Indijski ogrozd – prva pomoć i eliksir mladosti

Biljni svet nudi bogatstvo hranljivih materija, vitamina, minerala, a da je hrana i lek poznato još od drevnih vremena. Začetak nekog sjajnog leka često je u biljnom materijalu. Kako nekad, tako i danas se iz biljaka izoluju ekstrakti, identifikovane hemijske supstance za koje je dokazano lekovito dejstvo i hemijskim promenama napravljeni lekovi.

 - Lekove ipak ostavimo lekarima, a ja bih da pričam o biljkama koje čine puno dobrobiti za naše zdravlje i blagostanje –kaže farmaceutkinja i homeopata Snežana Jović i nadovezuje se - amla je najrasprostranjenija biljka u ajurvedskom sistemu medicine, sadrži više vitamina C od bilo koje druge biljke. Ovaj indijski ogrozd podiže imunitet, poboljšava stanje kože i izvrstan je prirodni način snabdevanja tela vitaminom C i antioksidansima. Prema ajurvedskoj medicini, amla se koristiti za poboljšanje varenja i zdravlja srca, pročišćavanje krvi i podsticanje rasta kose. Veruje se da ono što je zlato kod minerala, amla je kod bilja.

• Kakva je to biljka?

- Amla je indijski ogrozd, kiselkaste bobice koje Indijci vekovima koriste i za ishranu, a oslanjaju se na njega kada imaju problema sa zdravljem, zovu ga phatki, što znači medicinska sestra, dakle uvek je prva pomoć. Kod nas stiže u vidu praha koji se dobija sušenjem i mlevenjem, prijatnog kiselkastog ukusa. Koristi se tako što se može napraviti kao čaj, ili prah izmešatisa medom, staviti u sok i popiti. Bogat je C vitaminom, ima ga 20 puta više nego u pomorandži, a osim toga kalcijumom i gvožđem.

Snežana Jović

• Kod kakvih tegoba se preporučuje ova indijska biljka?

- Preporučuje se da se u periodu oporavka od bolesti, anemije, slabosti, nesanice. Da bi se osetile njene blagodeti potrebno je da se koristi bar tri nedelje, ne samo zbog bogatstva nutrijenata, nego zato što izuzetno dobro čisti debelo crevo, redukuje teške metale i druge toksine i tako olakšava ozdravljenje. Ima i antiseptični efekat protiv kandide, streptokoka i entero bakterija. Poboljšava metabolizam, i hladi organizam, ne samo kada imate povišenu telesnu temperaturu, nego i kada ste hiperaktivni, ublažava upale želuca i creva, hladi sva upalna stanja. Zbog visokog sadržaja kalcijuma i njegove dobre resorbcije preporučuje se ženama koje imaju osteoporozu. U Indiji se smatra jednim od najjačih podmlađivača organizma - ako želite da uvek ostanete mladi, uključite prah amle u svoj život!

Marina Jablanov Stojanović

Foto: M. Jablanov, pixabay