Aleksandra Obradovic

ALEKSANDRA OBRADOVIĆ O HOLISTIČKOM PRISTUPU ZDRAVLjU

Farmaceutkinja plus

Pre skoro dva veka francuski apotekar Emil Kue je prodavajući svoje lekove, a tada su apotekari sami spravlјali lekove, uvek popričao s pacijentom i poželeo da mu lek što pre donese olakšanje od tegoba i brže ozdravlјenje. To je smatrao delom svog posla i nije pridavao tome neki poseban značaj. No, primetio je da su pacijenti kojima je njegov pomoćnik samo izdavao lekove, duže bolovali i da im je bio sporiji oporavak. Lek je bio isti, jer ga je Kue spravlјao, ali ono što se razlikovalo su bile reči ohrabrenja upućene pacijentima: „Videćete ovo će vam mnogo pomoći“ ili „To je samo početak, osećaćete se sve bolјe i bolјe!“. Kao da je sam Kue pisao onu čuvenu rečenicu iz Kusturičinog filma „Sećaš li se Doli Bel“ „svakoga dana u svakom pogledu, sve više napredujem“.

To je i moto naše sagovornice farmaceutkinje Aleksandre Obradović. Mada mlada, kao da je apotekarka starog kova: svoj posao nikada nije shvatala kao puko izdavanje ili prodavanje lekova, naprotiv, voli da popriča sa svojim pacijentima. Tako da je posle završene farmacije, Aleksandra nastavila da proširuje i produblјuje svoje obrazovanje i znanje, pa se specijalizovala u floriterapiji, kvantnoj dijagnostici i mnogim drugim metodama i tehnikama koje doprinose bolјem zdravlјu. Zato se i zalaže za holistički pristup.

– Tokom rada u apoteci, ali pre svega proširujući svoje obrazovanje, tragajući i praktikujući razne metode u jednom trenutku u životu kockice su mi se složile. Tada sam shvatila da je holistički pristup upravo moj pravi način na osnovu kojeg mogu da pomažem onima koji mi se obrate za pomoć. Sada sam farmaceut plus i mislim da je to najbolјi način da opišem sebe, s tim da se to plus stalno povećava i produblјuje.

● Da li je vaš put bio pravolinijski ustremlјen ka cilјu?

– Pošto sam rođena na selu (Aleksandrovac u okolini Požarevca), od mene se očekivalo, kao od svakog ženskog deteta da se posvetim kući, a ne knjizi i obrazovanju. A ja sam, još kao devojčica imala sasvim drugačiji san… Volela sam da učim i da čitam, pa umesto da se moje školovanje završi s osnovnom školom, uspela sam da se izborim ne samo da nastavim da se školujem, nego i da upišem gimnaziju. Svi predmeti su mi išli dobro, ali kada sam se odlučivala za studije vodila me je moja želјa da nekom pomažem, s druge strane volela sam hemiju, a farmacija je primenjena hemija.

● Kada ste načinili preokret?

– Moja mama je imala kancer i ja sam na sve načine pokušavala da joj pomognem. Kako klasične terapije nisu davale rezulatata, pokušale smo da pronađemo i alternativne metode lečenja. No, dva meseca pre nego što je preminula, tatu je pogodio infarkt… Gubitak oba roditelјa za kratko vreme me je doveo do toga da se zapitam kakve to mentalne i emotivne obrasce nosim. Nekako u to vreme do mene je stigla knjiga „Život” Lujze Hej. Poklonila mi je Jasmina Stevanović, vlasnica apoteke u kojoj sam radila. Kada sam počela da čitam tu knjigu meni su ruke krenule da drhte. Shvatila sam da sam u svom životu često radila suprotno od onoga što je trebalo.

● Lujza Hej je mnogima pomogla da promene život nabolјe. Koliko je velik uticaj bio na vas?

