Kulinarije

Bakine pogačice

bakine pogacice

Bakine pogačice

6 šolja brašna (od 2 dl) + još 1 šolja

1 kašičica soli

1 prašak za pecivo

1/4 paketića svežeg kvasca

3 dl jogurta (1,5 šolja)

2 kašike masti

250 g putera

1 kašika milerama

1 celo jaje + žumance

1 kesica kima

1 belance za premazivanje

U vanglici pomešati 6 šolja brašna i ostale suve sastojke. Pa u to izmrviti kavasac, dodati jogurt, puter sobne temperature, kašiku milerama, jedno jaje i žumance. Zamesiti mekano testo. popotrebi dodati jošmalo brašna.

Na brašnom posutoj radnoj površini staviti loptu od testa, rukama je malo istanjiti i posuti baršnom. Potom oklagijom istanjiti testo na debljinu oko 1 cm. Premazati testo ulupanim belancetom i posuti kimom. Zatim ga iseći na trake debljine 1 cm.  Uvijati trake i tako formirati pogačice koje ne treba da budu veće od 3 cm u prečniku.

Ređati ih na pek papir u tepsiji. Staviti da se peku u rerni ugrejanoj na 200 stepeni Celzijusa. Kada se stave u rernu, smanjiti tempeaturu na 180 stepeni. Peći 15 do 20 minuta dok ne porumene.