doznala u Kini, bila sam oduševljena. Naizgled tako jednostavno, a toliko sadržajno. Zato ne propuštam da pogledam uho pacijenta, jer je svaka ušna školjka nova priča, a na raznolikostima se uvek nauči nešto novo – otkrila je kroz osmeh dr Ana Žikić, lekarka tradicionalne kineske medicine, koja je posle završenih studija medicine u Beogradu, završila specijalističke studije fizikalne medicine i rehabilitacije. Potom se ova mlada i energična žena otisnula u daleku Kinu, u Peking, da završi i studije tradicionalne kineske medicine. Sada svoje veštine i veliko znanje deli kolegama na raznim kursevima i edukacijama i primenjuje u radu s pacijentima kod nas, na Dalekom istoku, ali i širom sveta…

• Zašto je tako posebna ušna školjka?

– Ušna školjka je jedan od mini-holograma našeg tela: čvorići, crvenilo, perutanja, izraženi kapilari... kao i njihova pozicija puno toga kažu o unutrašnjem stanju našeg tela. To su primetili još drevni Kinezi, tako da je ova vrsta dijagnostike spomenuta u najstarijoj knjizi kineske medicine Huang Di Nei Jing. Kasnije, ovaj pristup (tretiranje ušne školjke kod određenih stanja) se spominje kako u Egiptu, tako i među grčkim i rimskim lekarima. Najveći doprinos razvoju aurikulodijagnostike su dali Francuzi, posebno dr Paul Nogier iz Liona, da bi danas postojalo i više od 100 definisanih tačaka i aurikuloregija.

• Da li zaista prema kineskoj tradicionalnoj medicini delovi ušne školjke odgovaraju pojedinim unutrašnjiim organima?

– Baš tako, ja sam najranije prepoznala sličnost antihelix-a (nabor na ušnoj školjki) s kičmenim stubom, a regije scapha (jedna od brazdi na školjki uha) s rukom. Poznata je i slika gde i sama ušna školjka izgledom oslikava položaj fetusa u majčinoj utrobi. Nekada je priča koju naše telo ispriča na ušnoj školjki očigledna, a nekada je potrebno povezati sa ostalim simptomima. Najupečatljivije su mi hiperemije (crvenilo) u području želuca – a pacijent se žali na gastritis, tamnije pigmentacije u području pluća kod pacijenata koji imaju česte respiratorne infekcije… Istakla bih da u skoro 80 odsto slučajeva promena na ušnoj školjki prati kliničku sliku. S radošću primećujem kako posle tretmana dolazi do poboljšanja kliničke slike, tako se i slika na ušnoj školjki menja i poboljšava.

• Šta vam je potrebno za dijagnostiku?

– Za dijagnostiku je potrebno poznavati osnovne principe, a nekada, ako pacijent nije pored nas, dobra slika ušne školjke može poslužiti. Zato je i ovo jedan od alata telemedicine danas. Ušnu školjku karakteriše prisustvo velikog broja krvnih i nervnih sudova. Kada nakon dijagnostike delujemo terapijski, vrlo brzo možemo postići željeni efekat. Ukoliko je neki deo tretirane regije na ušnoj školjki bolan, on može svedočiti o postojanju stagnacije u korespodentnim delovima tela.

• Kako se tretira odabrana regija na uhu i da li je to bolno?

– Najčešća je primena iglica koje su kraće i tanje od iglica koje se koriste za telo, ali isto tako mogu se koristiti laser, magnetići, semenke pelina... Što se tiče bola odgovor je – i da i ne. Naime, određene regije mogu pokazati povećanu osetljivost i to znači u dijagnostici. Normalno je ako je stimulisana regija crvenija i toplija – ovo svedoči o povećanom metabolizam stimulisane regije i povećanog dotoka kiseonika u tkivo.

• Spomenuli ste magnete. Da li ih vi koristite u radu s pacijentima?

– Brze i zadovoljavajuće rezultate u praksi daje magneto-aurikuloakupunktura, zato je lično dosta koristim u svom radu. Poznato je dejstvo magneta na ljudsko telo, da oni utiču na promenu rasporeda molekula i atoma u tkivima, što za posledicu ima uspostavljanje neometanog toka krvi i limfe. Započinjanje regenerativnih procesa na bolesnom tkivu vodi ozdravljenju.

• Koliko dugo magnetići stoje na ušnoj školjki i koje su prednosti ove terapije?

– U zavisnosti od dijagnostike zavisi i broj dana i broj ponovljenih sesija. Ali obično su zalepljeni na uhu do par dana. Nakon utvrđene dijagnostike, postupak je prilično brz i neinvazivan, pogodan je za izvođenje u ordinaciji, ali i u slučajevima prve pomoći (u mojoj torbi uvek se nađe po par magnetića). Sama magneto-aurikuloterapija može pojačati i delovati udruženo s većinom drugih terapija. Ne ometa radnu sposobnost pacijenta.

• Koje su tačke najpoznatije u aurikuloakupunkturi?

– Čini mi se da mnogi to znaju, ili bar ženska populacija. To su svakako tačke koje se koriste u tretmanima gubljenja telesne težine kao i u tretmanima odvikavanja od pušenja ili alkohola... I uvek slede pitanja gde su, a nalaze se na delu uha koji se zove tragus (označeno na slici).

• U kineskoj medicini dosta se pažnje polaže na prevenciju. Kako to izgleda kada su u pitanju uši?

– Možda zvuči i pomalo smešno, ali samo-stimulacija ušiju je jedna od najjednostavnijih, a najviše savetovanih tehnika za samopomoć i prevenciju oboljenja u kineskoj medicini. U šali mi je jedan kineski doktor rekao „Možda neko ne zna kako da vodi brigu o sebi, ali svako zna da istrlja uši!”. Ovo je jedan od pokreta koji se radi na početku pripremnih vežbi medicinskog ći gonga. Možete svakako jednom dnevno, za nijansu jačim pokretima istrljati svoju ušnu školjku (obratiti pažnju na unutrašnji i spoljašnji deo) odozgo ka dole, i obično završavamo blagim povlačenjem ušnih resica ka dole. Nekada su parovi u Kini, iskazujuću brigu jedno za drugo, masirali uši jedno drugom.

Marina Jablanov Stojanović

Foto: Jana Mitrović, Pixabay, Freepik

Najbolja je preventiva
Uši i strah