– Knjigu sam pročitala desetak puta! Često sam odlazila na počinak čitajući afirmacije koje su bile na kraju knjige. No nije baš to sve išlo bezbolno. Osim što su mi umrli roditelјi, suprug mi je ubrzo ostao bez posla. Odjednom se naš ušuškan život promenio… Ali kao i mnogi vrtela sam se u krugu. Puno sam čitala razne literature i svašta sam isprobavala. Tada nisam imala saznanje da ne vredi isprobavati sve tehnike odjednom. To je bilo otprilike kao kad želite da smršate, pa u velikoj želјi da rezultati budu što pre vidlјivi pomešate više dijeta – naravno da neće biti nikakvog efekta!

● Šta ste tada preduzeli?

– To me je nateralo da odem na dvodnevnu radionicu Siniše Ubovića… Nije se desilo ništa spektakularno odmah, ali sam konačno shvatila da znanje ništa ne vredi ako se ne primenjuje … Počela sam da primenjujem ono što sam naučila, preselila sam se u Novi Sad i krenula da posećujem razne radionice za lični razvoj, tako sam stigla do floriterapije koja me je oduševila svojim mgućnostima.

● Do kakvih ste saznanja došli?

– Tražeći odgovore shvatila sam da u najvećem broju slučajeva bolest nastaje prvo na energetskom nivou i da su to stanja koja prate negativne emocije i misli, da kada je u pitanju psihosomatika, zvanično lečimo samo posledicu, ali ne otkalanjamo uzrok problema. Tako je nastala ideja „Puta zdravlja“ jer je za mene lično zdravlje jedno putovanje na kome je potreban balans tela, uma i duha ali i usaglašenost sa ljudima oko sebe, u porodici, na poslu kao i usaglašenost sa prirodom – znači u pitanju je jedan kompletno holistički pristup zdravlju.

 

● Šta je floriterapija?

– Floriterapija je prirodan i blag način iscelјenja koji koristi cvetne esencije. Ona je nastala iz homeopatije. Tridesetih godina prošlog veka, lekar i homeopata Edvard Bah, istražujući je došao do 38 cvetnih esencija kojima odgovara 38 različitih čovekovih stanja. Smatrao je da naše bolesti samo ukazuju na to da ne živimo u skladu sa svojom prirodom i da ne sledimo svoj put. To nas neminovno vodi do nezadovolјstva i patnje pa, ako takvo stanje duže potraje, u bolest. Kako su bilјke deo prirode, stara i samonikla bića, Bah je smatrao da nam one mogu preneti informaciju, iskustvo o preživlјavanju u okruženju.

● Da li floriterapiju čine samo Bahove cvetne esencije?

– Ne, one su samo deo, floriterapija obuhvata i kalifornijske cvetne esencije kojih ima 104, ali i balkanske cvetne esencije (50) napravlјene od lekovitih cvetnica Balkana za raznovrsne fizičke i psihičke probleme koji proizilaze iz specifičnosti života u Srbiji. Cvetne esencije nisu mirisna ulјa, one su energetski lekovi dobijeni prenošenjem energetske vibracije cveta na vodu, jer svaka bilјka, svaki cvet ima neku svoju energiju. Metod lečenja se može primenjivati u svakom uzrastu i u najdelikatnijim životnim periodima kao što je trudnoća bez opasnosti od neželјenih efekata. Ovo je blaga prirodna procedura koja ima za cilј balansiranje tela, uma i duše.

● Kako se određuje koja je cvetna esencija najpogodnija i da li se one mogu kombinovati?

– Kroz razgovor s pacijentom se dobijaju potrebni podaci na osnovu kojih se određuje cvetna esencija koja najviše odgovara datom problemu. Cvetne esencije se mogu kombinovati i za svakog pacijenta se pravi njegova kombinacija koja može da sadrži do 7 komponenti. Kapi deluju preko aure i na tom suptilnom nivou utiču na podešavanje vibracije i tako nas harmonizuju.

Marina Jablanov Stojanović

Foto: Svetlana Mihalj