Mariniranje vino cominda on Freepik

Vino i sir

Ljubavni par

Kad se govori o sirevima i vinu o njima se razmišlja kao o ljubavnom paru, koji kao u bajkama živi srećno i dugovečno. No, ono što prvo moramo da znamo je da se ne slažu se sva vina sa svim sirevima. Postoje kako vina, tako i sirevi koji svojim sljubljivanjem doprinose da ta zajednica bude ne samo skladna, nego i da ističe one najlepše i najplemenitije osobine obe jedinke u tom paru. No, neka druga kombinacija bi mogla ne samo da bude neskladna, nego i da poništi i smanji sve one divne ukuse i arome koje imaju vino ili sir, svaki posebno.

Zajednička crta vinima i siru, je to što su to fermentisani proizvodi i što su im potrebni kvasci da bi postali to što jesu. Ono što dobro ide uz ovaj par je hleb, orasi i voće. Pošto je i hleb namirnica kojoj su takođe potrebni kvasci, kombinacija sira, hleba i vina prema poznatom renesensnom francuskom piscu Rableu predstavlja „sveto trojstvo trpeze“. Za kombinaciju sira i hleba važi pravilo što je sir mlađi, delikatniji to je i hleb belji i manje slan, dok je za sljubljivanje vina i sira važno da se zna da što je slaniji sir, to je vino slađe, a da tvrdi sirevi upijaju jake tanine... A da ipak krenemo redom...

Prema svetskom ekspertu za uparivanje vina i hrane Fioni Beket, beli meki sirevi kao što je kamember vole mekana, voćna crna vina iz Novog sveta. Prema preporuci Petra Samardžije, našeg enologa i novinara, kod nas bi to bilo Navipov dionis, Radenkovićev kaberne sovinjon, dok bi smeliji izbor bio vranac.

Tvrdi sirevi idu uz barikirana vina, pa vaš izbor može pasti na barikirani šardone ili vranac.

Sirevi sa plavim plesnima, kao što je rokfor, mogu da budu nezgodni partneri za bilo koje vino, osim za ona koja su suva i slatka: mađarski tokajac, austijski liker muskat, desertna neoplanta i Živanovićev bermet.

Sa kozjim sirevima dobro ide beli sovinjon, naročito ako je mekši i mlad. Od vina iz regiona Petar Samardžija preporučuje sovinjon varadin.

Uz ovčije sireve siguran izbor bi bila južnofrancuska crvena vina, a od vina iz regiona to bi bili vranci iz Čemovskog polja. Smeliji izbor bi predstavljali slatkasta vina: muskati iz južne Francuske ili kasne berbe rajnskog rizlinga i tramnica.

Uz dimljene sireve siguran izbor prema mišljenju Fione Beket ne postoji, dok bi smeliji pripao muskatnim vinima.

Sa jelima u kojima je rastopljen sir, u kojima dominiraju njegovi bogati ukusi, Fiona Beket smatra da je bolje poslužiti vina s malo oštrine kao italijanski kjanti, Petar kaže da se s vrancem ni ovde ne može pogrešiti, dok bi smeliji izbor činilo grčko ili negotinsko crno.

Bela vina idu uz laganija jela kao što su kiš, palačinke sa sirom, fondi. Od vina iz regiona preporučuju se fruškogorski rizlinzi i kruševački šardone.

Priredila po dozvoli izdavača: M. Jablanov

Izvor: Fiona Beket – Kako uskladiti hranu i vino

Foto: https://www.matchingfoodandwine.com/content/about_me/, Pixabay, Freepik, Pexels