Uncategorized

Ašvaganda

ashwaganda PEXELS

Ašvaganda – stres eliminator

Stres je nejčešći uzrok mnogih zdravstvenik problema i veliki problem ljudi u savremenom svetu. Zamolili smo Snežanu Jović, farmaceutkinju, homeopatu, floriterapeuta, a pre svega veliku poznavateljku biljaka i njihovih svojstava da nam otkrije da li postoji neka biljka koja bi bila od velike pomoći u stresnim situacijama:

- Naravno da postoji, to je ašvaganda, biljka koja je prosto neophodna u našoj svakodnevici, jer je neutralizator stresa, a postoji li danas osoba koja nije pod stresom? Koren ove biljke se melje u prah, i uzimaju se 1-2 kašičice dnevno, ili uljani ekstrakt, do 10 kapi u toku dana. Ašvaganda deluje tako što smanjuje nivo kortizola do 28 procenata, smanjuje oštećenje ćelija od slobodnih radikala, utiče na povećanje dopamina, pomaže da se rekonstruišu nervne mreže i sinapse, i tako smanjuje hronični stres, anksioznost, nesanicu i depresiju.

• Kome se preparati od ove biljke preporučuju?

- Blagotvorna je i za žene i muškarce. Kod žena, utiče na balansiranje estrogena smanjenjem kortizola, povećava osetljivost na insulin, korisna je kod sindroma policističnih jajnika, a zajedno sa još nekim biljkama može regulisati menstrualni ciklus i uvesti ga u normalu. Preporučuje se kao tonik za sveukupno zdravlje, afrodizijak i pomoć kod povećanja plodnosti, a kod muškaraca utiče na povećanje broja ipokretljivosti spermatozoida,povećano lučenje testosterona i LH, a smanjuje lučenje FSH i prolaktina.Smanjuje oksidativni stres,pomaže i kod hipotireoze. Ona se takođe smatra za „biljku mladosti“.

• Kako se koristi?

- Da bi ste tretirali fizički i mentalni zamor, opustili se ili lakše zaspali, ajurveda preporučuje da u šolji mleka stavite kašičicu praha ašvagande i kuvate dok ne ispari do polovine. Potom zasladite i pospete sa malo kardamona i popijete.

Marina Jablanov Stojanović

Izvor: Dnevnik

Foto: pexels, https://eterra.co